Hotet: Jag skulle hängas i en snara av mitt eget hår

Hoten mot Amanda Lind låg kvar i flera veckor bland kommentarerna på Sverigedemokraternas Youtube-kanal.
Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP).
Foto: OLLE SPORRONG

Det är möjligt att SD:s nya engagemang drivs av en genuin omtanke om yttrandefriheten på nätet, men partiet gör sig inga stora besvär att få det att framstå så.

Deras egna kanaler är fyllda med kommentarer om meningsmotståndare som sträcker sig från plumpa påhopp till regelrätta hot, skriver demokratiminister Amanda Lind (MP).


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. ”Undrar om repet hon snart får runt halsen kommer göras på kråkboet?” ”Kan ingen sätta stopp för denna så kallade 'kvinna'... kan vi ge den som tog Anna Lindh permission en helg?” 

Jag uppmärksammade förra veckan hur videor med kommentarer bland annat om hur jag ska hängas i en snara av mitt eget hår legat kvar flera veckor på Sverigedemokraternas Youtubekanal. Att SD låter rasistiska eller hotfulla kommentarer ligga kvar är inget nytt och en granskning som TV4 gjorde för ett år sedan visar att SD:s ovilja och oförmåga att ta ansvar för sina kanaler stack ut från andra partier. Det nya är partiets nyväckta engagemang för yttrandefrihet på nätet och de stora plattformsföretagens makt över det demokratiska samtalet.

Extrema åsikter prioriteras

Teknikens utveckling har gett nya möjligheter att delta i debatten, kommentera och sprida information. Det här är i grunden bra och öppnar nya arenor att höras, men det innebär också utmaningar. Avancerade algoritmer som används för att trigga och hålla användare kvar har ofta gynnat spridning av olagligt, extremt och hatiskt material. Det som väcker känslor är det som hamnar högst upp i flödet och konspirationsteorier, starka bilder, myter eller extrema åsikter skapar reaktioner. Extremism och populism gynnas av den logiken.

SD-ledaren Jimmie Åkesson.
Foto: PELLE T NILSSON/SPA

För mig som demokratiminister är det självklart att plattformsföretagen har ansvar för hur de påverkar debatten. Samtidigt är det viktigt att det fria ordet kan spridas utan att tystas beroende på enskilda företags åsikter om något. Därför arbetar vi nu inom EU för att säkerställa både yttrandefrihet och transparens för alla användare. Det är ett arbete som pågått länge och behöver balanseras noga eftersom det handlar om att reglera tjänster som har fått stor påverkan på den fria åsiktsbildningen och demokratin.

SD:s omtanke kan ifrågasättas

När SD nu väl kommit upp på banan i den här frågan är det genom att förenkla och slänga sig med begrepp som censur och yttrandefrihet på ett slarvigt sätt. Plattformarna har aldrig varit helt neutrala åsiktstorg just eftersom det som väcker starka känslor såsom hat och hot sprids både snabbt och långt. Det här påverkar också det demokratiska samtalet där många tystnar av rädsla för att bli utsatta. Det är något som partiet konsekvent undviker att problematisera.

Det är möjligt att SD:s nya engagemang i dessa frågor drivs av en genuin omtanke om yttrandefriheten, men de gör sig inga stora besvär att få det att framstå så. Deras egna kanaler är fyllda med kommentarer om meningsmotståndare som sträcker sig från plumpa påhopp till regelrätta hot. Alla seriösa partier tar ansvar för den typen av avarter. SD har besvarat kritiken med att de också gör det, men inte hinner ta bort allt. Detta väcker i sin tur nya frågor: om mordhot mot ministrar ligger kvar i mer än en vecka, vad har det i så fall stått i de kommentarer som tagits bort?

Många tystas och skräms i dag

Det är helt olika saker att få mothugg i frågor i en hård debatt om värderingar eller en sakfråga och att bli hotad eller utsatt för kränkningar mot sin person. Detta slags hat och hot måste vi lyfta upp i ljuset och prata mer om. Unga politiskt engagerade, förtroendevalda i civilsamhället, religiösa företrädare, forskare journalister och kulturskapare tystas och skräms hela tiden av hot, hat och råhet. Det här är ett hot mot samhällsdebatten, det fria samtalet och demokratin. Det är i samtalet demokratin lever och för tonen i det samtalet har vi alla ansvar.


Av Amanda Lind

Kultur- och demokratiminister (MP)

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.