Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hederskulturen dödar bögar och vi tittar på

Fredrick Federley.Foto: KRISTOFER SANDBERG
Eric Luth.Foto: Pressbild
Foto: Shutterstock.
Foto: JAN WIRIDEN

Det är outhärdligt att fundera över vad den sjuttonårige tjetjenske bögen som mördades av sin familj, på polisens uppmaning, tänkte i sina sista ögonblick, skriver Fredrick Federley och Eric Luth (C).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Kanske höll han hårt om räcket och stretade emot. Kanske grät han. Kanske hade han gett upp och accepterat att han skulle dö. Det är outhärdligt att fundera över vad den sjuttonårige tjetjenske bögen som mördades av sin familj, på polisens uppmaning, tänkte i sina sista ögonblick. Det gör bara ont.

Det finns andra vapen än kulor. Att i en hederskultur säga att en levande människa är en blodskam för familjen är ett mordförsök som i många fall är lika effektivt som att gå in på en klubb och meja ner folk med automatvapen.

 

LÄS MER: Vedervärdigt att vi tvingar tillbaka personer in i garderoben 

 

Om tre veckor inleds ramadan. För de flesta troende muslimer är det en månad av fastande och ödmjukhet. I den ryska, och muslimska, delrepubliken Tjetjenien innebär det istället den tidpunkt då alla hbtq-personer ska ha utrotats eller försvunnit ur landet. En homosexuell man som har lyckats fly från Tjetjenien vittnar om hur han såg andra torteras i veckor, för att sedan överlämnas till sina familjer som fick välja om de ville mörda sina barn, eller om de ville att polisen skulle göra det. I de flesta fall valde familjerna att göra det själva, utan att låta barnen begravas. Sjuttonåringen är inte ensam.

Homosexuella är en enkel och praktisk måltavla om man vill visa för konservativa element att man tar i med hårdhandskarna. Man använder bögar, flator och transpersoner för att blidka "hatets kolportörer", för att stjäla Palmes fras. Det som händer i Tjetjenien är ett massmord, oavsett om det är polisen eller familjen som håller i vapnet.

 

LÄS MER: Sverige ska bli global hbtq-förebild

 

Inte sedan andra världskriget har vi sett förintelseläger i Europa. Nu växer de fram inom den ryska federationens. Såväl Angela Merkel som Margot Wallström har rutit ifrån, och för det ska de ha heder. Sverige måste lägga all sin diplomatiska och politiska styrka på att stänga ner dem. 

Du måste kunna vara född bög och överleva inom Rysslands gränser. Om inte, bör Sverige öppna sina hjärtan för dem som förföljs, genom att erbjuda asyl eller andra åtgärder för att sätta dem i säkerhet. Kärlek är inget brott: övergreppet begås av dem som vill göra det kriminellt.

Kärlek är inget brott: övergreppet begås av dem som vill göra det kriminellt.

Nu hålls Eurovision Song Contest i Ukrainas huvudstad Kiev. Där har man valt att göra om monumentet till 60-årsfirandet av Sovjetunionen till ett regnbågsmonument. Den kommer stå kvar till Pride-paraden som äger rum tidigt i juni. Homofobi inte är inte naturgivet. Ukraina är ett traditionellt samhälle, men väljer att kämpa för allas lika rättigheter.

EU har tagit avstånd från Tjetjeniens avskyvärda agerande. Vad kan Sverige göra mer än att höja rösten? Erbjuda asyl? Kan vi ställa ultimatum, bojkotta genom avslutade handelsförbindelser? Kan vi stötta hbtq-organisationer i landet? Vilka vapen har vi, förutom ord? Detta måste vi fråga oss. Vi kan kanske fortfarande stoppa ett folkmord.

 

Fredrick Federley (C)

Europaparlamentariker 

Eric Luth (C)

Vice ordförande, CUF