Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hur kan idrottande barn klassas som buller?

Ljudet från tränande barn är inte samma sak som ljudet från en industri, anser Nacka kommun och överklagar domen.
Anders Mebius är kultur- och fritidsdirektör i Nacka kommun.

Nacka kommun överklagar ett ärende som kan få stora konsekvenser för möjligheterna att idrotta i hela landet.

Att bygga bullerplank runt alla idrottsanläggningar i tätbebyggda områden skulle kosta flera miljarder. Vad kostnaden för ohälsan hos Ipad-generationen blir går inte att mäta i kronor, skriver Anders Mebius.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Möjligheterna för barn och unga att spela fotboll och utöva andra idrotter i Sverige är hotade. Vi vill uppmärksamma er på den här frågan som betyder mycket för oss i Nacka kommun – och ännu mer för landets alla fotbollsspelande och idrottande barn och ungdomar. Frågan handlar om hur mycket det ska få låta på och runt en fotbollsplan. Just det här ärendet rör Boovallen i Nacka, men rent principiellt kan en kommande dom från Mark- och miljööverdomstolens kraftigt begränsa möjligheterna att spela fotboll och idrotta i hela landet.  

Nacka kommun har nu överklagat till Mark- och miljöverdomstolen. Det är sista instans, efter en lång process där kommunen har överklagat i alla tidigare instanser och drivit frågan om att även barn och unga som bor i tättbebyggda områden ska ha möjlighet att träna och idrotta. 

Anläggningen står tom

Tidigare i år beslutade Mark- och miljödomstolen att ljudnivån vid Boovallen måste begränsas på grund av ljudnivån. I praktiken innebär det att fotbollsmatcher ej kan spelas på kvällstid och att tiderna för träning har begränsats. Inplanerade matcher har fått flyttas, och en fullt fungerande anläggning har stått tom när barn egentligen skulle ha spelat fotboll där. Detta samtidigt som det finns behov av planer och träningstider i hela Stockholmsregionen.

I Storstockholm skulle notan landa på runt en miljard kronor och i hela landet rör det sig om mångmiljardbelopp. Det är förstås inte rimligt.

Vi är bekymrade. Skulle Mark- och miljööverdomstolen komma till samma slutsats kan konsekvenserna bli omfattande för i princip alla fotbolls- och idrottsanläggningar i tättbebyggda områden i hela landet. För att leva upp till Mark- och miljödomstolens krav krävs antingen bullerplank eller starkt begränsade användningstider för planerna. Och bullerplank kostar pengar. Enligt våra beräkningar skulle det kosta 200 miljoner kronor bara för oss i Nacka kommun att bygga bullerplank runt alla idrottsanläggningar i tätbebyggda områden. I Storstockholm skulle notan landa på runt en miljard kronor och i hela landet rör det sig om mångmiljardbelopp. Det är förstås inte rimligt. Och det är bara den ekonomiska kostnaden. Vad kostnaden i ohälsa blir går inte att mäta i kronor. 

Ipad-generationen straffas

Vi behöver inte mindre idrott – utan mer. Ipad-generationens barn och ungdomar behöver alla möjligheter de kan få för att leva aktivt liv där motion och rörelse är en del av vardagen. Där vet vi att idrotten spelar en avgörande roll. 

I vår överklagan till Mark- och miljööverdomstolen framför vi flera skäl till att domstolen bör pröva frågan. Den principiellt viktigaste handlar om att ljud från en fotbollsmatch inte kan jämställas med industribuller. Det bör finnas utrymme för en friare tolkning. Det har gjorts i andra sammanhang. Bland annat då ljudnivån på Gröna lund prövades. Samma fria tolkning bör göras för en fotbollsplan. Ljudet från en publik som hejar vid en fotbollsmatch, eller från tränande barn är inte samma sak som ljudet från en industri. 

Om Mark- och miljööverdomstolen kommer till en annan slutsats behövs ett större grepp om frågan. Då behöver fler agera till stöd för idrotten och folkhälsan. 

 

Av Anders Mebius 

Kultur- och fritidsdirektör

Nacka kommun

LÄS MER: Varför skaffar man barn om man inte vill umgås med dem?