Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Höjd alkoholskatt är fel väg att gå

Det finns flera goda skäl för Magdalena Andersson att tänka om, skriver Anna-Karin Fondberg.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Anna-Karin Fondberg, vd på Sveriges bryggerier.

Ökad försäljning på Systembolaget på grund av begränsad införsel från Tyskland och Danmark och har gett finansminister Magdalena Andersson 330 miljoner mer i kassan bara på öl.

Att då föreslå en höjning av skatten på alkohol år 2023 är fel väg att gå, skriver Anna-Karin Fondberg, vd på Sveriges bryggerier.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. 2020 var ett väldigt speciellt år. Med ett restriktivt krogliv, men framför allt begränsad möjlighet till resande under coronapandemin, tvingades svenskarna i större utsträckning handla sina alkoholhaltiga drycker på Systembolaget.

Regeringen och finansminister Magdalena Andersson bör utnyttja tillfället och stärka det svenska monopolet

Det ledde till att det såldes 33,5 miljoner liter mer öl 2020 än 2019, totalt 294 miljoner liter. Varje liter har genererat välbehövda skattepengar till finansminister Magdalena Andersson. 

Totalt handlar det om 330 miljoner kronor extra i statskassan på ölförsäljningen. Även försäljningen av vin och sprit har skjutit i höjden på Systembolaget under 2020. Undersökningar från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, visar att det inte beror på ökad konsumtion, utan på ändrat inköpsmönster. På grund av stängda gränser ökade Systembolaget helt enkelt sin marknadsandel. 

Stora prisskillnader

Pandemin har gett oss inblick i hur det skulle kunna se ut om Systembolaget stod mer konkurrenskraftigt kontra gränshandeln. Men i en värld där gränserna är öppna handlar det om pris. De stora prisskillnaderna mellan Sverige och våra grannländer i söder driver på gränshandel och illegal införsel. 

Den organiserade smugglingen har starkt fäste. Där finns varken nykterhets- eller ålderkontroll och pengarna går till att bygga upp andra kriminella verksamheter. Att regeringen i detta läge föreslår en skattehöjning på öl, vin och sprit år 2023 är att bortse från det uppenbara. Vi kan få fler att välja Systembolaget, avstå bunkring av billig öl från gränshandeln och utmana den organiserade, illegala införseln.

Återvände till Vinmonopolet

Även vårt grannland Norge har upplevt konsekvenserna av stängda gränser. När norrmännen inte längre kunde åka till Sverige för att handla dryckesvaror återvände man till Vinmonopolet, som visar en preliminär försäljningsökning på hela 30 procent (november). Den norska regeringen har dragit kloka slutsatser av detta och sänker alkoholskatten från januari 2021 för att norrmännen ska fortsätta handla på Vinmonopolet när gränserna öppnar. 

Det vore fullt rimligt att gå samma väg i Sverige. Systembolaget är den främsta garanten för en ansvarfull alkoholförsäljning och grundbulten i svensk alkoholpolitik. Dess ohotade position måste värnas och nu finns en unik chans att öka och behålla dess marknadsandel samtidigt som man säkerställer skatteintäkterna. 

Trygga former

Pandemin kommer att släppa sitt grepp om svenskarna och det är troligt att resandet ökar redan under 2021. Regeringen och finansminister Magdalena Andersson bör utnyttja tillfället och stärka det svenska monopolet, samtidigt som man slår undan benen för den illegala hanteringen av alkohol. 

När avanserna sjunker förlorar införseln sin lockelse. Och för de svenska bryggerierna skulle ett stärkt systembolag betyda att branschen kan fortsätta växa under trygga kommersiella former, utan hot och konkurrens från ”entreprenörer” med butiken i en baklucka.

Det finns med andra ord flera goda skäl för Magdalena Andersson att tänka om. Dra tillbaka skattehöjningen och se helheten i den här frågan.


Av Anna-Karin Fondberg

Vd, Sveriges Bryggerier


KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.