Hotet från IS är större än vad vi tror

Birgitta Ohlsson (L).
Foto: Lisa Mattisson Exp / LISA MATTISSON EXP
IS.

Samtidigt som vi ska fira varje seger i kampen mot IS i Syrien och Irak, måste vi vara medvetna om att kampen mot terrorn inte slutar med Syriens inbördeskrig, skriver Birgitta Ohlsson (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

När vi på tisdagen slog upp tidningarna möttes vi av den fruktansvärda nyheten att IS-terrorister kan ha tagit sig in i Sverige för att utföra terrordåd (Expressen 26/4). Efter Paris och Bryssel är det tydligt att måltavlan inte var bara de offer som drabbades direkt. Varje attentat är ett frontalangrepp mot demokratin och det öppna samhället – attackerna riktade sig därför mot oss alla. Vi kan inte blunda för att det kan smälla också på svenska gator.

IS blir mer pressat i Syrien.

Samtidigt som vi självklart ska fira varje seger i kampen mot IS i Syrien och Irak, måste vi vara medvetna om att kampen mot terrorn inte slutar med Syriens inbördeskrig.

De europeiska säkerhetspolismyndigheterna ser nu, i spåren av kurdiska peshmergastyrkors och syriska arméns framryckningar, hur terrorresenärerna i stället för Syrien tar sig till Libyen. Precis som i Syrien slutade den arabiska våren här med misär. Landet är efter den grymme diktatorn Khadaffis fall ett i princip laglöst vakuum där kriminaliteten och extremismen frodas. Det finns gott om plats för IS att breda ur sig och många frustrerade unga människor att rekrytera.


LÄS MER: Inga skattepengar till hatpredikanterna


Precis som i Syrien har organisationen infört sina egna lagar och rättssystem - inklusive en straffskala från medeltiden. Människor korsfästs, halshuggs och skjuts ihjäl för att ha brutit mot de religiösa reglerna.

Det libyska folket är inte ensamma om dessa plågoandar. Det är islamistiska terrorister som skapat blodbad i Asien, Europa och Afrika, och som tagit tusentals flickor som sexslavar. IS är etablerade i Filippinerna, Somalia, Algeriet, Nigeria, Egypten, Afghanistan, Pakistan, Tjetjenien, Yemen och Saudiarabien.

Finansiering kan komma från sympatisörer i ett land, gömställena finnas i ett annat – och attackerna slutligen utföras i ett tredje.

Rörelserna är globala. Men det betyder inte att de frodas överallt, eller att vi inget kan göra. De islamistiska terroristerna söker sig till laglösa miljöer – vare sig det handlar om ett utsatt miljonprogramområde i Göteborg eller en sönderfallen by i Somalia. Det har de gemensamt med narkotikahandeln, sexslaveriet och maffian.


När världssamfundet ingriper i en konflikt måste goda krafter vara beredda att stanna länge. Det var rätt att avsätta Saddam Hussein och Muammar Gaddafi men den fria världen borde också bättre ha hjälpt till att bygga upp ett starkt och inkluderande styre. Vi kan inte upprepa samma misstag i Syrien.

På samma sätt räcker det inte att ha en liberal asylpolitik – vi har också ett ansvar för att redan utsatta människor inte hamnar i utanförskap eller blir beroende av en auktoritär familj.

En misslyckad integration i Europa kan leda till en utökad rekryteringsbas för IS – och därmed en större grupp terrorister utrustade med EU-pass.

För att bekämpa extremismen måste vi stifta nya lagar. Men erfarenheten visar att det inte räcker. Kampen måste föras över hela kedjan – från beslut på FN-nivå till kommunala nämndmöten och varje skolklassrum. Överallt behövs strategier. Det krävs för att det goda ska vinna.


Birgitta Ohlsson
Riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson (L)