Hillevi Larsson: Kartan är ett minne av Nakba

Hillevi Larsson.
Foto: Sven Lindwall

Linda Nordlund och Bawar Ismail från LUF menar att man som politiker aldrig får synas tillsammans med kartor över Palestina där Israel inte är med, då stöder man extremistiska krafter.

Jag ifrågasätter starkt att palestinska organisationer som har historiska kartor till minne av Nakba 1948, massflykten från Palestina, därmed skulle vara extremistiska.

Eller att jag som politiker skulle stödja extremister för att jag syns med en sådan karta!

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Nakba 1948, massflykten från Palestina, är fortfarande starkt levande hos många palestinier. Nakbadagen uppmärksammas varje år 15 maj. Det finns stöd i en FN-resolution för flyktingarnas möjlighet att återvända eller få kompensation för förlorad egendom. Det står på intet sätt i motsättning till en tvåstatslösning. Nakba är viktigt för den kulturförening som gav mig pris för mitt Palestina-engagemang, därav diplomets utformning. Föreningen stöder Fatah. Här finns inga Hamas-anhängare.


 Det må så vara att Hamas uttryckt glädje över det svenska erkännandet av Palestina. Men det är erkännandet i sig som uppskattas och inte gränsdragningen, för den innebär även ett erkännande av Israel.

 Jag har tydligt visat att jag stöder en tvåstatslösning och samarbetar med moderata krafter på den palestinska sidan, trots det framställs jag som extremistkramare. Det vore intressant att få veta vilka organisationer på den palestinska sidan jag får samarbeta med? Samtliga högtidlighåller vad jag vet Nakba.


Hillevi Larsson

Riksdagsledamot Socialdemokraterna