Fredrick Federley. Foto: KRISTOFER SANDBERGFredrick Federley. Foto: KRISTOFER SANDBERG
Fredrick Federley. Foto: KRISTOFER SANDBERG
Eric Luth. Foto: PressbildEric Luth. Foto: Pressbild
Eric Luth. Foto: Pressbild
Foto: Shutterstock.Foto: Shutterstock.
 Foto: Shutterstock.
Foto: JAN WIRIDENFoto: JAN WIRIDEN
 Foto: JAN WIRIDEN

Hederskulturen dödar bögar och vi tittar på

Publicerad

Det är outhärdligt att fundera över vad den sjuttonårige tjetjenske bögen som mördades av sin familj, på polisens uppmaning, tänkte i sina sista ögonblick, skriver Fredrick Federley och Eric Luth (C).

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Kanske höll han hårt om räcket och stretade emot. Kanske grät han. Kanske hade han gett upp och accepterat att han skulle dö. Det är outhärdligt att fundera över vad den sjuttonårige tjetjenske bögen som mördades av sin familj, på polisens uppmaning, tänkte i sina sista ögonblick. Det gör bara ont.

Det finns andra vapen än kulor. Att i en hederskultur säga att en levande människa är en blodskam för familjen är ett mordförsök som i många fall är lika effektivt som att gå in på en klubb och meja ner folk med automatvapen.

 

LÄS MER: Vedervärdigt att vi tvingar tillbaka personer in i garderoben 

 

Om tre veckor inleds ramadan. För de flesta troende muslimer är det en månad av fastande och ödmjukhet. I den ryska, och muslimska, delrepubliken Tjetjenien innebär det istället den tidpunkt då alla hbtq-personer ska ha utrotats eller försvunnit ur landet. En homosexuell man som har lyckats fly från Tjetjenien vittnar om hur han såg andra torteras i veckor, för att sedan överlämnas till sina familjer som fick välja om de ville mörda sina barn, eller om de ville att polisen skulle göra det. I de flesta fall valde familjerna att göra det själva, utan att låta barnen begravas. Sjuttonåringen är inte ensam.

Homosexuella är en enkel och praktisk måltavla om man vill visa för konservativa element att man tar i med hårdhandskarna. Man använder bögar, flator och transpersoner för att blidka "hatets kolportörer", för att stjäla Palmes fras. Det som händer i Tjetjenien är ett massmord, oavsett om det är polisen eller familjen som håller i vapnet.

 

LÄS MER: Sverige ska bli global hbtq-förebild

 

Inte sedan andra världskriget har vi sett förintelseläger i Europa. Nu växer de fram inom den ryska federationens. Såväl Angela Merkel som Margot Wallström har rutit ifrån, och för det ska de ha heder. Sverige måste lägga all sin diplomatiska och politiska styrka på att stänga ner dem. 

Du måste kunna vara född bög och överleva inom Rysslands gränser. Om inte, bör Sverige öppna sina hjärtan för dem som förföljs, genom att erbjuda asyl eller andra åtgärder för att sätta dem i säkerhet. Kärlek är inget brott: övergreppet begås av dem som vill göra det kriminellt.

Kärlek är inget brott: övergreppet begås av dem som vill göra det kriminellt.

Nu hålls Eurovision Song Contest i Ukrainas huvudstad Kiev. Där har man valt att göra om monumentet till 60-årsfirandet av Sovjetunionen till ett regnbågsmonument. Den kommer stå kvar till Pride-paraden som äger rum tidigt i juni. Homofobi inte är inte naturgivet. Ukraina är ett traditionellt samhälle, men väljer att kämpa för allas lika rättigheter.

EU har tagit avstånd från Tjetjeniens avskyvärda agerande. Vad kan Sverige göra mer än att höja rösten? Erbjuda asyl? Kan vi ställa ultimatum, bojkotta genom avslutade handelsförbindelser? Kan vi stötta hbtq-organisationer i landet? Vilka vapen har vi, förutom ord? Detta måste vi fråga oss. Vi kan kanske fortfarande stoppa ett folkmord.

 

Fredrick Federley (C)

Europaparlamentariker 

Eric Luth (C)

Vice ordförande, CUF

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag