Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hökmark vet inte hur riktig säkerhet byggs

Malin Björk är EU-parlamentariker för Vänsterpartiet.
Gunnar Hökmark är EU-parlamentariker för Moderaterna.

Ökad upprustning leder inte till minskad spänning och ökad säkerhet. De enda som kan glädja sig åt denna utveckling är vapentillverkarna – som upplever en ny guldålder, skriver Malin Björk i en replik till Gunnar Hökmark.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | FÖRSVARET. Som vanligt tog högerhökarna den årliga konferensen Folk och försvar som ett tillfälle att skrika efter upprustning och svenskt medlemskap i Nato. Moderaternas Gunnar Hökmark anger inte oväntat Ryssland som anledning till varför Sverige bör spendera mer skattepengar på försvar och, i strid med de flesta svenskars önskan, ge upp alliansfriheten. Jag är glad att statsminister Stefan Löfven i sitt tal på konferensen klargjorde att "ett enskilt militärt angrepp mot Sverige är osannolikt". En objektiv och sansad säkerhetspolitisk analys kan inte komma till andra slutsatser.

Det är en naiv och farlig syn på internationella relationer och mänsklig säkerhet.

Oroväckande planer på  EU-försvar

Hökmark talar sig också varm för en EU-gemensam försvarsindustri och EU-gemensamma stridsgrupper utanför EU, och menar att detta inte alls leder till en utveckling mot ett mer federalistiskt EU. Motsägelsefullt, för att uttrycka det milt. 

Redan nu finns oroväckande planer på att EU ska spendera hundratals miljarder kronor på ett EU-försvarssamarbete. Ett beslut om att inrätta ett gemensamt försvarshögkvarter i Bryssel har redan tagits.

Enligt Hökmarks logik har Vänsterpartiet och Miljöpartiet "udda säkerhetspolitiska föreställningar". Allt säkerhetstänkande som inte innebär mer pengar till vapenindustrin finns nämligen inte i hans värld. Det är en naiv och farlig syn på internationella relationer och mänsklig säkerhet.

Försvarsindustrin är den enda som gläds

Ökad upprustning leder inte till minskad spänning och ökad säkerhet. De enda som kan glädja sig åt denna utveckling är försvarsindustrin. För vapentillverkarna är detta en ny guldålder med skenande upprustningsretorik och politik.  Inte ens ett kärnvapenförbud kan krigshökarna ställa sig bakom. Det om något visar vilket dåligt omdöme de har. 

Tack och lov att det finns vänsterpartister, miljöpartister, många kloka socialdemokrater och framför allt stora delar av befolkningen som ser igenom detta ensidiga ropande efter fler kanoner. 

Som hellre satsar på diplomati och fredlig konfliktlösning. Det ger hopp om framtiden, inte hökarnas tävlan i vem som ska ge flest miljarder till krigsindustrin.


Av Malin Björk (V)

EU-parlamentariker