Malin Björk är EU-parlamentariker för Vänsterpartiet.Malin Björk är EU-parlamentariker för Vänsterpartiet.
Malin Björk är EU-parlamentariker för Vänsterpartiet.
Gunnar Hökmark är EU-parlamentariker för Moderaterna. Foto:Gunnar Hökmark är EU-parlamentariker för Moderaterna. Foto:
Gunnar Hökmark är EU-parlamentariker för Moderaterna. Foto:

Hökmark vet inte hur riktig säkerhet byggs

Publicerad

Ökad upprustning leder inte till minskad spänning och ökad säkerhet. De enda som kan glädja sig åt denna utveckling är vapentillverkarna – som upplever en ny guldålder, skriver Malin Björk i en replik till Gunnar Hökmark.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | FÖRSVARET. Som vanligt tog högerhökarna den årliga konferensen Folk och försvar som ett tillfälle att skrika efter upprustning och svenskt medlemskap i Nato. Moderaternas Gunnar Hökmark anger inte oväntat Ryssland som anledning till varför Sverige bör spendera mer skattepengar på försvar och, i strid med de flesta svenskars önskan, ge upp alliansfriheten. Jag är glad att statsminister Stefan Löfven i sitt tal på konferensen klargjorde att "ett enskilt militärt angrepp mot Sverige är osannolikt". En objektiv och sansad säkerhetspolitisk analys kan inte komma till andra slutsatser.

Det är en naiv och farlig syn på internationella relationer och mänsklig säkerhet.

Oroväckande planer på  EU-försvar

Hökmark talar sig också varm för en EU-gemensam försvarsindustri och EU-gemensamma stridsgrupper utanför EU, och menar att detta inte alls leder till en utveckling mot ett mer federalistiskt EU. Motsägelsefullt, för att uttrycka det milt. 

Redan nu finns oroväckande planer på att EU ska spendera hundratals miljarder kronor på ett EU-försvarssamarbete. Ett beslut om att inrätta ett gemensamt försvarshögkvarter i Bryssel har redan tagits.

Enligt Hökmarks logik har Vänsterpartiet och Miljöpartiet "udda säkerhetspolitiska föreställningar". Allt säkerhetstänkande som inte innebär mer pengar till vapenindustrin finns nämligen inte i hans värld. Det är en naiv och farlig syn på internationella relationer och mänsklig säkerhet.

Försvarsindustrin är den enda som gläds

Ökad upprustning leder inte till minskad spänning och ökad säkerhet. De enda som kan glädja sig åt denna utveckling är försvarsindustrin. För vapentillverkarna är detta en ny guldålder med skenande upprustningsretorik och politik.  Inte ens ett kärnvapenförbud kan krigshökarna ställa sig bakom. Det om något visar vilket dåligt omdöme de har. 

Tack och lov att det finns vänsterpartister, miljöpartister, många kloka socialdemokrater och framför allt stora delar av befolkningen som ser igenom detta ensidiga ropande efter fler kanoner. 

Som hellre satsar på diplomati och fredlig konfliktlösning. Det ger hopp om framtiden, inte hökarnas tävlan i vem som ska ge flest miljarder till krigsindustrin.

 

Av Malin Björk (V)

EU-parlamentariker

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag