Klandra inte polisen. Klandra politiker som inte tagit ansvar för sin befolkning, klandra debattörer, kulturarbetare och opinionsbildare som drivit på en ohållbar utveckling, skriver Ann Heberlein. Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TTKlandra inte polisen. Klandra politiker som inte tagit ansvar för sin befolkning, klandra debattörer, kulturarbetare och opinionsbildare som drivit på en ohållbar utveckling, skriver Ann Heberlein. Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT
Klandra inte polisen. Klandra politiker som inte tagit ansvar för sin befolkning, klandra debattörer, kulturarbetare och opinionsbildare som drivit på en ohållbar utveckling, skriver Ann Heberlein. Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT
Jag är lika besviken som alla andra över att polisen tvingas lägga våldtäktsutredningar på hög. Jag är dock inte särskilt förvånad, skriver Ann Heberlein. Foto: ANNA SVANBERGJag är lika besviken som alla andra över att polisen tvingas lägga våldtäktsutredningar på hög. Jag är dock inte särskilt förvånad, skriver Ann Heberlein. Foto: ANNA SVANBERG
Jag är lika besviken som alla andra över att polisen tvingas lägga våldtäktsutredningar på hög. Jag är dock inte särskilt förvånad, skriver Ann Heberlein. Foto: ANNA SVANBERG

Heberlein: Förklaringen till våldtäktskrisen är enkel

Publicerad

Den könsmässiga obalansen i den grupp som invandrat under senare år innebär särskilda problem, i all synnerhet för polisen, skriver Ann Heberlein.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jag är lika bestört och besviken som alla andra över att polisen tvingas lägga våldtäktsutredningar på hög. Jag är dock inte särskilt förvånad. 

Vi ser nu effekterna av en historiskt stor befolkningsökning som stressar alla system. BUP hinner inte uppfylla vårdgarantin, det saknas bostäder, vårdplatser och skolor i flera av landets kommuner, socialtjänsten har problem att klara sitt uppdrag, liksom tandvården. 

 

LÄS MER: Makthavarna tittar bort när sexbrotten eskalerar 

 

Självklart drabbar den rekordstora befolkningsökningen också polisen. Det handlar inte om att polisen inte tar brott mot kvinnor och barn på allvar: Det handlar om att våra system, myndigheter och vårdinrättningar inte är dimensionerade för att klara en befolkning på tio miljoner.

Största procentuella ökningen sedan 1861

Det tog 35 år för Sverige att växa från åtta miljoner till nio – men bara tretton år att öka med ytterligare en miljon. 2016 ökade Sveriges befolkning med 1,46 procent. Inte sedan 1861 har vi sett en sådan stor procentuell ökning, då 1,49 procent. 1861 berodde befolkningsökningen bland annat på bättre hygien och förlossningsvård, vilket gjorde att färre kvinnor dog i barnsäng och att spädbarnsdödligheten minskade. Den stora befolkningsökningen vi sett nu beror delvis på att vi blir allt äldre – men framförallt på invandringen. Enligt SCB beror cirka åttio procent av befolkningsökningen på invandring.

 

LÄS MER: Tio misstänkta gripna – ett år efter gruppvåldtäkt 

 

Under 2016 ökade, enligt SCB, antalet folkbokförda i Sverige med 144 136 personer. Samma år kom 163 005 personer hit som invandrare. De som befinner sig i asylprocessen, och ännu inte fått PUT eller TUT, syns alltså inte i folkbokföringen. 

Det innebär att antalet människor som befinner sig i Sverige, och därmed är i behov av vård, stöd och hjälp från olika inrättningar och myndigheter, är fler än de som syns i SCB:s statistik över folkbokförda. 

Detta sätter alla våra system, hela välfärden, under extrem press. Det tar tid att bygga upp system, utbilda personal, dimensionera lokaler, etc. Det är inte möjligt att trolla fram så många poliser, socionomer, lärare eller barnpsykiatrer som vår hastigt ökade befolkning nu kräver i en handvändning. 

Könsobalansen ställer till problem

Den könsmässiga obalansen i den grupp som invandrat under senare år innebär särskilda problem, i all synnerhet för polisen. Under 2015 kom det nittio ensamkommande unga män varje dag, att jämföra med åtta flickor per dygn. Vid 2015 års slut var därför könsfördelningen mellan pojkar och flickor i åldersgruppen 16-17 år uppseendeväckande skev: 123 pojkar på 110 flickor. Vi kan jämföra det med Kina där åldersfördelningen är 117 pojkar på 110 flickor. 

Professor Valerie M Hudson diskuterade problematiken i en mycket uppmärksammad artikel, "Abnorma antalet unga män ett problem för Sverige" (GP 19/1 2016). Det är väl känt att unga män utför fler brott än någon annan kategori i samhället. Detta gäller i synnerhet unga män i utanförskap. Att då kraftigt öka denna grupp ställer naturligtvis till problem.

 

LÄS MER: Polisen tvingas prioritera bort sexbrott

 

Hudson anger att framförallt våldsbrott, egendomsbrott och brott riktade mot kvinnor ökar. Enligt BRÅ:s rapport från 2005 är sannolikheten för att begå brott som våldtäkt och försök till våldtäkt fem gånger högre hos utrikesfödda än hos män födda i Sverige. I en studie från BRÅ 1996 konstateras att 40 procent av gärningsmännen är invandrare trots att dessa då undersökningen gjordes endast utgjorde 10 procent av befolkningen. Nio år senare, 2015, utgjordes 16 procent av befolkningen, enligt migrationsinfo, av invandrare. You do the math! 

Klandra inte polisen. Klandra politiker som inte tagit ansvar för sin befolkning, klandra debattörer, kulturarbetare och opinionsbildare som drivit på en ohållbar utveckling som vi nu alla måste leva med. 

 

Av Ann Heberlein

Lektor i etik, kandidat till riksdagsvalet för M

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag