Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hiroshima-överlevare: Sverige måste skriva på

Setsuko Thurlow överlevde som 13-åring atombomben mot Hiroshima. Hon har sedan dess dedikerat sitt liv till kampen för kärnvapennedrustning och fick den 7 juli i år uppleva att FN antog ett förbud mot kärnvapen. Nu uppmanar hon Sverige att signera och ratificera avtalet.Foto: Ralf Schlesener
Sverige måste stå emot Trump-administrationens press om att inte skriva under kärnvapenavtalet, skriver Setsuko Thurlow.Foto: EVAN VUCCI / TT
Hiroshimabomben skördade hundratusentals dödsoffer.Foto: YOTSUGI KAWAHARA / AP

De flesta av mina klasskamrater brändes levande till döds. Jag kan fortfarande höra deras röster som med skräck ropade efter hjälp. Sverige måste snarast underteckna och ratificera kärnvapenförbudet, skriver Hiroshima-överlevaren Setsuko Thurlow.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Med avsky och skräck vaknade jag till nyheten om att Nordkorea genomfört ett sjätte kärnvapentest. Jag förfäras såväl över den fortsatta kärnvapenspridningen på den koreanska halvön som över bristen på ledarskap för att avskaffa denna undergångens teknologi. 

 

LÄS MER:  Rektorn Hamid Zafar: Höj kraven på den nyanlända

 

Det ordkrig som utkämpas mellan USA och Nordkorea avslöjar en fullkomlig okunskap, på båda sidor, om kärnvapnens konsekvenser. Spänningen i regionen har ökat ytterligare, inte bara till följd av Donald Trumps tal om ”eld och vrede”, utan även av militärövningar mellan USA, Sydkorea och Japan. Kärnvapenhotet tilltar allt mer.

Döda och lemlästade täckte marken i Hiroshima

Som överlevare från Hiroshima är jag alltför bekant med detta hot. 

Som 13-åring bevittnade jag hur min hemstad förblindades av blixtskenet, hur den jämnades med marken av tryckvågen, förbrändes av den 4 000-gradiga hettan och förgiftades av strålningen. All denna förödelse ur endast ett kärnvapen. Den soliga sommarmorgonen förbyttes till mörk skymning. Döda och lemlästade människor täckte marken. De som överlevde bad desperat efter vatten att dricka. Det fanns ingen vård att tillgå. Luften fylldes av stanken från förbrända kroppar.

 

LÄS MER: USA:s ambassadör i möte med Wallström om kärnvapenavtalet   

 

Mirakulöst överlevde jag och kunde jag räddas från det kollapsade huset jag befann mig i, cirka 1,8 kilometer från bombens epicentrum. De flesta av mina klasskamrater som var i samma rum brändes levande till döds. Jag kan fortfarande höra deras röster som med skräck ropar efter sina mammor och gud om hjälp.

Genom ett enda ljussken ödelades mitt älskade Hiroshima, staden fylldes med högar av skelett och förkolnande kroppar. Av de 360 000 invånarna, mestadels civila – kvinnor, barn och gamla – föll de flesta offer för den urskillningslösa massakern. Det har nu gått 72 år sedan bomberna förintade Hiroshima och Nagasaki, och än i dag dör människor av strålningens långtidseffekter.

Jag fick chansen att leva och genom min upplevelse av kärnvapens brutala verklighet, har jag ägnat mitt liv åt kärnvapennedrustning. Vi som överlevt bomberna kallas på japanska hibakusha. Vi har allt mindre tid kvar i livet och vi blir allt färre. Men vi har nu en unik möjlighet att åstadkomma stordåd. 

Den 7 juli på FN i New York bevittnade jag på plats hur 122 medlemsstater, däribland Sverige, antog ett avtal som förbjuder kärnvapen. Avtalet är ett viktigt led i kärnvapennedrustning och förklarar kärnvapen olagliga.

Jag har personligen träffat både statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström. Båda har försäkrat mig om att de ska arbeta för kärnvapennedrustning, och att Sverige i detta ska spela en aktiv roll. Svenska riksdagsledamöter måste också visa sitt stöd för kärnvapenförbudet och ge uttryck för folkets längtan efter fred och förnuft i världen.

De flesta experter är eniga om att kärnvapenhotet i dag är större än kanske någonsin tidigare. Vi vet att ett kärnvapenkrig skulle leda till klimathaveri och globala svältkatastrofer, även vid användning av ett begränsat antal kärnvapen. Och givet nonchalansen hos ledarna i USA och Nordkorea, riskerar vi att snubbla in i ett kärnvapenkrig mer eller mindre av misstag.

Vi har alla ett moraliskt ansvar

Vi har nu alla ett moraliskt ansvar att omedelbart säkerställa en trygg värld för kommande generationer. Jag litar på att Sverige verkar för detta mål genom att snarast underteckna och ratificera kärnvapenförbudet. Med Sveriges bakgrund som en stor humanitär stat litar jag också på att ni inte ger vika för Trump-administrationens utpressningsförsök om att inte skriva under avtalet. Jag hoppas att ni står fast vid ert ord och nu spelar en nyckelroll i olagligförklarandet av kärnvapnen.

Valet står nu mellan nedrustning eller undergång. Jag är säker på att Sverige kommer välja rätt sida av historien och med stolthet underteckna kärnvapenförbudet. Världen förväntar sig detta av ett demokratiskt föredöme som Sverige.

 

Av Setsuko Thurlow

Överlevare från Hiroshima