Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hjälp de unga flyktingarna – det är vår förbannade plikt

Afghanska ungdomar demonstrerar för rätt till asyl på Medborgraplatsen i Stockholm. Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON
Christina Höj Larsen, migrationspolitisk talesperson (V) Foto: TOMMY PEDERSEN
Helene Fritzon, socialdemokratisk migrationsminister Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Sedan Helen Fritzon blev migrationsminister har hon gömt sig bakom Migrationsverket i stället för att använda sin makt. Ser vi människor fara illa av lagar vi stiftat, är det vår förbannade plikt att ändra lagarna, skriver Christina Höj Larsen, migrationspolitisk talesperson för Vänsterpartiet. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Runt om i landet – på torg och i klassrum – sittstrejkar unga sedan ett par veckor tillbaka. 

Deras mål är att stoppa utvisningarna till Afghanistan, ett av världens farligaste länder. Liksom jag själv har migrationsminister Helen Fritzon varit på plats på Medborgarplatsen för att träffa de strejkande. Men uppenbarligen ser vi helt olika på politikens roll i samhället. 

Sedan Helen Fritzon tillträdde som migrationsminister har hon gömt sig bakom Migrationsverket och sagt att myndigheten fattar självständiga beslut som hon som minister inte kan påverka. 

 

LÄS MER: Vad har pojkarna på Medborgarplatsen gjort för fel? 

 

Men visst kan vi göra något politiskt. Det är politikens roll att stifta de lagar som Migrationsverket utgår från. 

Samma riksdag som för ett drygt år sedan stängde gränser och inskränkte asylrätten kan nu agera för att återupprätta den. Om viljan finns. Det är hög tid för migrationsministern att sluta gömma sig och börja ta ansvar för den situation som regeringens egen politik har skapat.

De ensamkommande som nu protesterar sökte asyl i ett Sverige där andra lagar rådde än de som gäller när deras asylskäl ska prövas. Lagar har ändrats retroaktivt och viktiga skyddsgrunder tagits bort. Genom den tillfälliga lagen är det nästan omöjligt att få uppehållstillstånd på grund av särskilt eller synnerligen ömmande skäl.

Väntetiderna är så långa att många har hunnit fylla 18 medan de väntat på besked, medan andra har fått sin ålder uppskriven på oklara grunder. Samtidigt vet vi alla att de stridande parterna i Afghanistan inte genomför någon medicinsk åldersbedömning innan de dödar sina offer. 

Afghanistan bedöms vara världens näst farligaste land efter Syrien, enligt den årliga rankningen från The Institute for Economics and Peace. 

 

LÄS MER: Här är afghanerna som demonstrerar på Medborgarplatsen 

 

Säkerhetsläget försämras ständigt och inget tyder på att utvecklingen ska vända. Under 2016 dog eller skadades 11 500 civila under striderna i Afghanistan, enligt FN. Läget beskrivs som rörligt och svårförutsägbart. Det går inte att säga att ett område som anses säkert i dag kommer att vara det i morgon.

 

Poängen är att det visst går att göra något. Om man vill. 

 

Flera partier i riksdagen har lyft krav om att tillfälligt stoppa utvisningarna till Afghanistan. För visst kan man tycka att Migrationsverket i sitt kommande rättsliga ställningstagande borde komma till slutsatsen att utvisningarna till Afghanistan ska stoppas. Men som politiker bär vi ansvaret att se verkligheten som den är och hitta lösningar på de utmaningar som finns. 

Ser vi att en stor grupp människor far väldigt illa av de lagar vi stiftat, är det vår förbannade plikt att ändra lagarna. 

Vänsterpartiet har flera förslag på vad migrationsminister Helene Fritzon kan göra här och nu:

• Inför en amnesti för alla ensamkommande barn som har varit i Sverige mer än ett år. 

• Riv återtagandeavtalet med Afghanistan. Afghanistans flyktingminister har vädjat till Sverige om att inte utvisa människor till Afghanistan eftersom landet inte klarar av att ta emot de människor som tvingas återvända.

• Dra tillbaka den tillfälliga lagen som splittrar familjer, skapar otrygghet med tillfälliga tillstånd och försvårar för ensamkommande barn att få asyl i Sverige.

 

LÄS MER: Jimmie Åkesson uppmanar polisen att agera mot demonstranter 

 

Det finns ytterligare sätt. Centerpartiet har fört fram förslag om att de som skrivits upp godtyckligt i ålder eller hunnit fylla 18 ska få ny prövning baserat på den ålder de hade när de kom. Rädda Barnen har föreslagit att undanta Afghanistan från interflyktsprincipen med hänvisning till det svåra och oförutsägbara säkerhetsläget. Även vi i Vänsterpartiet är öppna för dessa förslag.

Poängen är att det visst går att göra något. Om man vill. 

Migrationsminister Helen Fritzon har mycket makt i sina händer. Frågan är vad den är värd om den inte används för att göra livet bättre för unga som nu lever i fruktan och ovisshet.

 

Christina Höj Larsen

Migrationspolitisk talesperson (V)