Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemlighetsmakeriet kring pensionerna måste upphöra

Socialminister Annika Strandhäll (S) var ordförande för den blocköverskridande Pensionsgruppen under förra mandatperioden. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jöran Rubensson är tidigare ordförande i Sveriges Pensionärers Riksförbund, SPRF, och expert i utredningen om Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre. Foto: PRIVAT

Pensionsgruppen behöver inte diskutera sina beslut i riksdagen – samtidigt har svenska pensionärer halkat efter sina nordiska grannar. 

Hur ska medborgarna kunna lita på ett system som de har så liten insyn i och inte heller får ta ställning till? skriver Jöran Rubensson. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | PENSIONER. I valrörelsen lovade partierna unisont att förbättra de allmänna pensionerna och lämnade också konkreta förslag på tillvägagångssättet. Nu är det dags att förverkliga löftena men då krävs politiskt mod för att inte bara göra små justeringar utan i grunden revidera nuvarande pensionssystem. Ty pensionssystemet är kraftigt underfinansierat. Det kommer helt enkelt in för lite pengar för att systemet ska kunna betala ut rimliga pensioner. Och då slår bromsen till, vilket skett tre gånger och medfört att en genomsnittpensionär förlorat tiotusentals kronor sedan 2011. 

Löfvens pensionslöfte saknar trovärdighet

Statsminister Löfvens fagra löfte om att pensionärerna ska få behålla minst 70 procent av sin tidigare inkomst saknar trovärdighet så länge som bromsen inte avskaffas. Ty den är konstruerad som en matematisk formel som fungerar helt automatiskt och sänker pensionerna så mycket som behövs för att finanserna ska hålla i evig tid vid oförändrade avgifter.

 

LÄS MER: Pensionären Göran: Skulle du betala 403 000 för en Iphone, Löfven?

 

Ett förslag som framfördes i valrörelsen var höjning av den ålderspensionsavgift som arbetsgivarna nu betalar i form av arbetsgivaravgifter. I ett första steg föreslogs en höjning med 1,3 procentenheter, vilket skulle tillföra ytterligare cirka 15 miljarder kronor per år till pensionssystemet. Men dagens pensionärer blir inte hjälpta av detta förslag, eftersom det inte får genomslag förrän efter många år. På kort sikt vore det bättre att använda sig av de 19 miljarder från arbetsgivaravgifterna som betraktas som skatt och överföra dessa till pensionssystemet. 

Var är pensionerna som går att leva på?

Om omedelbara förbättringar av pensionerna ska uppnås finns också andra möjligheter. Som att genomföra förmånligare omräkningstal för dagens pensionärer samt ta bort den orättfärdiga pensionärsskatten vilket partierna nu tycks vara överens om. Gott så, även om det senare borde ha skett långt tidigare. Men det räcker inte.

 

LÄS MER: Magdalena Andersson tar och tar – från den som lite har

 

För att kunna återupprätta förtroendet för nuvarande pensionssystem krävs en heltäckande översyn av systemet som måste resultera i att det kan leverera pensioner som det går att leva på. Nuvarande prioritering av systemets finansiella stabilitet framför trygga och tillräckliga pensioner måste då omprövas. För resultaten hitintills inger betänklighter. Till exempel att Sverige nu har högst andel pensionärer i riskgruppen för fattigdom i Norden. För tio år sedan hade vi lägst andel. Och om inget görs kommer pensionerna att bli ännu lägre framöver. 

Hemliga klubben bestämmer vår ekonomi

Pensionsgruppens uppgift är att värna och vårda ålderspensionssystemet samt att ta initiativ till justeringar i detsamma. Från gruppen kan man alltså inte förvänta sig några genomgripande förslag om systemförändringar. Och gruppen, som består av representanter från sex riksdagspartier, behöver inte diskutera sina beslut i riksdagen. Så hur ska medborgarna kunna lita på ett system som de har så liten insyn i och inte heller får ta ställning till? Hemlighetsmakeriet måste få ett slut. Det är hög tid att Pensionsgruppen avskaffas och att riksdagen återtar makten över pensionerna. 

 

LÄS MER: Det är ynkligt! Mammas pension räcker till kaffe och en halv fralla

 

Den nya regeringen måste helt enkelt ha modet att politisera pensionsfrågorna likt andra ekonomiska frågor av vikt. 

För tänk tanken om detta hade varit fallet de två senaste  mandatperioderna - hade våra politiker då vågat försämra pensionerna så kraftigt för 25 procent av valmanskåren?

 

Av Jöran Rubensson

Tidigare ordförande i Sveriges Pensionärers Riksförbund, SPRF, och expert i utredningen om Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre