Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hur har ni det med nazisterna i Almedalen?

Gudrun Schyman, Feministiskt initiativ. Foto: IZABELLE NORDFJELL EXPRESSEN
Nordiska motståndsrörelsen i Falun 1 maj.Foto: SVEN LINDWALL

Kära vänner i det ständigt pågående arbetet för att utveckla och vitalisera demokratin – hur har ni det i Almedalen? skriver Gudrun Schyman, som bojkottat årets politikervecka.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jag vill inte ha några svar på temat vackert väder, intressanta människor på intressanta seminarier, oväntade möten i toalettkön och så vidare. Nej, jag vill ha seriösa svar på frågan om hur ni ”tar debatten” med nazisterna. Det är ju därför ni är där, har jag förstått på alla de mediala inlägg som förkastat tanken på att inte åka dit.

Vi är ju några som vägrar vara mingel kring NMR, den nazistiska organisation som bland annat de personer som nu står åtalade för sprängattentatet vid ett flyktingboende i Göteborg i början av januari har koppling till. Föreningen Expos årsrapport visade redan förra året att NMR blivit den svenska extremhögerns stora radikala aktivistorganisation. Den fungerar som ett ankare i den högerextrema miljön, en slags garant för att nazismens ideal ska hållas levande.

Alla ni som inte vill att nazistiska organisationer ska hindras från att delta i det demokratiska samtalet i det offentliga rummet har tagit på ert ansvar att vara där och argumentera mot. Om detta resonemang inte ska framstå som mer än lovligt naivt måste ni manifestera ert motstånd. Så min enkla undran är – hur går det?

 

LÄS MER: Vi lovade ju varandra "aldrig mer"

 

Många av er som sagt er vilja ”ta debatten” kanske tror att det handlar om vanliga panelsamtal med Ramlösa? När Feministiskt initiativ har valt att inte åka till Almedalen är det för att vi inte kan garantera medlemmars säkerhet. Inte bara under den timme vi bokat in på Donners plats varje dag utan också på resan med Gotlandsbåten, i trängseln i krogkön, på promenaden hem i ett skymmande Visby och så vidare. Det är för att vi vet att NMR inte är en demokratisk organisation utan en organisation som, med alla medel, vill störta den liberala demokratin och införa ”folkdemokrati”. Norden ska bli ett eget land där personer som bedriver ”folkfientlig verksamhet”, det vill säga personer som aktivt arbetar för invandring och rasblandning, ska få sina rättigheter indragna, kunna fällas i folkdomstolar och berövas sitt medborgarskap. Enligt NMR är invandring att jämställa med folkmord på det nordiska folket. Allt detta finns att läsa på organisationens hemsida.

 

Många är intresserade av att få en seriös rapportering

 

Det här betyder att våra medlemmar och sympatisörer, och många fler som är direkt berörda av nazisternas hat; hbtq-personer, romer, afrosvenskar, judar, muslimer, personer som blir rasifierade, organiserade feminister, antirasister och antifascister, alla är NMR:s måltavlor. Och vi vet att NMR:s medlemmar tillgriper våld.

Alla ni som uppenbarligen tycker att det är självklart att delta i ett arrangemang där demokratins möjligheter inte längre garanteras alla, hur har ni det? Jag tror att många är intresserade av att få en seriös rapportering, inte minst från de organisationer och myndigheter som är skattefinansierade.

Så vad svarar Sveriges riksdag som ju är på plats? Och alla länsstyrelser och regioner och universitet och lärosäten. Och hur resonerar ni i fackföreningsrörelsen och folkbildningen? När så många som säger sig vilja värna och utveckla demokratin inte vill säga stopp så måste ni ha väldigt goda skäl för ert deltagande. Ge mig era ord och era handlingar!

 

Gudrun Schyman

Partiledare Feministiskt initiativ