Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hej då, Publicistklubben

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Hej och hej då Publicistklubben. Nu avslutar jag mitt medlemskap. Anledningen till det är ordföranden Stina Dabrowskis uttalanden i Agenda samt hennes insats i senaste PK-debatt. Enligt henne blir man "anklagad för att vara rasist" när man har åsikter i invandrar- frågor. Dabrowski efterlyser "en mustig debatt", där hon tillägger: "Vi vågar inte ens säga städerska".

Jag som ickevit kvinna och feminist lever i en vardag där jag ständigt möts av rasism och kvinnohat. Jag märker en stor skillnad på den ökade toleransnivån gentemot detta efter att SD har valts in i riksdagen.

Problemformuleringarna som råder i dag inom politiken och i media är i stor utsträckning villkorad av SD och dess anhängare. Den stafettpinnen tar Dabrowski utan reflektion över. Hon gör det i namn av yttrandefrihet.

Det är djupt beklagligt och fruktansvärt ansvarslöst. Som journalist och ordförande i Publicistklubben har hon ett ansvar för att problematisera frågeställningar. Se konsekvenserna av vem som sätter agendan för debatt- klimatet.

I dag slår det rasistiska antifeministiska klimatet hårt och skoningslöst mot oss som inte är vita, heterosexuella, ickefeminister. Utmaningen för Stina Dabrowski borde inte vara att klampa i upptrampade främlingsfientliga spår utan söka andra vägar. Eller gräva djupare under spåren och motverka roten till det rasistiska antifeministiska debattklimat som i dag råder.

Så adjö Publicistklubben. Det var ett kort och intressant möte som slutade i total besvikelse.

Ida Ali-Lindqvist

Sportredaktör och journalist på tidningen Feministiskt Perspektiv