Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Högerpolitiken boven bakom KI-skandalen

Karin Rågsjö, Vänsterpartiet. Foto: Bertil Ericson/TT
SVT:s Dokument inifrån har i tre delar skildrat läkaren Paolo Macchiarini och hans forskning och operationer. Foto: SVT

Skandalen med stjärnkirurgen Paolo Macchiarini handlar om mer än om en läkare med tappad etisk kompass.

Skandalen är grundad i en repressiv toppstyrd kultur som har götts och stärkts på grund av långtgående högerpolitik, skriver Karin Rågsjö (V).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Hela vård-Sverige är i uppror efter den historiska medicinska skandal som avslöjats i SVT:s dokumentär ”Experimenten”. Stjärnkirurgen Paolo Macchiarini, anställd på KI, Karolinska Institutet, och tidigare även på Karolinska Sjukhuset, har tillåtits fortsätta med djupt oetisk forskning och operera in syntetiska luftstrupar på patienter som avlidit under svåra plågor.

Det här är så mycket mer än en skandal om en läkare med tappad etisk kompass. Skandalen är enligt vad Vänsterpartiet erfar från initierade personer på KI och KS, grundad i en repressiv toppstyrd kultur som har götts och stärkts på grund av långtgående högerpolitik. De ständiga nedskärningarna och alltmer beroende av privata sponsorer har gjort alla anställda rädda att hamna i onåd och förlora jobb och uppdrag och ingen har därför varnat i tid för den osunda elitism som frodats på toppen.

Längst ner i vårdpyramiden jobbar underbetalda, utmattade och underbemannade undersköterskor, biträden och sjuksköterskor, men även läkare och medicinskt ansvariga är överbelastade och ständigt tvingade att genomföra nya sparbeting. Högst upp på både sjukhuset och särskilt på KI, av många i smyg kallat ”Korrupta Institutet”, finns i stället en övermänniskokultur, där man bara vill ha ”elitforskning” – helst med internationella stjärnor så att KI ska kunna visa upp sig i fina medicinska tidskrifter.

 

En av dessa stjärnor var just Paolo Macchiarini och det var ingen hejd på hur hyllad han var av ledningen på KI. En övermänniska, en superhjälte. Till skillnad från patienterna Macchiarini opererade och tog livet av; bland andra en rysk ung småbarnsmamma och en somalisk ung man. Det var inte sina egna läkarkollegor, eller någon av sponsorerna, som Macchiarini försökte sätta in plaststrupe på.

Sverige har under decennier varit en ledande forskningsnation inom medicin; flaggskeppet är och har varit Karolinska Institutet. KI är den forskningsinstitution som varje år delar ut Nobelpriset i medicin, ett otroligt prestigefullt pris. KI sitter på ett stort förtroendekapital.

För Vänsterpartiet är det uppenbart att ansvaret för det som hänt i första hand vilar tungt på KI:s ledning som trots en extern granskning redan i maj, ignorerade varningstecknen och i stället gav Macchiarini möjlighet att fortsätta sin anställning. Kritiken visade bland annat att kirurgen utfört experimentella operationer utan forskningsetisk prövning, något Karolinska institutets ledning borde ha kunnat förhindra. Man ifrågasätter också om hans uppgifter i hans cv och i forskningsartiklar varit korrekta.

 

Nu försöker rektor Anders Hamsten tala om att han och KI ska tillsätta ”en prestigelös utredning”. Detta är inte en god idé. KI:s ledning är djupt inblandad ska inte tillsätta någon utredning. Deras egen del i vad som hänt behöver utredas mycket noga. Att dela ut ett årligt nobelpris i medicin kräver rena händer. KI behöver använda både tvål och handsprit.

Karolinska Sjukhuset inleder nu en granskning av Macchiarinis operationer på sjukhuset, vilket är ett steg. Men Vänsterpartiet anser, precis som Vetenskapsrådet, att det omedelbart måste tillsättas en nationell granskningskommission för ärendet. Samt en fristående etisk kommission för medicinsk forskning som ser över dagens system. Men det räcker inte.

För att rädda Sverige som forskningsnation och vända en mycket allvarlig utveckling i svensk vård och forskning medan tid är, vill Vänsterpartiet ställa högerpolitiken till svars. Det är i grunden den förda politiken som gett upphov till den osunda repressiva kultur som skandalen växt fram ur.

 

Karin Rågsjö

Vårdpolitisk talesperson, Vänsterpartiet

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!