Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hundexperterna i tv sprider felaktigheter

Anders Hallgren, hundpsykolog.
Foto: Susanne Wigforss
Barbro Börjesson, hundexpert i SVT.
Foto: Michael Engman
Cesar Millan, hundtränare.
Foto: Lionel Cironneau
Fredrik Steen, hundexpert i TV4.
Foto: Roger Vikström/TT

Flera hundexperter i tv – bland annat på SVT och TV4 – påstår felaktigt att ryck i koppel inte kan skada din hund.

Halsband är visst farligt för din hund – använd sele i stället, skriver hundpsykologen Anders Hallgren.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Hundprogram i tv är populära, men det stormar ibland kring råden som experterna ger. Både Cesar Millan, SVT Go'kvälls Barbro Börjesson och TV4:s Fredrik Steen använder ryck i koppel med stryphalsband som teknik.

Men det finns risker med träningssättet, även om tv-experterna förnekar det eller inte verkar känna till det. I dag behöver emellertid ingen längre tvivla på vad som är rätt.

Halsen och nacken är ett av kroppens känsligaste ställen på alla djur – alltså även hunden. Det innebär att det kan vara förenat med risk för skador när man använder halsband på sin hund. Speciellt känsligt är det med stryphalsband och ju tunnare de är desto större är riskerna.


LÄS MER: Inte hundägaren som ska ha koll på barnen


När en hund drar hårt, eller om man själv drar eller rycker i kopplet, så påverkas nackkotorna, musklerna runt halsen och luftstrupen. Det här har varit föremål för forskning runtom i världen och i dag vet vi att halsband kan åstadkomma flera skador. Här följer några axplock.

Nackkotorna kan påverkas. En schäfer fick så svåra skador efter ett kraftigt ryck i stryphalsbandet att den fick avlivas. Den norske veterinären Aare Thoresen fann att tre fjärdedelar av en grupp på 350 hundar som hade sökt hjälp på hans klinik hade skador i nacken på grund av halsband och ryck i kopplet.

■ Fysioterapeuter får mycket ofta behandla hundar med nackskador. I en undersökning som jag gjorde hade 25 procent av hundarna nackproblem, de allra flesta hade dragit eller blivit ryckta i kopplet.

Mjukdelarna på halsens framsida kan skadas, speciellt luftstrupen, med risk för trakeal-ruptur. Musklerna runt halsen blir spända med risk för att blodet stasas, vilket kan orsaka huvudvärk enligt veterinär och fysiotrapeuter. Musklerna kan dessutom skadas, muskelfibrer kan slitas av, och de större musklerna som når ner över ryggen kan bli överspända och leda till smärta. Musklerna kan svullna och trycka på bakomliggande nerver, speciellt trigeminus, och kan orsaka svår smärta.

Tungbenet i halsen kan knäckas. Tryck mot ögonen ökar och därmed risk för ögonskador – hundar med ögonsjukdomar ska bära sele.

■ Risk för whiplashskada.

■ Speciellt stor skada åstadkoms om halsbandet placeras högt upp bakom öronen på hunden, vilket bland annat ökar risken för så kallad trigeminusneuralgi.

Av femtio hundar som haft stryphalsband hade fyrtioåtta skador i hals, nacke och svalg.


LÄS MER: Hundar traumatiseras när du skjuter raketer


Vill du veta om ytterligare risker med halsband, gå in på Säg nej till stryphalsband, eller ta del av min forskningsrapport ”Ryggproblem hos hund”.

Till dig som trots allt ändå använder halsband – använd ett sådant som inte stryper och ryck eller dra inte i det. Likaså ska hunden inte dra. Om du har problem med att hunden drar i kopplet så ska det inte rättas till med koppelteknik. Vänd dig till en välutbildad hundpsykolog så får du väl fungerande alternativ.

Det finns alltså inte något skäl att argumentera om detta längre – det är farligt med halsband. Använd sele. 


Anders Hallgren

Psykolog och hundpsykolog

■ Anders Hallgren har även skrivit om ämnet på sin blogg