Anders Hallgren, hundpsykolog. Foto: Susanne WigforssAnders Hallgren, hundpsykolog. Foto: Susanne Wigforss

Anders Hallgren, hundpsykolog.

 Foto: Susanne Wigforss
Barbro Börjesson, hundexpert i SVT. Foto: Michael EngmanBarbro Börjesson, hundexpert i SVT. Foto: Michael Engman
Barbro Börjesson, hundexpert i SVT. Foto: Michael Engman
Cesar Millan, hundtränare. Foto: Lionel CironneauCesar Millan, hundtränare. Foto: Lionel Cironneau
Cesar Millan, hundtränare.  Foto: Lionel Cironneau
Fredrik Steen, hundexpert i TV4. Foto: Roger Vikström/TTFredrik Steen, hundexpert i TV4. Foto: Roger Vikström/TT
Fredrik Steen, hundexpert i TV4. Foto: Roger Vikström/TT

Hundexperterna i tv sprider felaktigheter

Publicerad

Flera hundexperter i tv – bland annat på SVT och TV4 – påstår felaktigt att ryck i koppel inte kan skada din hund.

Halsband är visst farligt för din hund – använd sele i stället, skriver hundpsykologen Anders Hallgren.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Hundprogram i tv är populära, men det stormar ibland kring råden som experterna ger. Både Cesar Millan, SVT Go'kvälls Barbro Börjesson och TV4:s Fredrik Steen använder ryck i koppel med stryphalsband som teknik.

Men det finns risker med träningssättet, även om tv-experterna förnekar det eller inte verkar känna till det. I dag behöver emellertid ingen längre tvivla på vad som är rätt.

Halsen och nacken är ett av kroppens känsligaste ställen på alla djur – alltså även hunden. Det innebär att det kan vara förenat med risk för skador när man använder halsband på sin hund. Speciellt känsligt är det med stryphalsband och ju tunnare de är desto större är riskerna.

 

LÄS MER: Inte hundägaren som ska ha koll på barnen

 

När en hund drar hårt, eller om man själv drar eller rycker i kopplet, så påverkas nackkotorna, musklerna runt halsen och luftstrupen. Det här har varit föremål för forskning runtom i världen och i dag vet vi att halsband kan åstadkomma flera skador. Här följer några axplock.

 Nackkotorna kan påverkas. En schäfer fick så svåra skador efter ett kraftigt ryck i stryphalsbandet att den fick avlivas. Den norske veterinären Aare Thoresen fann att tre fjärdedelar av en grupp på 350 hundar som hade sökt hjälp på hans klinik hade skador i nacken på grund av halsband och ryck i kopplet.

 Fysioterapeuter får mycket ofta behandla hundar med nackskador. I en undersökning som jag gjorde hade 25 procent av hundarna nackproblem, de allra flesta hade dragit eller blivit ryckta i kopplet.

 Mjukdelarna på halsens framsida kan skadas, speciellt luftstrupen, med risk för trakeal-ruptur. Musklerna runt halsen blir spända med risk för att blodet stasas, vilket kan orsaka huvudvärk enligt veterinär och fysiotrapeuter. Musklerna kan dessutom skadas, muskelfibrer kan slitas av, och de större musklerna som når ner över ryggen kan bli överspända och leda till smärta. Musklerna kan svullna och trycka på bakomliggande nerver, speciellt trigeminus, och kan orsaka svår smärta.

 Tungbenet i halsen kan knäckas. Tryck mot ögonen ökar och därmed risk för ögonskador – hundar med ögonsjukdomar ska bära sele.

 Risk för whiplashskada.

 Speciellt stor skada åstadkoms om halsbandet placeras högt upp bakom öronen på hunden, vilket bland annat ökar risken för så kallad trigeminusneuralgi.

 Av femtio hundar som haft stryphalsband hade fyrtioåtta skador i hals, nacke och svalg.

 

LÄS MER: Hundar traumatiseras när du skjuter raketer

 

Vill du veta om ytterligare risker med halsband, gå in på Säg nej till stryphalsband, eller ta del av min forskningsrapport ”Ryggproblem hos hund”.

Till dig som trots allt ändå använder halsband – använd ett sådant som inte stryper och ryck eller dra inte i det. Likaså ska hunden inte dra. Om du har problem med att hunden drar i kopplet så ska det inte rättas till med koppelteknik. Vänd dig till en välutbildad hundpsykolog så får du väl fungerande alternativ.

Det finns alltså inte något skäl att argumentera om detta längre – det är farligt med halsband. Använd sele.

 

Anders Hallgren

Psykolog och hundpsykolog

Anders Hallgren har även skrivit om ämnet på sin blogg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag