Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson (V) Foto: Denny LorentzenUlla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson (V) Foto: Denny Lorentzen
Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson (V) Foto: Denny Lorentzen
Johan Ingerö från Tankesmedjan Timbro kritiserade skattehöjningar på sjukvårdsförsäkring via jobbet Foto: PRIVATJohan Ingerö från Tankesmedjan Timbro kritiserade skattehöjningar på sjukvårdsförsäkring via jobbet Foto: PRIVAT
Johan Ingerö från Tankesmedjan Timbro kritiserade skattehöjningar på sjukvårdsförsäkring via jobbet Foto: PRIVAT

Högern gnäller gällt

Publicerad

Vi vill ha en vård efter behov, inte efter förmåga att surfa i gräddfilen med hjälp av privat försäkring, skriver Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson (V).

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Hur många gånger ska vi betala för vården? 

Klagar Johan Ingerö från högerns tankesmedja Timbro. När någon från högern blir av med en förmån, riskerar att få bidra mer till till exempel sjukvården genom en något högre skatt, ja då gnälls det gällt. 

 

LÄS MER: Hur många gånger ska vi betala för vården? 

 

Undrar om det någon gång kommer någon från till exempel Timbro som klagar över att hälso- och sjukvårdslagens intentioner om vård efter behov undergrävs då privata sjukvårdsförsäkringar och privatiseringar gynnar och skapar gräddfiler? 

Vi i Vänsterpartiet vill i stället ha en god vård för alla där behov sätts före plånboken.

Så är det knappast nu. Tvärtom har vården i Sverige gynnat höginkomsttagare som har privat sjukförsäkring. Vården har blivit alltmer ojämlik ju mer vinstjakt och privata sjukförsäkringar fått utrymme att nöta på vårdpersonalens etik och patienternas tillit med hjälp av våra gemensamma skattemedel. 

 

LÄS MER: Sveriges sjukvård är inte alls skit 

 

Under 2000-talets första femton år ökade de privata sjukvårdsförsäkringarna med hela 550 procent. Det är en explosionsartad utveckling som riskerar slita isär välfärden om det inte hanteras. 

Idag garanteras 640 000 personer med privata försäkringar påbörjad behandling inom tjugo dagar, oftast på en vårdinrättning där andra patienter får vänta betydligt längre tid på samma vård. Varje gång en läkare eller sjuksköterska behandlar en försäkringspatient är det en annan patient som inte behandlas i det ögonblicket.  

Vänsterpartiet accepterar aldrig dessa gräddfiler. Tillsammans med regeringen vill vi därför ha en lag om att det skrivs in i de avtal som landstingen har med privata vårdbolag att de inte får låta dem med privata försäkringar gå före i kön. Självklart röstade borgarna och SD emot det, de ställer sig alltid på samma sida som den med tjockast plånbok.  

 

LÄS MER: Snart kommer någon dö 

 

Idag är det ju så att Johan Ingerö och andra med privata sjukförsäkringar i praktiken låter det offentliga medfinansiera sina försäkringar genom uteblivna skatteintäkter. Det är snarare alla de som inte har privata sjukförsäkringar som får betala en gång till för att Johan Ingerö ska gå före i kön.

Så kan vi inte ha det. 

Från och med 1 juli nästa sommar får man därför skatta för förmånen att arbetsgivaren tecknat en privat sjukförsäkring, precis som man skattar för andra förmåner.  Med hjälp av den reformen får vi in en miljard kronor som ska stärka den gemensamma vård som har så stort stöd bland svenska folket.

En vård efter behov, inte efter förmåga att surfa i gräddfilen med hjälp av privat försäkring.

 

Ulla Andersson 

ekonomiskpolitisk talesperson (V)

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag