Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hej då, Publicistklubben

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Hej och hej då Publicistklubben. Nu avslutar jag mitt medlemskap. Anledningen till det är ordföranden Stina Dabrowskis uttalanden i Agenda samt hennes insats i senaste PK-debatt. Enligt henne blir man "anklagad för att vara rasist" när man har åsikter i invandrar- frågor. Dabrowski efterlyser "en mustig debatt", där hon tillägger: "Vi vågar inte ens säga städerska".

Jag som ickevit kvinna och feminist lever i en vardag där jag ständigt möts av rasism och kvinnohat. Jag märker en stor skillnad på den ökade toleransnivån gentemot detta efter att SD har valts in i riksdagen.

Problemformuleringarna som råder i dag inom politiken och i media är i stor utsträckning villkorad av SD och dess anhängare. Den stafettpinnen tar Dabrowski utan reflektion över. Hon gör det i namn av yttrandefrihet.

Det är djupt beklagligt och fruktansvärt ansvarslöst. Som journalist och ordförande i Publicistklubben har hon ett ansvar för att problematisera frågeställningar. Se konsekvenserna av vem som sätter agendan för debatt- klimatet.

I dag slår det rasistiska antifeministiska klimatet hårt och skoningslöst mot oss som inte är vita, heterosexuella, ickefeminister. Utmaningen för Stina Dabrowski borde inte vara att klampa i upptrampade främlingsfientliga spår utan söka andra vägar. Eller gräva djupare under spåren och motverka roten till det rasistiska antifeministiska debattklimat som i dag råder.

Så adjö Publicistklubben. Det var ett kort och intressant möte som slutade i total besvikelse.

Ida Ali-Lindqvist

Sportredaktör och journalist på tidningen Feministiskt Perspektiv