Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hej, veganer – utan djuren kommer även ni att svälta

Djurens gräsätande och gödsel är en förutsättning för att bevara och stärka matjordslagret, för hållbart odlande, skriver Anette Gustawson.
Foto: JOHNNY PETTERSSON / SHUTTERSTOCK
Mjölkbonden Anette Gustawson på sin gård i Roslagen.
Foto: PRIVAT

Hej, veganer! Om vi ska forma ett hållbart sätt att leva på utgör djuren en otroligt viktig pusselbit. 

Det är tydligt att väldigt många har kommit väldigt långt ifrån hur odlandet av maten går till, skriver mjölkbonden Anette Gustawson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | LIVSMEDEL. Här på gården har vi mjölkkor och får. De är planetskötare. 

Allt oftare hör vi talas om föräldrar som lobbar för att vegankost av miljö och klimatskäl ska vara det enda alternativet i skolans matsal. Det gör mig både ledsen och bekymrad.

Sanningen är ju att vi har för få betesdjur i Sverige, istället för färre behöver vi fler för att leva upp till Naturvårdsverkets miljömål. Det är helt rätt att äta mer grönt, men välj även svenskt kött då och då för klimatets skull. Se inte kossan som ett klimathot när hon i själva verket är en av lösningarna.

Betade marker är viktiga ekosystem

Vi behöver djur av många olika skäl. Framförallt för att de ska beta våra marker där vi inte kan producera humanföda, att de omvandlar gräset till kött och mjölk på sitt finurliga sätt. Betade marker är viktiga som ekosystem, som innebär att vi ska kan stå bättre rustade vid olika klimatförändringar, för de kommer oavsett om vi har djur eller inte. 

Vi behöver gräs i våra växtföljder på våra åkrar, för att inte utarma jordarna. Gräset växer på samma åker i flera år och rötterna bidrar till att kolet binds i marken. Gräset och det bundna kolet gör så att markstrukturen förbättras, att maskar och andra jordlevande insekter trivs. Alla små insekter och maskar fyller sin egna viktiga funktioner, dessa är senare föda till andra arter, som i sin tur är föda för nästa och så vidare. Det hänger ihop i ett livsviktigt kretslopp. Djuren omvandlar gräset till föda för oss.

Utan matjordslagret ligger vi illa till

Gräset är även viktig för att behålla matjordslagret på våra marker, det enda lagret av jord som det går att odla på. Det finns oroande rapporter om att matjordsskiktet minskar i världen – det är ett reellt hot mot fortsatt livsmedelsförsörjning. Djurens gräsätande och gödsel är en förutsättning för att bevara och stärka matjordslagret, för hållbart odlande. 


LÄS MER: Sluta skyll på korna – de är klimathjältar 


Det går att tillgodose människans näringsbehov genom vegankost, men vi kan inte tillgodose Sveriges jordars näringsbehov och välmående med enbart vegankost. Det är nödvändigt att känna till när man pratar om vegankost som ett bättre miljö- och klimatalternativ.

Vattenbehovet för djur inkluderar regnvatten, regnvatten som även faller på våra proteingrödor.

Proteingrödorna räcker inte till

Det är bra att odlingen av proteingrödor ökar i Sverige. Men viktigt att veta är att proteingrödor kan inte odlas så ofta på samma åker, de kräver även lång växtsäsong. Under ett torrt år som detta har väldigt få odlingar genererat några skördar, här på gården gav bönorna knappt tillbaka utsädet, rapsen som vi senare sådde som höstgröda kom upp fint sen kom en larv och mumsade i sig ALLT. Skulle vi då inte ha möjlighet till import så skulle alla veganer få svälta. 


LÄS MER: Den som inte sjunger med i klimatkören brännmärks


Vad vi än väljer att stoppa i oss så gör det klimatavtryck, så det gäller att välja näringstät föda. Kött och mjölk har väldigt många näringsämnen och är effektivt ur näringssynpunkt samtidigt som dessa djur berikar jordarna som behövs för växtodling.

Vi bönder vet vad som behövs

Vi måste vara rädda om den jord vi ärvt och som vi ska förvalta. Där är en omsorgsfull djurhållning ihop med ett kretsloppstänkande en förutsättning. Det vi framförallt ska minska på är importköttet som gör stor klimatpåverkan då de inte är i närheten av svenska bönders sätt att producera. Utvecklingen visar att världen avskogas medan Sverige växer igen. 

Vi ska forma ett hållbart sätt att leva på. Där utgör djuren en otroligt viktig pusselbit. Jag ser ett stort behov att informera om detta då väldigt många har kommit väldigt långt ifrån hur odlandet av maten går till. Vi bönder vet och ligger långt framme, men vi vill också utvecklas. Det finns att göra och det är en spännande och utmanande tid framöver men en sak är jag helt säker på: Djuren är vår viktigaste pusselbit.  


Av Anette Gustawson

Mjölkbonde

Billinge gård, Norrtälje