Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Högerns tro på kärnkraft börjar likna en dålig fars

Att bygga kärnkraften tar för lång tid och är en farlig väg att gå, skriver debattörerna.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Pär Holmgren och Alice Bah Kuhnke är MP:s toppkandidater i EU-valet.
Foto: MILJÖPARTIET

Kärnkraftsfundamentalismen måste få ett slut nu. Sverige ska satsa på den förnybara energin som har bevisat sig själv som driftssäker, snabbutbyggd, billig och säker, skriver MP:s toppkandidater Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | KÄRNKRAFT. Kärnkraften är en urgammal teknik som sedan länge har spelat ut sin roll. Men i vanlig ordning försöker Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna göra en annan sanning gällande i valtider. 

För oss miljöpartister har budskapet alltid varit tydligt. Sedan vi bildades 1981 har vi alltid sagt ”atomkraft, nej tack!” och det med goda grunder. Kärnkraften har flera allvarliga brister som gör det direkt oansvarigt att förlita sig på den. Det var en dålig idé på 1980-talet och är en ännu sämre idé i dag.

Dyr att bygga

Förut har man kunnat argumentera att kärnkraften är det billigaste sättet att skapa energi utan allt för stora utsläpp - nu är det inte sant längre. Att M, KD och SD trots detta inte bara försvarar befintlig kärnkraft, utan även vill bygga ut den gör frågan till en dålig fars. 

Just nu är man i full färd med att bygga ett nytt kärnkraftverk i Finland. Det kommer att bli en av världens dyraste byggnader. Kraftverket kommer kosta tre gånger så mycket som man trodde och blir klart 11 år senare än planerat . Det är en illavarslande illustration av vad kärnkraftsförespråkarna vill satsa på. 

Skulle Finland i stället ha satsat på förnybar energi hade de fått lika många kilowatt-timmar för ungefär halva priset. Det hade då inte heller varit surt förvärvade skattekronor som betalat för kalaset, utan villiga företagare som ser vinstmöjligheterna i förnybart, något nästan inga företagare längre gör när det kommer till kärnkraft. 

Tar för lång tid

Vi måste sänka utsläppen nu om vi ska ha någon chans att nå utsläppsmålen i Parisavtalet, men i vanlig ordning väljer M, KD och SD att skjuta lösningarna på framtiden. Att bygga ny kärnkraft tar minst 10 till 15 år. Att presentera satsningar på kärnkraftsforskning som kanske effektiviserar kärnkraften om flera år är då direkt oansvarigt. Innan deras ”nya teknik” forskats fram och nya kraftverk byggts upp kommer vi ha missat klimatmålen för både 2030 och 2050. 

Att bygga ut förnybar energi går i dag fortare än att bygga ut kärnkraft. Det är fakta som borde tala för sig själv. Storsatsning på det förnybara är det enda sättet att få till en fossilfri elförsörjning innan vi missar klimatmålen i Parisavtalet.

Farlig för människor och miljö

Kärnkraften må ge mindre utsläpp, men det gör den inte miljövänlig – tvärtom är det otroligt skadligt för både människa och natur att bryta det uran som krävs för att driva ett kärnkraftverk. Faktum är att det är så pass miljövidrigt att vi i Sverige har förbjudit all uranbrytning i landet, trots att det finns sådana fyndigheter. Istället importeras uran från länder som Kazakstan och Ryssland där man tar mindre hänsyn till hälsa och miljö. 

Flera gånger har det rapporterats hur sjukdomar som cancer är mycket vanligare i samhällen som livnär sig på uranbrytning. Kärnkraften som utvinns ur svenska kraftverk i dag kostar alltså arbetares hälsa och enorma påfrestningar på miljön. 

Dags att satsa på förnybart

Kärnkraften som blir allt dyrare är inte längre konkurrenskraftig på elmarknaden när förnybar energi blir billigare för varje år. Allt tyder på att den utvecklingen kommer att fortsätta. Därför pågår just nu en avveckling av kärnkraften som drivs på av energiföretagen själva, snarare än av politiken. Det M, KD och SD föreslår är att Sveriges skattebetalare ska stå för notan när kärnkraften byggs ut. Det är en ekonomiskt oansvarig hållning som kommer stå Sveriges skattebetalare dyrt.

Kärnkraftsfundamentalismen måste få ett slut nu. Sverige och EU ska inte backa in i framtiden med föråldrad teknik. Vi ska satsa på den förnybara energin som har bevisat sig själv som driftssäker, snabbutbyggd, billig och säker. Det är Miljöpartiets politik. Det är vad vi lovar våra väljare. 


Av Alice Bah Kuhnke

Miljöpartiets förstanamn i EU-valet

Pär Holmgren

Miljöpartiets andranamn i EU-valet