Karin Rågsjö, Vänsterpartiet. Foto: Bertil Ericson/TTKarin Rågsjö, Vänsterpartiet. Foto: Bertil Ericson/TT
Karin Rågsjö, Vänsterpartiet.  Foto: Bertil Ericson/TT
SVT:s Dokument inifrån har i tre delar skildrat läkaren Paolo Macchiarini och hans forskning och operationer. Foto: SVTSVT:s Dokument inifrån har i tre delar skildrat läkaren Paolo Macchiarini och hans forskning och operationer. Foto: SVT
SVT:s Dokument inifrån har i tre delar skildrat läkaren Paolo Macchiarini och hans forskning och operationer.  Foto: SVT

Högerpolitiken boven bakom KI-skandalen

Publicerad

Skandalen med stjärnkirurgen Paolo Macchiarini handlar om mer än om en läkare med tappad etisk kompass.

Skandalen är grundad i en repressiv toppstyrd kultur som har götts och stärkts på grund av långtgående högerpolitik, skriver Karin Rågsjö (V).

Hela vård-Sverige är i uppror efter den historiska medicinska skandal som avslöjats i SVT:s dokumentär ”Experimenten”. Stjärnkirurgen Paolo Macchiarini, anställd på KI, Karolinska Institutet, och tidigare även på Karolinska Sjukhuset, har tillåtits fortsätta med djupt oetisk forskning och operera in syntetiska luftstrupar på patienter som avlidit under svåra plågor.

Det här är så mycket mer än en skandal om en läkare med tappad etisk kompass. Skandalen är enligt vad Vänsterpartiet erfar från initierade personer på KI och KS, grundad i en repressiv toppstyrd kultur som har götts och stärkts på grund av långtgående högerpolitik. De ständiga nedskärningarna och alltmer beroende av privata sponsorer har gjort alla anställda rädda att hamna i onåd och förlora jobb och uppdrag och ingen har därför varnat i tid för den osunda elitism som frodats på toppen.

Längst ner i vårdpyramiden jobbar underbetalda, utmattade och underbemannade undersköterskor, biträden och sjuksköterskor, men även läkare och medicinskt ansvariga är överbelastade och ständigt tvingade att genomföra nya sparbeting. Högst upp på både sjukhuset och särskilt på KI, av många i smyg kallat ”Korrupta Institutet”, finns i stället en övermänniskokultur, där man bara vill ha ”elitforskning” – helst med internationella stjärnor så att KI ska kunna visa upp sig i fina medicinska tidskrifter.

 

En av dessa stjärnor var just Paolo Macchiarini och det var ingen hejd på hur hyllad han var av ledningen på KI. En övermänniska, en superhjälte. Till skillnad från patienterna Macchiarini opererade och tog livet av; bland andra en rysk ung småbarnsmamma och en somalisk ung man. Det var inte sina egna läkarkollegor, eller någon av sponsorerna, som Macchiarini försökte sätta in plaststrupe på.

Sverige har under decennier varit en ledande forskningsnation inom medicin; flaggskeppet är och har varit Karolinska Institutet. KI är den forskningsinstitution som varje år delar ut Nobelpriset i medicin, ett otroligt prestigefullt pris. KI sitter på ett stort förtroendekapital.

För Vänsterpartiet är det uppenbart att ansvaret för det som hänt i första hand vilar tungt på KI:s ledning som trots en extern granskning redan i maj, ignorerade varningstecknen och i stället gav Macchiarini möjlighet att fortsätta sin anställning. Kritiken visade bland annat att kirurgen utfört experimentella operationer utan forskningsetisk prövning, något Karolinska institutets ledning borde ha kunnat förhindra. Man ifrågasätter också om hans uppgifter i hans cv och i forskningsartiklar varit korrekta.

 

Nu försöker rektor Anders Hamsten tala om att han och KI ska tillsätta ”en prestigelös utredning”. Detta är inte en god idé. KI:s ledning är djupt inblandad ska inte tillsätta någon utredning. Deras egen del i vad som hänt behöver utredas mycket noga. Att dela ut ett årligt nobelpris i medicin kräver rena händer. KI behöver använda både tvål och handsprit.

Karolinska Sjukhuset inleder nu en granskning av Macchiarinis operationer på sjukhuset, vilket är ett steg. Men Vänsterpartiet anser, precis som Vetenskapsrådet, att det omedelbart måste tillsättas en nationell granskningskommission för ärendet. Samt en fristående etisk kommission för medicinsk forskning som ser över dagens system. Men det räcker inte.

För att rädda Sverige som forskningsnation och vända en mycket allvarlig utveckling i svensk vård och forskning medan tid är, vill Vänsterpartiet ställa högerpolitiken till svars. Det är i grunden den förda politiken som gett upphov till den osunda repressiva kultur som skandalen växt fram ur.

 

Karin Rågsjö

Vårdpolitisk talesperson, Vänsterpartiet

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag