Hög tid att Lööf lär sig ödmjukhet

KRITISERAS. Annie Lööf får i dag svidande kritik av den förre detta centerpolitikern Börje Hörnlund.
Foto: Olle Sporrong

Centerpartiet har på senare tid legat under spärren till riksdagen.  Partiledningen anser att det beror på att partiet inte nått ut med sin  politik. Sanningen är den att väljarna mer och mer förstår  Centerpartiets politik. Det är därför väljarna flyr.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Centerpartiet skyller också sin nedgång på att Moderaterna är starka. Men tänk efter. Gång på gång säger Borg nej till centerförslag, som till exempel kraftigt sänkt skatt för höginkomsttagare. Det är också ett helskarpt nej till sänkta ungdomslöner. Det finns också många ytterligare exempel på "högerargument" som får klara nej av Anders Borg. Centerpartiet förstör nu sin under 96 år mödosamt framarbetade rättviseprofil.

Annie Lööf har gjort ett utspel om att sjuka, arbetslösa och ungdomar skall få sänkta ingångslöner. 25 procent under avtal. På flera sätt är det ett ovanligt korkat förslag. En regering skall inte försöka styra parternas avtalsjobb. Parterna är mycket mer ansvarstagande än Centerpartiet och regeringen. Om nu Centerpartiet ändå verkligen tror på sänkta ingångslöner så kalla parterna till en icke offentlig diskussion och låt där åsikterna brytas. Partiets utspelsmodell är den allra sämsta vägen att välja.

Riktigt tokigt är också att Annie Lööf gör utspelet. Hon uppbär själv en årslön på 1 820 000 kronor. Annie, vad tror du din lön skulle bli om den byggde på prestation? Hon liksom många arbetslösa ungdomar saknar arbetslivserfarenhet. Hon är mest olämplig av alla att skriva ansvarskännande fackliga företrädare på näsan. De har jobbat i verkligheten. Centerpartiet har alltid tidigare varit ett marknära, människonära parti. Nu är Centern mest av alla partier fritt svävande i luften.

Expressen intervjuade Annie Lööf den 27 februari. Ett tiotal frågor och svar fyllde en "dubbelsida". Det anmärkningsvärda är att partiledaren själv har en uppfattning men att Centerpartiet tycker annorlunda.

Hon vill till exempel privatisera Sveriges Radio och SVT. Det innebär att SVT1 och SVT2 också ska bada i reklam för att inte nämna Dagens Eko. Annie torde förhoppningsvis vara ensam - eventuellt i förening med Federley - i sin uppfattning.

Centerpartiledaren vill också ta bort all statsskatt. Vilket klipp för alla med miljonbonusar. Ja ,  även för Annie Lööf. Nu är det ju så att det är de riktiga höginkomsttagarna som fått 10 000-tals kronor i borttagen fastighetsskatt och 100 000-tals kronor i borttagen förmögenhetsskatt. Blir det aldrig nog för såta paret Annie Lööf och Fredrick Federley?

Däremot har Annie Lööf liksom företrädaren Maud Olofsson visat mycket svagt intresse för att lindra för de cirka 900 000 pensionärer som per månad har 7 000-10 000 kr. Detta trots att 85 procent är kvinnor. Tala om en jämställdhetsfråga av stora mått.

I min bok skriver jag att Annie är en lovande, intelligent ung kvinna, men att hon saknar arbetslivserfarenhet och bara har en begränsad livserfarenhet. Tänk om Annie skulle söka näringslivsekreterartjänster hos vårt lands samtliga 290 kommuner. Hon skulle då få nej överallt på grund av att hon saknar arbetslivserfarenhet. Hon bör därför försöka vara mycket ödmjuk i sin ministerroll.

Annie och Federley har manövrerat sig in i partiledningen. Valberedningen har gjort ett dåligt jobb. Annie kommer tyvärr att få lida av det.

Har Annie någon insikt borde hon överge sin ultraliberala inställning för en marknära, människovarsam liberal grundsyn.


BÖRJE HÖRNLUND

Börje Hörnlund har en lång karriär som ledande centerpolitiker bakom sig och har varit bland annat arbetsmarknadsminister och landstingsråd. I boken "Vägen till politisk hemlöshet" (2011) gjorde han upp med Centerns utveckling under Maud Olofssons ledarskap.


Fotnot:
I Sverige finns det 290 kommuner och inte 190 kommuner.
Fredrick Federley stavar sitt förnamn med Fredrick, inte Fredrik.
Detta är nu korrigerat i texten.

FAKTA

"Sanningen är den att väljarna mer och mer förstår Centerpartiets politik. Det är därför väljarna flyr.