Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hela Stockholms län måste sättas i karantän

Stoppa resandet. Tågen mellan Uppsala och Stockholm skulle sluta rulla med Staffan Sylvans förslag.
Foto: SHUTTERSTOCK
Staffan Sylvan är tidigare smittskyddsläkare i Uppsala län.
Foto: PRIVAT

Vi har nått läget då hela Stockholmsregionen behöver sättas i karantän för att minska smittspridningen till övriga landet. 

Inför avspärrningar och vidta alla åtgärder som finns i verktygslådan, skriver tidigare smittskyddsläkaren Staffan Sylvan.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I och med att antalet testningar av patienter med symtom på covid-19 har upphört så saknar Folkhälsomyndigheten redskap för att bedöma pandemins spridning i Sverige och särskilt i storstadsregionerna där samhällssmitta bedöms förekomma. Den 16 mars rapporterades 377 fall av covid-19 i Stockholms län där smittspridningen är som värst. Kompletterande system för att bedöma smittspridningen är under uppbyggnad, påstår myndigheten.

Man kan emellertid redan i dag göra ganska exakta beräkningar av antalet sjukdomsfall utifrån de siffror som kommit fram från olika länder som drabbats av Sars-Cov2-spridningen. Vi antar att dödligheten i covid-19 är en procent och tiden från smitta till sjukdomssymtom är fem dagar, samt tiden från symtom till död är 15 dagar. Vidare antar vi att antal fall fördubblas var femte dag. Med beaktande av att Stockholmsregionen rapporterade fem patienter avlidna i covid-19 den 16 mars så kan vi anta att vi hade 500 sjukdomsfall 20 dagar tidigare, den 25 februari. 

Kan vara minst 8 000 smittade

Med en dubbleringstid var femte dag är det troliga antalet smittade i Stockholm i dag fler än 8 000 personer för att bli minst 20 000 i månadsskiftet. Således är smittspridningen cirka 20 gånger högre än Folkhälsomyndighetens siffror.

Ett beslut om avspärrning innebär förbud för den som vistas i området att lämna det och förbud för den som befinner sig utanför området att besöka det.

Enligt Smittskyddslagen skall Folkhälsomyndigheten ta de initiativ som behövs för att upprätthålla ett effektivt smittskydd. Myndigheten skall följa och analysera det epidemiologiska läget nationellt och internationellt. Just nu saknas verktyg för den nationella övervakningen av covid-19. 

Smittskyddslagen medger avspärrning

Visserligen skall var och en genom uppmärksamhet och rimliga försiktighetsåtgärder medverka till att förhindra spridning av smittsamma sjukdomar men Folkhälsomyndigheten har en särskild möjlighet att gripa in vid spridning av en samhällsfarlig sjukdom som covid-19. Enligt Smittskyddslagen 3 kap 10§ får Folkhälsomyndigheten besluta att ett visst område ska vara avspärrat om samhällsfarlig sjukdom fått spridning inom ett avgränsat område och smittkällan eller smittspridningen är ofullständigt klarlagd. 

Vi är uppenbarligen där nu. Ett sådant beslut om avspärrning innebär förbud för den som vistas i området att lämna det och förbud för den som befinner sig utanför området att besöka det. Vi befinner oss nu i den exponentiella utvecklingsfasen av sjukdomen och vi måste trycka ner epidemikurvans topp för att skydda våra äldre och de sårbara, minska belastningen på sjukvården samt rädda liv. 

För att minska spridningen av smittan från Stockholm till andra områden i Sverige: Inför avspärrning och vidta alla åtgärder som finns i verktygslådan mot covid-19 – nu!


Av Staffan Sylvan

Med dr, överläkare

Fd smittskyddsläkare i Uppsala län

Stor coronaspecial: Så agerar regeringen mot viruset