Devin Rexvid. Foto: Privat.Devin Rexvid. Foto: Privat.
Devin Rexvid. Foto: Privat.
Befria slöjan från onda associationer, skrev Virk, Expressen 8/5. Foto: Skärmdump Expressen.Befria slöjan från onda associationer, skrev Virk, Expressen 8/5. Foto: Skärmdump Expressen.
Befria slöjan från onda associationer, skrev Virk, Expressen 8/5. Foto: Skärmdump Expressen.

Hijab är separatismens fana

Publicerad

Sekularism och jämställdhet ställer hårda men rättvisa villkor för inkludering, skriver Devin Rexvid. 

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I en replikmitt inlägg om hijabaktivisters krav på anpassning av sekulärt regelverk inom staten och näringslivet till islamiska normer, ifrågasätter imamen Kashif Virk svenska företags neutralitetspolicy i stället för att kritisk granska de egna dogmerna. Det finns flera problem med Virks och andra hijabaktivisters hållning.

Hijab är både en religiös symbol för separatism och ett politiskt statement mot statens och näringslivets sekulära regelverk, mot jämställdhet och ett hinder för integration. Genom krav på hijab i tjänst förkastar islam gränsen mellan privat och offentligt.  

 

LÄS MER: Vilken typ av arbete kräver aktivisterna rätt till? 

 

Hijabaktivister bör förstå att religionsfrihet knappast innebär att den enskilde bör tillåtas att manifestera sin religion alltid och överallt. Religiösa rättigheter finner sin gräns i andra individers rättigheter, till exempel frihet från andras religionsutövning, eller i samhällets strävan efter jämställdhet och neutralitet. 

I ett sekulärt land förväntas företrädare för stat och företag visa distans och neutralitet till synliga religiösa, politiska och filosofiska symboler. 

 

LÄS MER: Befria slöjan från onda associationer 

 

Hijabaktivister behöver veta att professionsutövning är service och inte religiöst självförverkligande. Vidare bör de förstå att det är sekulär neutralitetspolicy och icke-neutral jämställdhetspolicy som utgör principer för både rättigheter och för nationell enhet samt integration. Tvärt emot hijabaktivisters krav på hela världens anpassning till islam ställer sekularism och jämställdhet hårda men rättvisa villkor för inkludering. På samma sätt som alla förväntas ta av sig sina skor eller, som kvinna, beslöja sig när en moské äntras, bör hijabbärande ta av sig sin ”självvalda” hijab i sin professionella roll som lärare, läkare eller flygvärdinna.  

 

Devin Rexvid

Fil. Dr. i Socialt arbete

Projektledare "STOPP" på uppdrag av Riksorganisationen glöm aldrig Pela och Fadime (GAPF)

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag