Historiens första rättvisa regering

Publicerad
Uppdaterad
Valet 2006 blev valet då feminismen förlorade. Årets bubblare feminstiskt initiativ kom inte in i riksdagen. En regering med ganska hög feministisk svansföring åkte ut. Men skam den som ger sig.
Sidan 4 bjöd in GUDRUN SCHYMAN för att idag visa hur det hade kunnat se utom hon blivit statsminister.
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Fru talman, ärade riksdagsledamöter!

Årets val blev ett demokratiskt genombrott. Visserligen är varje val ett uttryck för demokrati i meningen Gudrun Schyman att varje röst väger lika tungt på valdagen. Men detta - att varje röst väger lika tungt - är sprunget ur tanken på varje människas lika värde. Och ur den tanken följer mer än allmän och lika rösträtt. Demokrati förutsätter demokratiska friheter, friheter som i stor utsträckning är tillgodosedda i Sverige. Men det finns en viktig aspekt av demokrati som vårt samhälle har långt kvar till att uppfylla: rätten att inte bli diskriminerad på grund av sitt kön. I årets riksdagsval gav en stor majoritet av väljarna sitt stöd till Feministiskt initiativ och de andra partier som valt att göra detta till en huvudfråga. På det sättet är valresultatet ett demokratiskt genombrott: väljarna tog ställning mot vår tids djupaste orättvisa och största kränkning av mänskliga rättigheter.

Därför är jag stolt

och rörd över att som första kvinnliga statsminister presentera en politik och en regering vars huvuduppgift är att verka för ett samhälle där ingen kvinna längre får lägre lön, sämre karriärmöjligheter, mindre inflytande eller utsätts för våld på grund av att hon är kvinna. Sedan början av 1980-talet är lönegapet mellan män och kvinnor oförändrat på 17 procent, i genomsnitt 4 300 kronor i månaden. De många vallöftena om jämställda löner under tidigare valrörelser har alltså inte satt några som helst spår i kvinnors lönekuvert. Regeringen kommer därför att prioritera arbetet för jämställda löner genom att inrätta en jämställdhetsfond. Fonden finansieras till lika delar av staten och hela arbetsgivarkollektivet genom att arbetsgivaravgiften höjs med 0,5 procent. Ur fonden betalas ett jämställdhetsbidrag till alla arbetsgivare som höjer kvinnors löner. Kostnaden för denna reform uppgår till ca 5 miljarder kronor. Vi kommer också att fördubbla JämO:s anslag från dagens 24 miljoner kronor till 48 miljoner kronor.

En viktig orsak

till att kvinnor diskrimineras på arbetsmarknaden är den ojämlika fördelningen av ansvaret för hem och barn, eftersom den påverkar arbetsgivares förväntningar på kvinnors och mäns närvaro på arbetsplatsen. Det tydligaste uttrycket för detta är det ojämställda uttaget av föräldraförsäkringen. År 2005 tog männen i genomsnitt ut 19,5 procent av alla föräldrapenningdagar och mer än var femte fyråring har en pappa som inte tagit ut en enda föräldrapenningdag. Därför ska föräldraförsäkringen individualiseras så att varje förälder får lika många föräldrapenningdagar. Därigenom stöttar samhället män att fullt ut ta sitt föräldraansvar. En individualiserad föräldraförsäkring är ett första steg mot en rättvisare arbetsdelning både i yrkeslivet och hemma. Ensamstående föräldrars situation har förvärrats under hela 1990-talet. En kvarts miljon hushåll består av ensamstående mammor med barn. Enligt Rädda Barnen är det tre gånger så stor risk för ett barn att vara ekonomiskt utsatt om det lever med en ensamstående förälder. Därför ska lägsta nivån för underhållsstödet höjas från dagens 1237 kronor i månaden till 2000 kronor och därefter följa den allmänna löneutvecklingen. Vi inför också ett särskilt förvärvsavdrag för ensamstående föräldrar. Det ger 1380 kronor mer i månaden för den som har mindre än 300 000 kronor i årsinkomst. Kostnaden för denna reform uppgår till 1,5 miljarder kronor.

Hela 46 procent

av alla kvinnor utsätts någon gång under sin livstid för fysiskt eller sexuellt våld eller hot om våld av en man. För att stoppa mäns våld - som drabbar även män - krävs ett ifrågasättande av den traditionella mansrollen. Det är ett långsiktigt arbete som förskola och skola måste börja ta ett mycket större ansvar än hittills för. Vi inrättar en nollvision när det gäller våld, med tydliga etappmål på vägen mot ett samhälle helt fritt från våld. Kommunerna, polisen och det övriga rättsväsendet ges de tydliga uppdrag och resurser som hittills saknats för att ge skydd och stöd åt kvinnor och barn som drabbas av mäns våld. Mäns våld skördar lika många offer bland kvinnor världen över som cancer och skapar lika stor ohälsa bland kvinnor som trafikolyckor och malaria tillsammans. En feministisk politik är en politik för global utveckling och för ett nytt säkerhetsbegrepp som sätter människors säkerhet i fokus istället för staters säkerhet. Försvarsdepartementen ersätts därför av ett freds- och utvecklingsdepartement.

Jämställdhetsministern blir chef

för ett nytt jämställdhetsdepartementet som får ansvar för att samordna hela regeringens arbete för jämställdhet. Till stöd för det arbetet inrättas en jämställdhetsmyndighet, som får lika mycket resurser som motsvarande myndigheter inom andra politikområden. Vi vänder blad i historiens bok. Om en eller två generationer kommer människor att se tillbaka på vår tid med samma undran som vi idag ser tillbaka på den tid då kvinnor saknade rösträtt. Målet är att uppnå ett samhälle där kvinnor och män behandlas helt rättvist och jämlikt. Inom vår egen livstid! GUDRUN SCHYMAN Gudrun Schyman är talesperson för Fi. Hennes första statsministergärning hade varit att hantera den oerhörda internationella uppmärksamheten som en feministisk regering skulle resultera i. Ministerlista Statsminister: Gudrun Schyman Jämställdhetsminister: Claes Borgström Finansminister: Agneta Stark Utrikesminister: Birgitta Ohlsson Freds- och utvecklingsminister: Kerstin Grebäck Biståndsminister: KG Hammar Europaminister: Maria Carlshamre Säkerhetsminister: Gunno Gunnmo Näringsminister: Anna Wahl Arbetsmarknadsminister: Devrim Mavi Utbildningsminister: Sofia Karlsson Folkbildningsminister: Margareta Winberg Kulturminister: Marika Lagercrantz Medieminister: Maria-Pia Boëthius Socialminister: Barbro Westerholm Vård- och äldreomsorgsminister: Alexandra Charles Samlevnadsminister: Mian Lodalen Barn- och ungdomsminister: Tasso Stafilidis Justitieminister: Christian Diesen Demokratiminister: Maud Eduards Antidiskrimineringsminister: Nalin Pekgul Miljö- och infrastrukturminister: Maria Wetterstrand Bostads- och samhällsbyggnadsminister: Zanyar Adami

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag