Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Högern gnäller gällt

Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson (V) Foto: Denny Lorentzen
Johan Ingerö från Tankesmedjan Timbro kritiserade skattehöjningar på sjukvårdsförsäkring via jobbet Foto: PRIVAT

Vi vill ha en vård efter behov, inte efter förmåga att surfa i gräddfilen med hjälp av privat försäkring, skriver Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson (V).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Hur många gånger ska vi betala för vården? 

Klagar Johan Ingerö från högerns tankesmedja Timbro. När någon från högern blir av med en förmån, riskerar att få bidra mer till till exempel sjukvården genom en något högre skatt, ja då gnälls det gällt. 

 

LÄS MER: Hur många gånger ska vi betala för vården? 

 

Undrar om det någon gång kommer någon från till exempel Timbro som klagar över att hälso- och sjukvårdslagens intentioner om vård efter behov undergrävs då privata sjukvårdsförsäkringar och privatiseringar gynnar och skapar gräddfiler? 

Vi i Vänsterpartiet vill i stället ha en god vård för alla där behov sätts före plånboken.

Så är det knappast nu. Tvärtom har vården i Sverige gynnat höginkomsttagare som har privat sjukförsäkring. Vården har blivit alltmer ojämlik ju mer vinstjakt och privata sjukförsäkringar fått utrymme att nöta på vårdpersonalens etik och patienternas tillit med hjälp av våra gemensamma skattemedel. 

 

LÄS MER: Sveriges sjukvård är inte alls skit 

 

Under 2000-talets första femton år ökade de privata sjukvårdsförsäkringarna med hela 550 procent. Det är en explosionsartad utveckling som riskerar slita isär välfärden om det inte hanteras. 

Idag garanteras 640 000 personer med privata försäkringar påbörjad behandling inom tjugo dagar, oftast på en vårdinrättning där andra patienter får vänta betydligt längre tid på samma vård. Varje gång en läkare eller sjuksköterska behandlar en försäkringspatient är det en annan patient som inte behandlas i det ögonblicket.  

Vänsterpartiet accepterar aldrig dessa gräddfiler. Tillsammans med regeringen vill vi därför ha en lag om att det skrivs in i de avtal som landstingen har med privata vårdbolag att de inte får låta dem med privata försäkringar gå före i kön. Självklart röstade borgarna och SD emot det, de ställer sig alltid på samma sida som den med tjockast plånbok.  

 

LÄS MER: Snart kommer någon dö 

 

Idag är det ju så att Johan Ingerö och andra med privata sjukförsäkringar i praktiken låter det offentliga medfinansiera sina försäkringar genom uteblivna skatteintäkter. Det är snarare alla de som inte har privata sjukförsäkringar som får betala en gång till för att Johan Ingerö ska gå före i kön.

Så kan vi inte ha det. 

Från och med 1 juli nästa sommar får man därför skatta för förmånen att arbetsgivaren tecknat en privat sjukförsäkring, precis som man skattar för andra förmåner.  Med hjälp av den reformen får vi in en miljard kronor som ska stärka den gemensamma vård som har så stort stöd bland svenska folket.

En vård efter behov, inte efter förmåga att surfa i gräddfilen med hjälp av privat försäkring.

 

Ulla Andersson 

ekonomiskpolitisk talesperson (V)

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!