Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Holms och Lövins klimatpolitik destruktiv

Klimatmötet i Lima.
Foto: Enrique Castro-Mendivil

REPLIK. Klimatmötet i Lima är "historiskt" både enligt Jens Holm (V) 12/12 och Isabella Lövin (MP) 14/12. Det blev ett fiasko, eftersom ingen lovade något verkligt konkret. Orsaken är bristande kunskaper om fakta.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Holm anför havsnivåhöjningen runt ö-nationen Tuvalu. Öns mätstation visar dock ingen höjning av havsytan under de senaste 35 åren. Den är kollad på plats av vår expert på haven, doktor Nils-Axel Mörner. Forskare på Nya Zeeland har sett att korallerna växer så att fler öar växer än det är som krymper.

Inga tecken tyder på att Jorden blir katastrofalt varmare. Sedan 18 år har ingen uppvärmning uppmätts. Men IPCC:s datorsimuleringar visar ständigt stigande global temperatur. De har alltså misslyckats med de senaste 18 åren, men anser ändå att de kan spå klimatet för 2040 och 2100, det vill säga 25 och 85 år i framtiden. Det är vad Holm och Lövin baserar sin politik på. Hur kan de tro på det? Det är inte högre sannolikhet för att klimatet blir varmare än att det blir kallare, googla "pulkovo kallare".

Koldioxidutsläppen har varit en välsignelse för mänskligheten. Fakta visar att koldioxiden medfört större skördar och minskade öknar, googla "koldioxid växt välgörande". Hundratals miljoner har lyfts ur fattigdom och svält. Både Holms och Lövins klimatpolitik är destruktiv. Den gör både U-länderna och oss fattigare. Vi får svårare att ge bidrag. Lövin har statens resurser att utreda fakta. Hon borde använda dem till en kritisk granskning av IPCC:s rapporter.


Wibjörn Karlén

professor emeritus i naturgeografi, ledamot Kungliga Vetenskapsakademien, KVA

Tore Scherstén

professor emeritus i kirurgi, ledamot KVA

Sture Åström

civilingenjör, sekreterare nätverket Klimatsans