Hundar traumatiseras när du skjuter raketer

Anders Hallgren.
Foto: Lasse Svensson
Fyrverkerier kan skapa ångest för både människor och djur, skriver Anders Hallgren.
Foto: Anders Wiklund/TT
Fyrverkerier kan skapa ångest för både människor och djur, skriver Anders Hallgren.
Foto: Hasse Holmberg/TT

Hundar och katter chockas och springer bort. Många av dem traumatiseras för livet. Småfåglar dör av chock.

Det blir konsekvenserna av nyårsfyrverkerier, skriver hundpsykologen Anders Hallgren.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Nyårsafton. Långledigt. Firande och festämning. Men det som är en fest för många är en fasa för andra. Nyårsfyrverkerierna med sina skarpa skottljud och smällar skrämmer och skapar ångest hos småbarn, många gamla och, inte minst, vuxna med krigsupplevelser. Både tama och vilda djur drabbas i en väldigt stor omfattning. Raketer som brinner upp och faller ned i form av aska sprider miljöfarliga ämnen både i luften och på marken.

Dessutom skadas varje år både barn och vuxna allvarligt. Brandförsvaret får rycka ut och släcka bränder i bostäder.

Tyvärr är många fyrverkerianvändare minderåriga eller alkoholpåverkade vuxna, vilket gör dem till de minst lämpade att handskas med så farliga saker. Barn och ungdomar förstår inte att det kan vara farligt.

De kan heller inte förstå att fyrverkerier kan skapa ångest och innebära fara för andra, både människor och djur. Att det finns en åldersgräns på 18 år är föräldrar och försäljare av pyroteknik skyldiga att bevaka, vilket tyvärr sällan fungerar. Ungdomar vill gärna ha de fyrverkerier som exploderar värst och smäller högst utan hänsyn till omgivningen. Man tycker att det borde vara annorlunda med vuxna, men alltför många skjuter av fyrverkerier lika hejdlöst som de yngre och utan hänsyn till grannar eller djurliv.


"Nyårsfirandet" har blivit en ursäkt för att få smälla av raketer och fyrverkerier var som helst och när som helst. En skrämmande statistik är att inför nyåret säljs pyroteknik som mest – samtidigt som försäljning av alkohol är som högst på året. Tillsammans blir det en riktig molotovcocktail…

"Opinionen växer – förbjud fyrverkerierna!" Det är rubriken på en artikel i DN den 31 dec 2011. Där framförs att sex av tio vill få ett totalförbud. Enligt en enkät som redovisades i SVT:s rapport den 30 december 2011 är majoriteten av medborgarna emot det fria hanterandet av pyroteknik. Flera kommuner, som exempelvis Jönköpings och Lycksele kommuner, har lyckats förbjuda avskjutande av raketer och smällare inom tätbebyggda områden. Dessutom har flera länder inom och utanför EU infört regler och förbud.

Man bryter mot djurskyddslagar och lagar om störande av ordning när man kastar smällare och skjuter upp raketer. Brandförsvaret, sjukvården, polisen är alla tunga instanser som är mot fritt hanterande av pyrotekniska produkter. Ett starkt motstånd mot fyrverkerier finns också i Svenska Kennelklubben, hundklubbar och djurskyddsorganisationer.


Veterinärer, viltvårdare och ornitologer känner redan till raketernas skadeverkningar. Hundar och katter chockas och springer bort. Många av dem traumatiseras för livet. Småfåglar dör av chock – nyårsafton och nyårsdagen är det helt tyst i markerna.

En lagändring är det enda sättet att bromsa och förbjuda den här farliga, fria användningen av pyroteknik. Det bör inte längre vara tillåtet med öppen försäljning.

Ett förbud mot vissa smällare finns redan. Ett totalförbud innebär inte att fyrverkerier inte får förekomma alls på nyårsafton, utan att det blir en anpassning till hur det är i de flesta andra länder i världen. Där sköts fyrverkerier kontrollerat och planerat av stat och kommun eller efter särskilt tillstånd. Det innebär att till exempel olika idrottsklubbar varje år skulle få anordna egna fyrverkerier, med fastställd start- och sluttid och på speciella säkra platser.

På detta sätt skulle ingen gå miste om upplevelsen av fyrverkerier samtidigt som ingen skulle komma till skada, bli traumatiserad och uppleva ångest och obehag.


Anders Hallgren

Psykolog och hundpsykolog