Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Hatt räknar falskt"

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

När klimattoppmötet i Doha nu går in i sitt avgörande skede väljer Sveriges energiminister Anna-Karin Hatt, C, att angripa Miljöpartiet för att vi har höga miljöambitioner och vill bygga ut den förnybara elproduktionen. Resonemanget bygger hon på rena felaktig­heter. Det visar tydligt hur trängda både hon och hennes parti känner sig.

 

Centern presenterar sig som ett grönt parti, men alliansregeringens politik för oss snabbt närmare klimatförändringens skräckscenario: fyra grader varmare till år 2060.

Anna-Karin Hatt försöker lura i läsarna att Miljöpartiets politik skulle leda till fördubblade elpriser. Det är en pinsam bluff. Miljöpartiet vill INTE skrota elcertifikaten. Vi vill tvärtom utöka dem, och komplettera dem med ett fast pris på de sorters förnybar energi som behöver extra stöd: sol, havsbaserad vindkraft och vågkraft.

 

Det stödet kan inte på långa vägar fördubbla några elpriser. I stället kan det skapa mer elproduktion som kan pressa priserna nedåt.

Det viktigaste sättet för hushållen att minska sina elkostnader är att energieffektivisera. Men regeringen har halverat stödet till detta, och gjort hushållen mer utsatta för elbolagens pris­höjningar.

Miljöpartiet vill sätt fart på utbyggnaden av förnybar energi. Det borde Anna-Karin Hatt också sträva efter. Men istället kommer utbyggnadstakten att halveras de närmaste åren.

 

LISA NORDIN

Miljöpartiets energipolitiska talesperson.