Birgitta Ohlsson (L). Foto: Lisa Mattisson Exp / LISA MATTISSON EXPBirgitta Ohlsson (L). Foto: Lisa Mattisson Exp / LISA MATTISSON EXP
Birgitta Ohlsson (L).  Foto: Lisa Mattisson Exp / LISA MATTISSON EXP
IS.IS.
IS.

Hotet från IS är större än vad vi tror

Publicerad

Samtidigt som vi ska fira varje seger i kampen mot IS i Syrien och Irak, måste vi vara medvetna om att kampen mot terrorn inte slutar med Syriens inbördeskrig, skriver Birgitta Ohlsson (L).

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

När vi på tisdagen slog upp tidningarna möttes vi av den fruktansvärda nyheten att IS-terrorister kan ha tagit sig in i Sverige för att utföra terrordåd (Expressen 26/4). Efter Paris och Bryssel är det tydligt att måltavlan inte var bara de offer som drabbades direkt. Varje attentat är ett frontalangrepp mot demokratin och det öppna samhället – attackerna riktade sig därför mot oss alla. Vi kan inte blunda för att det kan smälla också på svenska gator.

IS blir mer pressat i Syrien.

Samtidigt som vi självklart ska fira varje seger i kampen mot IS i Syrien och Irak, måste vi vara medvetna om att kampen mot terrorn inte slutar med Syriens inbördeskrig.

De europeiska säkerhetspolismyndigheterna ser nu, i spåren av kurdiska peshmergastyrkors och syriska arméns framryckningar, hur terrorresenärerna i stället för Syrien tar sig till Libyen. Precis som i Syrien slutade den arabiska våren här med misär. Landet är efter den grymme diktatorn Khadaffis fall ett i princip laglöst vakuum där kriminaliteten och extremismen frodas. Det finns gott om plats för IS att breda ur sig och många frustrerade unga människor att rekrytera.

 

LÄS MER: Inga skattepengar till hatpredikanterna

 

Precis som i Syrien har organisationen infört sina egna lagar och rättssystem - inklusive en straffskala från medeltiden. Människor korsfästs, halshuggs och skjuts ihjäl för att ha brutit mot de religiösa reglerna.

Det libyska folket är inte ensamma om dessa plågoandar. Det är islamistiska terrorister som skapat blodbad i Asien, Europa och Afrika, och som tagit tusentals flickor som sexslavar. IS är etablerade i Filippinerna, Somalia, Algeriet, Nigeria, Egypten, Afghanistan, Pakistan, Tjetjenien, Yemen och Saudiarabien.

Finansiering kan komma från sympatisörer i ett land, gömställena finnas i ett annat – och attackerna slutligen utföras i ett tredje.

Rörelserna är globala. Men det betyder inte att de frodas överallt, eller att vi inget kan göra. De islamistiska terroristerna söker sig till laglösa miljöer – vare sig det handlar om ett utsatt miljonprogramområde i Göteborg eller en sönderfallen by i Somalia. Det har de gemensamt med narkotikahandeln, sexslaveriet och maffian.

 

När världssamfundet ingriper i en konflikt måste goda krafter vara beredda att stanna länge. Det var rätt att avsätta Saddam Hussein och Muammar Gaddafi men den fria världen borde också bättre ha hjälpt till att bygga upp ett starkt och inkluderande styre. Vi kan inte upprepa samma misstag i Syrien.

På samma sätt räcker det inte att ha en liberal asylpolitik – vi har också ett ansvar för att redan utsatta människor inte hamnar i utanförskap eller blir beroende av en auktoritär familj.

En misslyckad integration i Europa kan leda till en utökad rekryteringsbas för IS – och därmed en större grupp terrorister utrustade med EU-pass.

För att bekämpa extremismen måste vi stifta nya lagar. Men erfarenheten visar att det inte räcker. Kampen måste föras över hela kedjan – från beslut på FN-nivå till kommunala nämndmöten och varje skolklassrum. Överallt behövs strategier. Det krävs för att det goda ska vinna.

 

Birgitta Ohlsson
Riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson (L)

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag