Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Homofobin är stark i den kriminella världen

Organisationen KRIS prisades för sitt ställningstagande mot nazistiska Nordiska motståndsrörelsen under Almedalsveckan i år. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Paul Barath är ordförande i Kriminellas revansch i samhället. Foto: Joakim Berndes

Organisationen KRIS hyllades när de stod upp mot Nordiska motståndsrörelsen i Almedalen. Nu arbetar de som volontärer med säkerheten på Pride.

Vi växer av att vara med och skydda demokratiska rättigheter, skriver Paul Barath och Christer Renlid.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | HBTQ. Kriminellas revansch i samhället, KRIS, kan inte förändra världen men vi kan visa att det går att göra en förändring, ett ”sidbyte”. Att byta ut hatet mot kärlek, visa solidaritet i stället för självömkan och egoism. 

Många av oss har levt på samhällets bakgård med en kriminell livsstil som inneburit lidande för oss själva, samhället och nära och kära. Nu vill vi ändra på det och fortsätter med vår kampanj Tryggare kan alla vara. Vi är på plats under Stockholm Pride som volontärer för att visa vår solidaritet med tusentals människor som slåss för rätten att få vara sig själva.

Varför vi ställer upp?

Det är till vår stora förvåning flera personer som frågat varför vi ställer upp och hjälper till under Prideveckan. Varför ska hbtq-personer få springa omkring halvnakna och hindra trafiken? 

Jo, av den enkla anledningen att Pride inte är någon sambafestival. Den symboliserar mer än homosexuellas rättigheter. Den ger uttryck för acceptans och oliktänkande och för ett fredligare samhälle i stort. Att stå upp för allas lika värde är nog det viktigaste budskapet – en politisk och mänsklig proteströrelse som är viktigare än någonsin. 

På många platser i världen mördas personer bara för att de är den de föddes till. Ett sorgligt exempel är det som inträffade i USA för några år sedan, då en hbtq–klubb blev utsatt för ett attentat som kostade 49 personer livet

Anlitas för arbete med säkerheten

Det är hedrande för oss i KRIS att festivalledningen för Pride anlitar oss som volontärer med säkerhetsarbetet inne på festivalområdet. Vi bevakar in och utgångar och säkerheten kring scenen. För många av våra medlemmar är det första gången de får känna på riktig uppskattning av omgivningen och stå på rätt sida av lagen. Vi växer alla med uppgiften att vara en del i att skydda demokratiska rättigheter. Inom den kriminella machokulturen finns inget utrymme för sådana sympatier. Homofobin är starkt befäst i den kriminella världen. Homosexuella står oftast lägst i fängelsehierarkin.

Nazisterna försökte sabotera

Vår teori om hur vi kan bidra till ett tryggare samhälle ställdes på sin spets under veckan i Almedalen i början av juli. När nazisterna försökte sabotera det politiska samtalet under Annie Lööfs tal i Almedalsparken ställde sig flera av våra medlemmar i en ring runt Nordiska motståndsrörelsen, NMR. Anledningen till vårt agerande var först och främst att flera åhörare blev rädda och otrygga av händelsen och stämningen på plats var hotfull. 

Vi har inte för avsikt att göra polisens arbete eller bli några självutnämnda väktare. Men vi vill bidra till ett bättre samhällsklimat – betala tillbaka för att vi fått möjligheten att bli en del av samhällsgemenskapen. 

Det kriminalpolitiska klimatet hårdnar

Vi har också en viktig uppgift att utföra när det kriminalpolitiska klimatet hårdnar och retoriken om stängare straff verkar vara det enda alternativet. Det var därför vi var i Almedalen, för att intervjua landets partiledare.

 

LÄS MER: Gängen ska knäckas och straffas hårdare 

 

Vi behöver politiker som förstår att hat och utanförskap är ett djupt rotat problem som kräver insatser av hela samhället. Att bryta segregationen och göra våra mest utsatt områden mer attraktiva är ett måste för att få ner brottsligheten och dödandet. Men politiker som vill vinna enkla poäng undviker gärna att tala om sociala insatser och förebyggande arbete. Känslor och populism får alltför ofta gå före vetenskap och logiskt tänkande. 

Pridefestivalen är en utmärkt motkraft till det mörka – och ett ypperligt tillfälle att visa solidaritet och respekt.

Det handlar om rätten att få vara och älska vem man vill.

 

Av Paul Barath

Förbundsordförande, KRIS

Christer Renlid

Medarbetare, KRIS 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!