Vare sig om man gått ur Svenska kyrkan eller inte är man som svensk med och betalar för Svenska kyrkans gräddfil. Det är därför hög tid att ändra svensk lagstiftning så att ingen religion främjas, skriver Christer Sturmark och Patrik Lindenfors. Foto: Henrik Montgomery / TtVare sig om man gått ur Svenska kyrkan eller inte är man som svensk med och betalar för Svenska kyrkans gräddfil. Det är därför hög tid att ändra svensk lagstiftning så att ingen religion främjas, skriver Christer Sturmark och Patrik Lindenfors. Foto: Henrik Montgomery / Tt
Vare sig om man gått ur Svenska kyrkan eller inte är man som svensk med och betalar för Svenska kyrkans gräddfil. Det är därför hög tid att ändra svensk lagstiftning så att ingen religion främjas, skriver Christer Sturmark och Patrik Lindenfors. Foto: Henrik Montgomery / Tt
Storkyrkan i Stockholm. Foto: Olle SporrongStorkyrkan i Stockholm. Foto: Olle Sporrong
Storkyrkan i Stockholm.  Foto: Olle Sporrong

Hög tid att staten slutar sponsra kyrkan

Publicerad

Vare sig om man gått ur Svenska kyrkan eller inte är man som svensk med och betalar för Svenska kyrkans gräddfil. Det är därför hög tid att ändra svensk lagstiftning så att ingen religion främjas, skriver Christer Sturmark och Patrik Lindenfors.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Att staten ska vara sekulär och inte särbehandla någon religion eller livsåskådning framför andra är för de flesta demokratiskt sinnade medborgare en fullständig självklarhet. Detta är ett fundament i en demokrati.

Ändå är inte svensk lagstiftning formulerad i enlighet med detta. I stället tillhandahåller Skatteverket varje år en service värd drygt 100 miljoner kronor till Svenska kyrkan genom att, utan kostnad, administrera kyrkans medlemsavgifter via skattsedeln.

Bland de 14 organisationer som har godkänts för insamling via skattsedeln finns, förutom Svenska kyrkan, Bosniakiska Islamiska samfundet, Frälsningsarmén, Ungerska protestantiska samfundet i Sverige och Equmeniakyrkan. Det största av dessa har drygt 80 000 medlemmar och det minsta har cirka 100.

För att få samma administrativa tjänst som Svenska kyrkan utförd av Skatteverket behöver dessa organisationer betala en engångsavgift på 75 000 kronor och sedan 21 kronor per medlem och år.

Av det högst begränsade antal samfund som Skatteverket utför denna service åt är Svenska kyrkan det enda som får denna tjänst gratis. Eller rättare sagt, den betalas av oss skattebetalare.

 

År 2013 uppgick antalet medlemmar i Svenska kyrkan till 5 099 371. Det betyder att värdet på den tjänst som Svenska kyrkan får av staten, och som alla vi skattebetalare är med och finansierar oavsett om vi är medlemmar i kyrkan eller inte, uppgick till 5 099 371 gånger 21 kronor, vilket blir 107 086 791 kronor. Alltså drygt 107 miljoner kronor.

Det finns två grundläggande fel på det här arrangemanget. Dels att Svenska kyrkan slipper den avgift som de andra 13 samfunden måste betala, dels det mer generella problemet att bara religiösa samfund tillåts samla in sina medlemsavgifter via Skatteverket.

Varför erbjuds inte idrottsföreningar denna tjänst? De utför bevisligen verksamhet som är positiv för folkhälsan och även socialt. Eller musikföreningar, konstföreningar, föreningar som arbetar för folkbildning, politiska partier, ja listan kan göras lång – varför just religiösa samfund?

 

Upplägget är förstås en rest från de dagar då svenska staten var uttalat icke-sekulär, då man automatiskt blev medlem i Svenska kyrkan när man föddes. Men fler och fler svenskar tillhör samfund av en annan religion än den som Svenska kyrkan företräder.

Det är också fallet att en allt större andel av Sveriges befolkning inte har någon religion alls. År 2013 svarade till exempel endast 28 procent av de mellan 16 och 29 år att de tror på en gud.

Alla medborgare och organisationer bör behandlas lika. Det är därför hög tid att ändra svensk lagstiftning så att ingen religion främjas framför någon annan. Livsåskådningar som inkluderar gudstro bör inte särbehandlas framför andra livsåskådningar. Det är hög tid att ta bort de historiska resterna av Sveriges tid som religiös stat.

 

Christer Sturmark

Ordförande i förbundet Humanisterna

Patrik Lindenfors

Styrelseledamot i förbundet Humanisterna

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kommentera och läs andras kommentarer Regler & villkor
Till Expressens startsida

Mest läst i dag