Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Helhetsgrepp saknas om flyktingfrågan

Bertil Torekull (MP)
Foto: Tomas Leprince

Det finns inte en rad i min artikel där jag går emot en humanistisk immigration, men jag pekar på en rad väl specificerade problem som akut behöver lösas, skriver Bertil Torekull i en replik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I en replik på mitt extremt uppmärksammade inlägg på Sidan 4 (30.000 vidarekopplingar på Expressen.se) om att tillfälligt stoppa invandringen för att tänka över ett system på gränsen till kollaps, talar Maria Ferm till mig som en som försöker få Sverige "att vända världen ryggen". Vilket trams, Maria!

Som MP:s flyktingpolitiska talesperson åberopar du infamt Raoul Wallenbergs heroiska hjälp åt 100.000 judar och menar underförstått att min artikel ingår i en tävlan om ett "race to the bottom", inga flyktingar alls ska tas emot. Suck!

Det finns inte en rad där jag går emot en humanistisk immigration, men jag pekar på en rad väl specificerade problem som akut behöver lösas. Det förbigår du.
Om jag velat diskutera saken som en inre MP-fråga hade jag inte vänt mig till vår största söndagstidning.

Jag skrev heller inte som partigängare utan som djupt bekymrad medborgare, man kan faktiskt vara både och. Jag hoppades väl att någon i regeringen skulle bemött mig men jag vet varför så ej skedde: regeringen saknar en högsta ansvarig post för invandringen, det är skandal.

Ett begränsat invandrarstopp är möjligen naivt, legalt sett. Min poäng var att statsministern genast bör tillsätta en kriskommission som snabbt (på två, tre månader?) presenterar ett helhetsgrepp om flyktingfrågan, innan den vållar  folkligt uppror.

Ty inte ens i den mest basala frågan har politiken lyckats: rika kommuner kan fortfarande fly sitt solidariska ansvar.
Maria, du har läst mig som fan läser Bibeln. Egentligen står vi närmare varandra än du får det att låta.

Bertil Torekull, 

fri publicist och ersättare i riksdagen (MP)