"Hbtq-personer utvisas till helvetet"

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Erik Ullenhag firar den internationella dagen mot homofobi med att lyfta hbtq-rättig- heter inom EU. Han skriver att Europa i dessa frågor har en historia att skämmas över, men berättar inte att hans egen regering är en del av samma unkna historia.

Anna Troberg.Foto: Anders Ylander
Sverige skickar systematiskt tillbaka hbtq-personer till länder där de riskerar våld och död.

Av Sverige får de överlevnadstipset att hålla tyst om sin läggning. Det strider mot svensk lag och de internationella överenskommelser vi skrivit under.

FRA har en egen version av PUL, som tillåter insamling av uppgifter om sexuell läggning. Informationen används i byteshandel med främmande makt och är troligen mest intressant för länder där hbtq-personer förföljs. Alltså de länder som Sverige skickar tillbaka hbtq-personer till. Jag är född i Sverige. Mig har Ullenhag och regeringen ingenstans att skicka. Mig kan de inte lova falsk trygghet i utbyte mot att jag stympar mig själv genom att hålla käften om min kärlek.

Jag vill att Dilsa och Pari från Irak, Karim från Uganda och alla andra hbtq-personer som fått smaka på Migrationsverkets järnrör ska få uppleva det liv som jag och min blivande fru har.

De har rätt till kärlek i trygghet.

Regeringen gullar med oss hbtq-personer när det är Pride och dagar mot homofobi.

Alla andra dagar vänder de bort blicken medan svensk polis eskorterar människor som är precis som jag till flygplan med destination helvetet.

 

ANNA TROBERG,

partiledare för Piratpartiet

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag