Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hot och hat är en röta i offentligheten

Vissa ämnen triggar hatet mot SVT mer än andra: hit räknas exempelvis invandring, jämställdhet, klimat, vargfrågan och kost, skriver Anne Lagercrantz.
Anne Lagercrantz, divisionschef för nyheter och sport på SVT.
Foto: Eva Edsjö

Fredag kväll i slutet av mars. De flesta av oss mötte en efterlängtad start på helgen. En ung praktikant på en av våra redaktioner möttes i stället av tillmälet ”parasit” och ett allvarligt hot när hon kom hem från jobbet. 

Tyvärr finns ett mönster när medarbetare på SVT utsätts för hot och hat. Kvinnor och medarbetare med utländsk bakgrund drabbas hårdare, skriver Anne Lagercrantz.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Praktikanten som fick hotbrev hem är en av en stor mängd medarbetare som hängts ut på hatsajter och i sociala medier. Tonen är allt från föraktfull till hatisk och leder inte sällan till regelrätta dödshot. Det är inte länge sedan en extremistisk sajt publicerade en verklighetsfrånvänd ”granskning” av en mängd medarbetare där deras bakgrund och sexuella läggning kartlades. I flera fall utsattes även familjemedlemmar.

Hot och hat är en röta i offentligheten där ingen är skyddad. På SVT drabbas profilerade programledare såväl som nyanställda praktikanter.

Ämnena som triggar

Men det finns också ett djupt obehagligt mönster i vem hoten drabbar och styrkan i attackerna. Vi har dessvärre stor erfarenhet som visar ungefär det här: Män och kvinnor drabbas lika frekvent, men hoten mot kvinnor tenderar att vara grövre och oftare sexualiserade. Syns du mycket i rutan blir du mer utsatt (men du får också mer beröm och värme).

Vissa ämnen triggar mer än andra: hit räknas exempelvis invandring, segregation, jämställdhet, klimat, vargfrågan, näthat och lite överraskande även kost.

Oroväckande mönster

Tyvärr framträder allt tydligare ytterligare en aspekt i detta mönster. Vår erfarenhet säger att medarbetare med utländsk bakgrund blir extra utsatta, oavsett vad hon eller han rapporterar om. En kunskapssammanställning av forskare vid Lunds universitet ger samma bild: risken för hot ökar om journalisten är ung, kvinna och av utländsk härkomst.

Vänj er. SVT välkomnar medarbetare med utländsk bakgrund.

Ämnet medarbetaren rapporterar behöver inte heller vara laddat. Ett utländskt klingande namn i en byline eller en brytning kan räcka för att leda till förakt och smutskastning i sociala medier och ibland till rena hot.

Samtidigt försöker vi aktivt bli bättre på att rekrytera medarbetare som tillför kunnande i språk och nätverk där vi brister. Det gör vår journalistik bättre, SVT ska ha stor bredd i ämnesval och perspektiv. Det uppskattas av den absoluta majoriteten av publiken.

Vi ska spegla hela Sverige

Till de få som inte gör det vill jag säga: vänj er. SVT välkomnar medarbetare med utländsk bakgrund, med funktionsvariationer och som har olika sexuell läggning. Allt annat vore diskriminering. Och det vore förödande för vår journalistik och vårt uppdrag att spegla hela Sverige.

Till medarbetare som utsätts vill jag även här säga: ni är inte ensamma.

SVT är ett stort medieföretag med en väl fungerande säkerhetsavdelning och starka utgivare och redaktioner. En utsatt person får stöd och behövs avlastning eller extra resurser för att stärka publiceringen kan flera ta vid. Vi gör allt som står i vår makt för att skydda våra medarbetare och tillsammans med andra medieföretag anstränger vi oss för att lyfta frågan och för att få myndigheter och polisen att agera kraftfullare.

Förödande utveckling

Men jag tvingas också säga: jag är djupt oroad. För att färre ska våga och vilja jobba på SVT och för att färre vill bli journalister eller ge sig in i öppna diskussioner (privatpersoner utan nätverk och företag i ryggen är nog så utsatta).

Det är en förfärande samhällsutveckling.


Av Anne Lagercrantz

Divisionschef för nyheter och sport på SVT