Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hissa alla världens flaggor på studenten

Menekse Mermer.
Foto: Privat.
Nalin Pekgul.
Foto: ALEXANDER DONKA
Nalin Pekgul tog studenten på 1980-talet i röda, kurdiska kläder, men den enda flaggan som förekom i firandet var svensk enligt Pekgul själv.
Foto: Privat.

Vi bör fira att vi alla varit med och byggt upp detta land med symboler och flaggor från hela världen. Detta fenomen motarbetar inte vårt demokratiska system och är heller inte ett uttryck för avståndstagande av Sverige, skriver Menekse Mermer.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Nalin Pekgul publicerade en artikel i Expressen Kultur den 30:e maj med rubriken "Hissa svenska flaggan på studenten" med budskapet att man ska lämna sina hemlandsflaggor hemma. Detta gjorde mig väldigt upprörd.

Jag blir förundrad, eftersom Nalin Pekgul själv har kurdiskt påbrå från Turkiet. Kurder i Turkiet har offrat sina liv för rätten att bland annat just vifta stolt med den kurdiska flaggan. Tycker Nalin Pekgul, som själv är för kurdernas rättigheter, att dessa kurder som viftar med den kurdiska flaggan är illojala mot Turkiet? 

Nalin Pekgul tycker att detta fenomen är bekymmersamt då hon upplever att det har blivit allt vanligare i Sverige. Det tycker hon oavsett om avsikten är för att eleverna vill glädja deras föräldrar eller för att de känner starka band till det land som de har semestrat till. 


LÄS MER: Hissa svenska flaggan på studenten


Hon skam- och skuldbelägger dessa ungdomar på deras viktiga, lyckliga dag och påstår att detta är ett demonstrativt avståndstagande från Sverige. Detta är en anklagelse utan grund då dessa ungdomar absolut kan vara lika lojala som den som bär en svensk flagga. 

Mitt i allt fördömande var det inga konstigheter för Nalin Pekgul själv att ha på sig sina vackra kurdiska kläder på sin egen student. Märkligt att inte den svenska folkdräkten var ett alternativ, om man ska gå efter hennes egna resonemang. Jag tror att Nalin Pekgul kände ett behov av att stoltsera med sin egna etniska tillhörighet. Jag förstår inte hur detta skiljer sig från att vifta med sitt hemlands flagga. 

Assimilation är inte något att eftersträva

Det kan existera både nationalism och rasism bland våra ungdomar, och det ska vi alla aktivt motarbeta. Men vi ska också ha i åtanke att invandring är relativt nytt i Sverige och integration tar tid. Assimilation är inte något att eftersträva och enligt mig ett sorgligt tillvägagångssätt för samtliga i ett samhälle.

Vill vi eliminera rasism och nationalism bör integrationen ske tillsammans med majoritetssamhället på skolor, arbetsplatser, bostadsområden med mera. Invandrartäta områden lever redan med människor från hela världen. Det är så integrationen bör gå till väga, allt annat är ett försök att stoppa en förblödning med ett plåster.

Vi har alla genom svett och tårar bidragit till skatter i detta land. Detta bör vi fira tillsammans med symboler från hela världen som speglar dagens samhälle. Detta fenomen motarbetar inte vårt demokratiska system och är heller inte ett uttryck för avståndstagande av Sverige. 

Det är viktigt att inte göra politik av flaggor under VM, melodifestivalen eller studenten.  Ungdomar skapar identitet genom att prova sig fram genom olika roller som nödvändigtvis inte behöver vara bestående, eller grunda sig i nationalism. Man behöver inte vifta med likadana flaggor för att känna gemenskap. Gemenskapen finns där på flaket i ett hav av olikheter och det är just därför vi ska hissa alla världens flaggor på studenten.Menekse Mermer

Socialsekreterare och grundare för Turkar för fred och demokrati