Författarna välkomnar årets tema på Pridefestivalen. Foto: Johanna Berglund
Författarna välkomnar årets tema på Pridefestivalen. Foto: Johanna Berglund

Hjälp oss stå upp för en öppen skola

Publicerad

Tema för Stockholm Pride 2012 är Tillsammans. Lärare, lärarstudenter, elever står i år tillsammans för en öppen skola. Listan över personer, yrken som har nyckelroller i arbetet att skapa en öppen skola kan göras lång. Vi har alla stort ansvar att förändra de heteronormativa arbetssätten i skolan och att göra detta tillsammans.

Lärarnas Riksförbunds Studerandeförening under­sökning visar att landets lärarstudenter har helt olika uppfattning om hur deras utbildning förberett de på lärarens sociala uppdrag. De framtida lärarna är olika rustade för att bemöta den mångfald av elever som landets skolor är berikade med. Det är dags för lärarutbildarna att på riktigt rusta framtidens lärare att bemöta elever med olika läggning.

Stora fortbildningssatsningar för landets lärare behövs för ge möjligheter att kunna möta varje elev och kollega som individ. Enligt lag är det rektorernas ansvar för att skolan möter varje elev och medarbetare, oavsett sexuell läggning. Det är dags att ta ansvar nu.

 

I dag är jargong, undervisning och läromedel på landets skolor heteronormativt. Vi välkomnar Stockholms Prides tema med insikten att tillsammans saknas i arbetet för en öppen skola. Denna vecka har nu lärare, lärarstudenter, elever valt att ställa sig tillsammans. Du är välkommen att göra oss sällskap!

 

Anders Almgren

2:e vice Ordf. Lärarnas Riksförbund.

Freddy Grip

Ordf. Lärarnas Riksförbunds Studerandeförening.

Dina Oetterli

Ordf. Södra Latins Elevkår.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag