Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hur grov ska våldtäkten vara för ett vettigt straff?

Polisen Emil Schyberg upplever hur brotten mot både vanliga medborgare och blåljuspersonal blir värre. Samtidigt är straffen alldeles för låga, menar han.Foto: PRIVAT och ALEX LJUNGDAHL
I onsdags överlämnade riksåklagare Anders Perklev Blåljusutredningen till justitieminister Morgan Johansson. Foto: HOSSEIN SALMANZADEH/TT

Det värsta i denna soppa är att politikerna för medborgarna bakom ljuset. De vaggas in i den falska tron att straffen nu kommer bli mycket hårdare och längre, skriver ingripandepolisen Emil Schyberg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | BROTTSLIGHET. När politikerna inte längre kan blunda för den tilltagande kriminaliteten haglar förslagen om hårdare straff tätt. Men så länge vi har ett system där gärningsmän ofta döms under brottets minimistraff, och där politikerna inte genom lagstiftning ändrar just detta förhållande bör debatten om hårdare tag inte tas på för stort allvar.

LÄS MER: Leif GW: Poliskrisen kommer att fälla Stefan Löfven 

Den 17 januari lämnade riksåklagare Anders Perklev över "Blåljusutredningen" till regeringen. Den innehåller en rad straffskärpningar vid brott mot polis men även räddningstjänst och ytterligare yrkesgrupper. 

Trots att många av brotten är grova ser vi gärningsmännen på gatorna igen efter alltför kort tid. 

Jag jobbar som polis i yttre tjänst och ser hur attackerna mot blåljuspersonalen tyvärr blivit värre och mer frekventa de sista åren. Brottsligheten rent generellt är något jag också upplever blir värre – med gruppvåldtäkter, skottlossningar och handgranatsattacker bland mycket annat. 

Domstolarna dömer regelbundet för låga straff

Nu tänker ni kanske att jag borde bli glad och upprymd över denna utredning och politikernas utspel om hårdare straff? Svaret är nej, inte speciellt. Jag välkomnar givetvis hårdare straff för att möta dagens grövre brottslighet men så länge vi har ett system där domstolar regelbundet dömer under minimistraff tar jag inte dessa utspel alltför seriöst. Detta trots att det i Brottsbalken går att läsa följande:

"Straff ska, med beaktande av intresset av en enhetlig rättstillämpning, bestämmas inom ramen för den tillämpliga straffskalan efter brottets eller den samlade brottslighetens straffvärde." (Brottsbalken 29 kapitlet 1§)

 

LÄS MER: Utvisa den som inte respekterar våra lagar

 

När jag stöter på allmänheten är det många som har uppfattningen att minimistraff är, och skall vara just det: minimistraff. Att detta dock inte är verklighet kan nedan skrivelse i Brottsbalken vara en av orsakerna till:

"Om det är påkallat med hänsyn till brottets straffvärde, får dömas till lindrigare straff än vad som är föreskrivet för brottet." (Brottsbalken 20 kapitlet 3§)

Uppenbarligen är det påkallat väldigt ofta, sett till hur ofta gärningsmän döms till straff under minimistraffet. I stället för att enkom höja straffskalorna undrar jag varför politikerna inte tar fram lagstiftning för att komma åt problematiken på djupet. Varför ändrar inte politikerna på just det sakförhållandet att gärningsmän döms till ett lägre straff än minimistraff?

Hur grov ska våldtäkten vara för att gärningsmannen ska få åtta till tio års fängelse i stället för två?

I mitt yrke träffar jag och mina kolleger dagligen på multikriminella personer som gör sig skyldiga till brott om och om igen. De förändrar många brottsoffers liv för alltid. Trots att många av brotten är grova ser vi gärningsmännen på gatorna igen efter alltför kort tid. 

Tionde rattfyllan? Då räcker det med skyddstillsyn

Vi griper dem, utreder brotten och ändå döms de till för lindriga straff. Vi tar rattfyllerister som gör sig skyldiga till sitt tionde grova rattfylleri och som kommer undan med skyddstillsyn. Vi griper våldsbrottslingar för grov misshandel som får fyra, kanske fem månaders fängelse trots att minimistraffet är ett års fängelse. Jag ställer mig ofta frågan hur grovt ett brott ska vara för att domstolarna ska döma i den övre delen av straffskalan. 

Hur grov ska våldtäkten vara för att gärningsmannen ska få åtta till tio års fängelse i stället för två, tre, fyra år som det oftast döms till i dag?

Det är riksdagen och riksdagsledamöterna, tillika våra lagstiftare som har makten att göra något åt dessa brister i systemet. Det värsta i denna soppa är att politikerna genom dessa utspel och förslag, medvetet eller omedvetet för medborgarna bakom ljuset. Medborgarna vaggas in i tron att straffen nu kommer bli mycket hårdare och längre när de mest troligt inte kommer påverkas nämnvärt. 

Eller så beror det på okunskap hos politikerna. Jag vet inte vilket som är värst.

 

Av Emil Schyberg

Ingripandepolis i södra Stockholm