Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Höj skatten och sluta upp med tönterierna

SSU:s förbundsordförande Philip Botström. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Romina Pourmokhtari, förbundsordförande Luf.Foto: LUF

Det är värt att påminna om att Liberalerna sitter i riksdagen på väljarnas nåder. Om de går till val på en skattepolitik som inriktar sig helt på att försvara den rikaste procenten är risken stor att de åker ur riksdagen, skriver Philip Botström, SSU i en replik till Luf:s Romina Pourmokhtari.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Vi kan diskutera och förhandla med L om sänkt skatt för arbete och företag men efter åtta år med den politiken under regeringen Reinfeldt vet vi också facit: Det ledde inte till minskade klyftor. Tvärtom.

Det vore en lågt hängande frukt att täppa till kryphålen i svensk skattelagstiftning som möjliggör för höginkomsttagare att skatteplanera genom de så kallade 3:12-reglerna. Liberala ungdomsförbundet borde ta lärdom av Centerstudenter som konstaterade att skatten för höginkomsttagare med dagens regler för fåmansföretag kan bli så låg som 20 procent.

Skatterabatter hjälper inte

Uppenbarligen är det inte heller skatterabatter till höginkomsttagare som gör länder innovativa. Sverige rankas år efter år i topp när det kommer till innovation, många platser före just Tyskland som Luf lyfter fram som ett föredöme. Luf har däremot rätt i att innovation är avgörande för Sveriges konkurrenskraft och vårt ekonomiska välstånd. Grunden för innovation är fri tillgång till skattefinansierad utbildning av högsta kvalitet oavsett klasstillhörighet och kollektivavtal som underlättar omställning från gamla jobb till nya och företag som konkurrerar med kunskap i stället för låga löner. Inget av detta löser vi med lägre skatter för Sveriges rikaste procent.

Personalen i skolan, sjukvården, äldreomsorgen och socialtjänsten är för få och har för dåliga villkor. Det är deras kroppar som fått betala priset av skattesänkningarna som genomfördes när alliansen kom till makten 2006. 

L agerar verklighetsfrånvänt

Det är värt att påminna om att L sitter i riksdagen på väljarnas nåder. Om de går till val på en skattepolitik som inriktar sig helt på att försvara den rikaste procenten är risken stor att de kommer att sakna de ytterligare tre procent som krävs för att inte åka ur riksdagen.

L har gått med på att trygga välfärdens finansiering och att minska klyftorna i Sverige. Det är verklighetsfrånvänt att tro det skulle gå utan höjda kapitalskatter. Den allra rikaste procenten fick 65 procent av alla kapitalvinster 2018, nästan 200 miljarder kronor. Nu är det dags för L att sluta upp med sina tönterier och förklara vilka skatter man är beredd att höja inom ramen för en ny skattereform.

 

Av Philip Botström

Förbundsordförande SSU