Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hur kan ett års ledighet vara viktigare än polisen?

Polisen behöver stora resursförstärkningar, men i stället väljer regeringen familjevecka och friår, skriver Benjamin Dousa.Foto: FRITZ SCHIBLI
Benjamin Dousa är ordförande för Moderata ungdomsförbundet.

Vården, skolan och polisen måste gå före ideologiskt drivna nya bidrag. Att gå vidare med friåret borde kvalificera regeringen och stödpartierna till att delta i ett avsnitt av ”Lyxfällan”.

Man undrar hur långt till vänster Centerpartiet och Liberalerna faktiskt kan gå, skriver Muf:s Benjamin Dousa.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. 15 803 poliser, 53 872 förskoleplatser, 14 789 sjuksköterskor, 252 796 förlossningar, 14 411 gymnasielärare – eller 8 miljarder till Socialdemokraternas, Miljöpartiets, Centerpartiets och Liberalernas friår? Valet för de allra flesta svenskar hade nog varit relativt enkelt. Ledighet, utöver den avtalade, får man finansiera själv, men staten borde återupprätta grunden i den svenska välfärden. 

Antalet sprängningar har ökat med 43 procent i år jämfört med förra året, som ännu inte är slut. Förra året skedde 306 skjutningar i Sverige och 45 personer dog. I år är siffran för skjutningar redan på drygt 200 skjutningar och 26 avlidna. Fortsätter det på samma spår resten av året så kommer Sverige få ett nytt rekord som man inte ska vara stolt över. Polisen, Säkerhetspolisen och Tullmyndigheten behöver stora resursförstärkningar, men i stället väljer regeringen familjevecka, friår och subventioner av klimatångestterapi. 

Stor enighet om friårets brister

När friåret prövades och tvingades in i statsbudgeten av Miljöpartiet för drygt ett decennium sedan var i princip alla aktörer på arbetsmarknaden helt överens om att det inte fungerande. Från Svenskt Näringsliv, till LO. Den oberoende statliga utvärderingsmyndigheten IFAU dömde även ut ledighetsåret, som ledde till högre bidragskostnader. Reformens resultat blev ett fiasko och var bland det första som togs bort av Alliansregeringen 2006.

Var går egentligen gränsen vänsterut för Lööf och Sabuni? undrar Benjamin Dousa.Foto: FREDRIK WENNERLUND/STELLA PICTURES och JESSICA GOW/TT

Friåret borde ha stannat kvar i papperskorgen, men via Januariöverenskommelsen har den återupplivats. Mot bättre vetande, trots att det än en gång har kritiserats i remissvar till regeringen. I och för sig har man försökt maskera friåret med ett namnbyte men det hindrar inte reformen för att fortsatta vara ineffektiv och dyr. 

Passar perfekt i ”Lyxfällan”

Skattebetalarnas pengar ska alltid användas på ett effektivt och ansvarsfullt sätt. Sveriges regering och dess stödpartier beter sig i dagsläget som ett fall i ”Lyxfällan”. Man betalar inte hemräkningarna, men har pengar över till dyra väskor och resor. Det saknas resurser till att kapa vårdköerna, höja polislönerna och satsa på skolan, men pengar finns till ett års ledighet och andra bidragshöjningar. Partierna låter lyxkonsumtion gå före grundläggande trygghet och säkerhet.

När till och med LO står sida vid sida med oss i Moderata Ungdomsförbundet i kritiken mot ledighetsåret, då undrar man hur långt till vänster Centerpartiet och Liberalerna faktiskt kan gå. Detta borde vara en väckarklocka. 

Tillfället är illa valt

Sveriges ekonomi håller på att mattas av och arbetslösheten steg denna vecka oväntat mycket. Utrikesfödda har svårt att komma in på arbetsmarknaden, och bidragsberoendet riskerar att bita sig fast i generationer. Det finns därför knappast ett sämre tillfälle att lägga miljardbelopp på friåret, än just nu.

Regeringen borde fokusera på att stoppa kriminaliteten, rusta den svenska ekonomin inför sämre tider, kapa vårdköerna och satsa på skolan. I stället lägger man pengar på friår och familjevecka – en lyx som Sverige inte har råd med. Vården, skolan och polisen måste gå före ideologiskt drivna nya bidrag. Att gå vidare med friåret borde kvalificera regeringen till att delta i ett avsnitt av ”Lyxfällan”. 

 

Av Benjamin Dousa

Förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet