KRITISERAS. Annie Lööf får i dag svidande kritik av den förre detta centerpolitikern Börje Hörnlund. Foto: Olle Sporrong
KRITISERAS. Annie Lööf får i dag svidande kritik av den förre detta centerpolitikern Börje Hörnlund.  Foto: Olle Sporrong

Hög tid att Lööf lär sig ödmjukhet

Publicerad

Centerpartiet har på senare tid legat under spärren till riksdagen. Partiledningen anser att det beror på att partiet inte nått ut med sin politik. Sanningen är den att väljarna mer och mer förstår Centerpartiets politik. Det är därför väljarna flyr.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Centerpartiet skyller också sin nedgång på att Moderaterna är starka. Men tänk efter. Gång på gång säger Borg nej till centerförslag, som till exempel kraftigt sänkt skatt för höginkomsttagare. Det är också ett helskarpt nej till sänkta ungdomslöner. Det finns också många ytterligare exempel på "högerargument" som får klara nej av Anders Borg. Centerpartiet förstör nu sin under 96 år mödosamt framarbetade rättviseprofil.

Annie Lööf har gjort ett utspel om att sjuka, arbetslösa och ungdomar skall få sänkta ingångslöner. 25 procent under avtal. På flera sätt är det ett ovanligt korkat förslag. En regering skall inte försöka styra parternas avtalsjobb. Parterna är mycket mer ansvarstagande än Centerpartiet och regeringen. Om nu Centerpartiet ändå verkligen tror på sänkta ingångslöner så kalla parterna till en icke offentlig diskussion och låt där åsikterna brytas. Partiets utspelsmodell är den allra sämsta vägen att välja.

Riktigt tokigt är också att Annie Lööf gör utspelet. Hon uppbär själv en årslön på 1 820 000 kronor. Annie, vad tror du din lön skulle bli om den byggde på prestation? Hon liksom många arbetslösa ungdomar saknar arbetslivserfarenhet. Hon är mest olämplig av alla att skriva ansvarskännande fackliga företrädare på näsan. De har jobbat i verkligheten. Centerpartiet har alltid tidigare varit ett marknära, människonära parti. Nu är Centern mest av alla partier fritt svävande i luften.

Expressen intervjuade Annie Lööf den 27 februari. Ett tiotal frågor och svar fyllde en "dubbelsida". Det anmärkningsvärda är att partiledaren själv har en uppfattning men att Centerpartiet tycker annorlunda.

Hon vill till exempel privatisera Sveriges Radio och SVT. Det innebär att SVT1 och SVT2 också ska bada i reklam för att inte nämna Dagens Eko. Annie torde förhoppningsvis vara ensam - eventuellt i förening med Federley - i sin uppfattning.

Centerpartiledaren vill också ta bort all statsskatt. Vilket klipp för alla med miljonbonusar. Ja , även för Annie Lööf. Nu är det ju så att det är de riktiga höginkomsttagarna som fått 10 000-tals kronor i borttagen fastighetsskatt och 100 000-tals kronor i borttagen förmögenhetsskatt. Blir det aldrig nog för såta paret Annie Lööf och Fredrick Federley?

Däremot har Annie Lööf liksom företrädaren Maud Olofsson visat mycket svagt intresse för att lindra för de cirka 900 000 pensionärer som per månad har 7 000-10 000 kr. Detta trots att 85 procent är kvinnor. Tala om en jämställdhetsfråga av stora mått.

I min bok skriver jag att Annie är en lovande, intelligent ung kvinna, men att hon saknar arbetslivserfarenhet och bara har en begränsad livserfarenhet. Tänk om Annie skulle söka näringslivsekreterartjänster hos vårt lands samtliga 290 kommuner. Hon skulle då få nej överallt på grund av att hon saknar arbetslivserfarenhet. Hon bör därför försöka vara mycket ödmjuk i sin ministerroll.

Annie och Federley har manövrerat sig in i partiledningen. Valberedningen har gjort ett dåligt jobb. Annie kommer tyvärr att få lida av det.

Har Annie någon insikt borde hon överge sin ultraliberala inställning för en marknära, människovarsam liberal grundsyn.

 

BÖRJE HÖRNLUND

Börje Hörnlund har en lång karriär som ledande centerpolitiker bakom sig och har varit bland annat arbetsmarknadsminister och landstingsråd. I boken "Vägen till politisk hemlöshet" (2011) gjorde han upp med Centerns utveckling under Maud Olofssons ledarskap.

 

Fotnot:
I Sverige finns det 290 kommuner och inte 190 kommuner.
Fredrick Federley stavar sitt förnamn med Fredrick, inte Fredrik.
Detta är nu korrigerat i texten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag