Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hos Gud råder aldrig något besöksförbud

Vi möter unga som varit timanställda och som nu har tappat fotfästet i pandemin. De står utan arbete, mat och bostad, skriver debattörerna.
Foto: SHUTTERSTOCK
Vad är makthavarnas plan för samhällets utsatta? frågar sig ärkebiskop Antje Jackelén och resten av presidiet för Sveriges kristna råd.
Foto: MAGNUS ARONSON / Magnus Aronson

Vi vill under pandemin särskilt lyfta fram utsatta grupper som kyrkorna möter. Det handlar exempelvis om hemlösa, papperslösa och äldre med låga inkomster. Vi möter också den nya gruppen unga som varit timanställda och nu tappat fotfästet, skriver presidiet för Sveriges kristna råd.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Trots den oro som hela världen upplever kan vi även denna jul hämta kraft i ett litet barn. Gud blir människa och delar vår verklighet också när det på olika sätt känns tungt. Jesusbarnet kallas också Immanuel, som betyder Gud med oss. Jesus tvingades tidigt på flykt. I sin mänsklighet var han beroende av gemenskap och närhet – precis som vi. Gud själv längtar efter gemenskap med oss var och en. Gemenskapen med Gud begränsas inte av restriktioner från länsstyrelserna och kräver varken munskydd eller handsprit! Alla får vara med vid krubban i Betlehem.

Ett tungt år

Denna jul ligger ett tungt år bakom oss. När det oförutsedda och obegripliga händer kan vi trots allt mötas i viljan att gemensamt tackla utmaningarna, liksom i kraften att finnas till för varandra. År 2020 har också varit ett år av samling, fast på nya sätt. I ett samhälle som vanligtvis präglas av stark individualism har gemenskap hamnat i centrum. Vi har blivit kreativa som aldrig förr när det gäller kommunikation. Ändå är det lätt att känna en ensamhet och nedstämdhet i ovissheten. Särskilt tungt blir det för den som saknar tak över huvudet.

De frågor och den kritik som kommit fram angående vården av äldre angår oss alla.

Vi vill under pandemin särskilt lyfta fram utsatta grupper som kyrkorna möter. Det handlar exempelvis om hemlösa, papperslösa och äldre med låga inkomster. Vi möter också den nya gruppen unga som varit timanställda och nu tappat fotfästet. De står utan arbete, mat och bostad. Den psykiska ohälsan ökar under pandemin hos ensamkommande med uppehållstillstånd enligt gymnasielagen. 

Fattiga äldre ökar 

Kyrkorna ser också en märkbar ökning av fattiga äldre och ensamma som besöker den öppna verksamheten för att få mat och gemenskap. Mycket av den sociala verksamheten sker i dag utomhus. Härbärgen har fått spridas ut till flera lokaler för att människor ska kunna vila smittsäkert. 

Den sociala och diakonala verksamheten är ett prioriterat arbete i våra samfund och det sker också i samverkan med exempelvis Hela människan och stadsmissionerna för att fortsatt ge mat och kläder åt samhällets mest utsatta.

Sorgebearbetning i pandemin

En helt ny situation för kyrkornas diakonala verksamhet är att bearbeta sorg tillsammans med alla dem som inte fått ta avsked utifrån restriktioner. De frågor och den kritik som kommit fram angående vården av äldre angår oss alla. Kyrkorna har under pandemin öppnat både digitala och fysiska dörrar för människor i nöd. Kyrkorna har inte ställt in – vi har ställt om. Gudstjänster, julkonserter och kyrkfika är digitala. Vi ser också att fler människor vänder sig till jourhavande präst via 112 eller chatt. 

Ett samhälle är aldrig starkare än sin svagaste länk. I ljuset av julens kärleksbudskap uppmanar vi dig att aktivt sträcka ut din hand till dem som behöver den mest. Julen 2020 kan bidra till ett förbättrat samhällsklimat i Sverige om vi alla engagerar oss för fem personer utanför den egna kretsen. Hjälp en granne att handla, ring en vän, visa uppskattning till dem som arbetar i det offentliga eller ge en gåva till arbetet med utsatta – i vårt eget land liksom i andra delar av världen. Du kan också kontakta din lokala församling eller en förening som organiserar socialt arbete och fråga om du kan vara till nytta. 

Vad är makthavarnas plan för de utsatta?

Insatserna på individ- och civilsamhällesnivå är nödvändiga men inte tillräckliga. Beslutsfattarna måste också fortsatt se de revor som växer i samhällets skyddsnät: Hur kommer de grupper som kyrkorna identifierat som särskilt utsatta prioriteras i regeringens och kommunernas budgetarbete?

Kyrkorna måste alltid synliggöra den utsattes perspektiv. Vår vision om ett varmt och inkluderande samhälle delas av många. Människans värde och värdighet har för alltid fått en särskild glans av det som hände i julnatten för drygt 2000 år sedan vid krubban i Betlehem. 

Hos Gud som blev människa råder aldrig något besöksförbud.


Av Presidiet för Sveriges kristna råd

Daniel Alm

Föreståndare, Pingst – fria församlingar i samverkan 

Anders Arborelius

Biskop, Stockholms katolska stift

Benjamin Dioscoros Atas

Ärkebiskop, Syrisk-ortodoxa kyrkan 

Antje Jackelén

Ärkebiskop, Svenska kyrkan 

Karin Wiborn

Generalsekreterare, Sveriges kristna råd