Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemtjänsten är ett lotteri utan vinnare

Leif Södergren

Ska kommuner verkligen få lov att inrätta en äldre persons hem till ett allmänt “torg” där “främmande” människor kommer och går? skriver författaren Leif Södergren.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Nyligen uttalade sig advokatförbundets ordförande Anne Ramberg i Sveriges Radios Söndagsintervjun om att äldre människor måste göra avkall på sin välfärd för humanismens skull.

Ja, säg det till Sveriges pensionärer som många av dem redan lever på marginalerna. Ett exempel på hur verkligheten kan se ut hittade jag i en insändare i Göteborgs-Posten av Maj Lundin från Göteborg. Hon skrev: ”Min man har nu gått bort, på 57 dagar hade han 115 olika personer som kom från hemtjänsten”.

Majs man frågade efter namnen på de olika personerna, förmodligen för att få en struktur på sin tillvaro. Stackars Maj Lundin - att ha en sjuk man och få besök av alla dessa olika främmande individer som alla skulle instrueras. Maj och hennes man var naturligtvis oerhört sårbara. Och vad för slags hjälp fick de från kommunen? De skickade dit 115 personer på knappt två månader. Det är ju mer än tio fotbollslag. Ska kommuner verkligen få lov att inrätta en äldre persons hem till ett allmänt “torg” där “främmande” människor kommer och går utan hänsyn till den stackars person som bara råkat bli gammal och råkar behöva hjälp av samhället? Äldre söker trygghet genom kontinuitet men här levererades raka motsatsen. Idag finns väldigt lite sympati och värme för de äldres utsatta situation.

 

LÄS MER: Vi pensionärer måste göra politisk revolt 

 

Maj Lundin skrev att hennes klagomål inte hjälpte. Hon fick svaret att det var politikernas fel. Ja, det är ju de som bestämmer så om de inte vill göra sitt jobb och hjälpa oss äldre så kanske vi pensionärer måste bli mer politiskt aktiva.

Jag har tidigare lanserat idén om att starta ett pensionärsparti. Projektet är fortfarande på idéstadiet men det finns en grupp i Stockholm som är engagerade i detta.

Att vårt bedrövliga pensionssystem måste ses över är en självklarhet för ett pensionärsparti men det finns mycket mer att göra.

Partiet bör arbeta för att politiker och tjänstemän utbildas i kunskapen om åldrandet. Det är lätt att tro att äldre är unga människor som bara blivit ett visst antal år äldre. Men det är mer än så. Det händer mycket biologiskt, fysiskt och psykiskt när man åldras som man inte bara kan gissa sig till. Då kanske det kan skapas mer förståelse för den oro och otrygghet många äldre upplever när de tappar fotfästet i tillvaron.

Hemtjänst i Sverige är ett lotteri beroende på vilken kommun man tillhör. En idé kan vara att göra hemtjänsten statlig med ett enhetligt sätt att arbeta över hela landet. Det bör till exempel finnas en gräns på max tio personer som arbetar i samma team. Om antalet överskrids kan vårdtagaren slippa betala en viss del av avgiften. Det måste kosta att bryta mot reglerna.

 

LÄS MER: Vi pensionärer behöver politisk makt 

 

Sjukvården i dag är ineffektiv eftersom olika huvudmän på olika håll nästan tävlar med varandra att göra besparingar på bekostnad av äldre. De har dessutom olika datasystem som inte kommunicerar med varandra. Om man har enbart en huvudman, och avskaffar landstingen, frigörs enorma ekonomiska resurser.

Ett pensionärsparti ska arbeta för att samhället respekterar äldre människor. Låt personer som är över 75 år få gå före i en separat kö på sjukhusens akuter. Äldre människor ska även ha rätt till att tala med en mänsklig röst på vårdcentralen utan att behöva bli förvirrad av allt knapptryckande. Alla vårdcentraler ska dessutom ha en läkare med geriatrisk expertis till hands. Tandvården borde även ingå i högkostnadsskyddet.

Det måste dessutom finnas full frihet att välja att bo hemma eller på “service hus” eller äldreboende när man blir äldre. I dag har vi ett förmyndarsamhälle med ett egentligt alternativ som innebär “tvångsvård i hemmet”.

Vi har alltför länge levt med ett synsätt där äldre betraktas som en kostnadskrävande och problematisk belastning för samhället vilket lett till politikers och ämbetsmäns extremt negativa särbehandling av oss äldre.

Alltså är det hög tid att säga ifrån.

 

Leif Södergren

Författare