Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hunden riskerar att dö av nyårssmällarna

Seth Sjöblom, Hundcoach, Landslagskapten inom Svensk Draghundsport 1997-2000
Foto: Privat
Foto: Christer Wahlgren
Foto: Tomas Leprince

Det finns skotträdda hundar som trycker under soffan helt fastfrusna i dagar och det tar veckor för dem att återhämta sig, skriver Seth Sjöblom.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Vår rottweiler Gunvald Larsson rusar till fönstret och skäller mot fyrverkerierna. Ett hot mot hans familj. Han är vaksam, men inte rädd. Men många hundar och andra husdjur kan drabbas väldigt hårt psykiskt eller riskerar att dö av en ren fysisk chockreaktion av smällarna. Även en förut skottsäker hund kan få ett trauma om en smällare går av vid dess fötter. Att explosionsfirande ännu är tillåtet är en gåta. En gåta som inte är så svår att lösa, med tanke på de allvarliga konsekvenserna.

Hundar kan dö av chock om de utsatts för smällare och fyrverkerier. Det finns skotträdda hundar som i det närmaste beter sig som i psykos och trycker under soffan helt fastfrusna i dagar och det tar veckor för dem att återhämta sig. Ett akut chocktillstånd är rent fysiskt allvarligt när hundens stresshormoner sprutar ut i kroppen, den får ett kraftigt blodtrycksfall och hjärtat blir överansträngt.


LÄS MER: Halsband är visst farligt för din hund


Det går att lindra stressen för hundar som inte kommit över sin rädsla - utan att sitta och trycka i ihop i badrummet hela kvällen. Som hundcoach kan jag bistå med tips hur du kan göra din hund tryggare:

Börja tillvänja hunden i tidig ålder vid plötsliga höga ljud, och tappa(de) slamriga kastruller. Man brukar träna hundar nära skjutbanor för att vänja dem vid ljudknallar. Är hunden ändå rädd, ge inte upp.

Spela dagligen upp fyrverkerier från Youtube. Hundarna behöver också tillvänja sig ljusexplosioner. Först låg volym som bakgrundsljud. När hunden inte längre verkar reagera, så höj ljudet lite varje gång. Bete er som normalt hemma under tiden; städa, laga mat, bada ungar - följ bara de gamla vanliga rutinerna. Och brukar inte hunden få tigga vid matbordet så ska den inte heller få göra det nu.

Behåll lugnet för att inte överföra oro på hunden. ”Stackars-dig-rösten” och pjosk ger helt motsatt effekt än att stärka hunden. Tänk i stället som ”upp igen” som när barn ramlat. Förstärk inte en farhåga. Den långsamma tillvänjningen till knalljud sätter sig bäst i beteendet om hunden inte också förväntar sig godis. Hunden blir upphetsad av godis, när den i stället ska lära sig att inte reagera. Men lek gärna samtidigt, för hunden kopplar inte leken till smällarna som med godiset som ges akut.


LÄS MER: Inte hundägaren som ska ha koll på barnen


En bra metod för att motverka stress generellt är att använda tikferomoner som ger hunden kemiska signaler om lugn och avstressning. DAP - hundlugnande feromoner utsöndras från tikens juver och har bland annat betydelse för valparnas bindning till tiken och ger dem trygghet. Jag har just nu ett fall där hundens beteendeproblem minskat kraftigt med ett tikferomonhalsband. Vid arbete med beteendeförändring kan detta vara till stor hjälp eftersom hunden blir lugn och mer mottaglig för nyinlärning. Det finns att köpa på djurbutiker och apotek i olika utformningar - som halsband, utsöndrare för väggurtag eller som sprej. Det finns också milda lugnande preparat som veterinären kan rekommendera.

Man kan i god tid skapa ett tryggt ställe som man vänjer hunden vid. Ett "säkert rum". Ett rum med tjocka gardiner eller en klädkammare som isolerar ljuden och ljusskenen. Där ska finnas ett skönt liggunderlag, leksak eller tuggben och tillgång till vatten samt mild belysning och musik som ljudutjämnar knallarna. Man kan också ställa in en bur och hänga en filt över. Håll i sådant fall tät koll på hunden och lämna dörren på glänt.


Förbered er:

- Ta skotträningen i hundens takt.

- Rådgör med veterinär på förhand och tveka aldrig att åka in.

- Rasta hunden väl, tidigt på kvällen.

- Det är olagligt att smälla inom tätbebyggt område, ring Polisen – så kanske fler förstår.


Seth Sjöblom

Hundcoach, Landslagskapten inom Svensk Draghundsport 1997-2000, 45 års hundliv med 300 flockhundar