Regeringens skattepolitik visar tydligt att den inte tycker att en levande landsbygd är viktig, skriver Ulf Berg (M). Foto: Pontus Lundahl/TT och Anna-Karin NilssonRegeringens skattepolitik visar tydligt att den inte tycker att en levande landsbygd är viktig, skriver Ulf Berg (M). Foto: Pontus Lundahl/TT och Anna-Karin Nilsson
Regeringens skattepolitik visar tydligt att den inte tycker att en levande landsbygd är viktig, skriver Ulf Berg (M). Foto: Pontus Lundahl/TT och Anna-Karin Nilsson
Ulf Berg (M), landsbygdspolitisk talesperson. Foto: Jens L'EstradeUlf Berg (M), landsbygdspolitisk talesperson. Foto: Jens L'Estrade
Ulf Berg (M), landsbygdspolitisk talesperson. Foto: Jens L'Estrade

Höj inte bensinskatten – många behöver bilen

Publicerad

En miljon hushåll väntas de närmaste åren få en ökad skattekostnad för bensin om minst 5 500 kronor, vissa ännu mer.

Regeringen tycks ha glömt att bilen många gånger inte är ett val utan ett måste för många familjer, skriver Ulf Berg (M), landsbygdspolitisk talesperson.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Många människor och verksamheter på landsbygden är i sin vardag beroende av bilen och vägtransporter. Regeringen har meddelat att ytterligare en höjning av skatten på bensin och diesel är att vänta nästa år – men det slutar inte där. Till årets och nästa års höjning ska läggas att regeringen från och med 2017 vill höja bensinskatten varje år.

De som väljer att bo och verka på landsbygden ska inte straffbeskattas. Vi måste värna vår landsbygd och dem som väljer att bo där. Vår landsbygd är lika viktig som den är vacker. Den fyller flera för landet viktiga funktioner. Vi behöver en levande landsbygd, med skogsindustri, livsmedelsförsörjning och mycket mer.

Regeringens politik är skadlig för jobb och tillväxt i hela Sverige. Genom att göra det dyrare att anställa unga, köra bil, driva lantbruk och transportera varor så riskerar jobben att bli färre, särskilt på landsbygden.

 

Regeringens skattepolitik visar tydligt att den inte tycker att en levande landsbygd är viktig. Förutom den enorma skattehöjning på bensin som nu meddelats ska läggas höjda arbetsgivaravgifter för unga, återinförd skatt på handelsgödsel och en kommande lastbilsskatt. En rejäl skopa av regeringens skatteok lämpas över på landsbygden. Ett skatteok som direkt kommer slå mot jobb och företagande.

Mjölkböndernas tuffa situation har inte gått många förbi. För dem innebär bland annat den höjda skatten på drivmedel att de mycket små marginalerna krymper alltmer. Regeringens skattehöjningar gör en redan allvarlig situation sämre

Skattebetalarna har i en nyligen publicerad rapport räknat ut att nära en miljon hushåll med bil mellan 2016 och 2018 får en total ökad skattekostnad för bensin om minst 5 500 kronor. Det är en tredjedel av alla hushåll med bil och omfattar inte bara hushåll på landsbygden, utan även hushåll i storstadsregionerna. Dock är det landsbygdens hushåll som drabbas hårdast av regeringens höjning av bensinskatten. I de mest bilberoende länen – Jämtland, Värmland och Jönköping – får närmare en femtedel av hushållen ökade bensinkostnader med så mycket som 8 150 kronor.

 

De hushåll som är som mest beroende av bilen är de som regeringen straffar. Det är alltså hushåll som har ytterst begränsad eller ingen tillgång till kollektivtrafik. Regeringen tycks ha glömt att bilen många gånger inte är ett val utan ett måste och att det ofta krävs två bilar för en familj på landsbygden. Dessutom bortser regeringen från att den totala kostnaden för att köra en bil inte bara är beroende av bränslekostnaden – därtill kommer kostnader för däck, värdeminskning, service med mera. Enligt Swedbanks schablonberäkning för en ny bil som kostar 240 000 kronor och som körs 1500 mil per år, är kostnaden per körd mil 52,60 kronor.

Statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson lovade dyrt och heligt inför valet 2014 att drivmedelsskatterna inte skulle höjas. Det löftet är nu flerfaldigt brutet. När de rödgröna får bestämma blir det mindre lönsamt att jobba och dyrare att bo på landsbygden. Det bidrar varken till en levande landsbygd eller fler jobb.

 

Ulf Berg (M), landsbygdspolitisk talesperson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kommentera och läs andras kommentarer Regler & villkor
Till Expressens startsida

Mest läst i dag