Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hatet på sociala medier triggar nästa terrorist

Terroristen i Christchurch mördade 50 och satte skräck i miljoner muslimer, skriver Mohamed Nuur. Foto: MICK TSIKAS/TT
Debattören Mohamed Nuur är ordförande för Socialdemokraterna i Tensta.

Att läsa kommentarerna efter terrordådet i Christchurch gör mig kallsvettig.  

Yttrandefriheten är viktig att värna, men den får inte missbrukas till att sprida skräck hos befolkningen. Vidta åtgärder mot hatet på sociala medier – innan beteendet normaliseras och sprids ännu mer, skriver Mohamed Nuur (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | SOCIALA MEDIER. Nyheten om terrordådet i Nya Zeeland och skräcken som det har satt i många muslimer är svår att få grepp om, en del pratar om det, andra håller tyst om det och många håller hårt om sina käraste i hopp om att våldet inte ska drabba dem på grund av deras tro. 

Vi lever i ett samhälle där hatet kontinuerligt luftas i sociala medier. Var än man vänder sig så möter man det i olika Facebook-grupper och i kommentarsfälten på tidningars officiella Facebook-sidor. 

Kommentarerna är skrämmande

Några skriver att det var glädjande nyheter och att det var dags att stå emot muslimer, en person skriver att gärningsmannen inte var terrorist utan en miljökämpe som vill utrota de farligaste parasiterna på jorden. 

Att läsa dessa kommentarer gör mig kallsvettig. Jag tänker att det borde vara omöjligt att skriva så när 50 människor har dött i en terrorattack. Det skrämmer mig att hatet blir värre och värre i Sverige. Det tycks inte finnas någon rädsla för att bli lagförd och inte heller någon rädsla för att arbetsgivaren ska ge en sparken. 

Jag försöker verkligen förstå hur dessa individer tänker – de som i stället för att fördöma terrorn gläds åt den.

Tror de att många kommer att tycka likadant? 

Tror de att samhället inte kommer att säga ifrån? 

Tror de att det saknas politisk kraft som reagerar? 

Det är mycket viktigt att saker och ting kallas för dess rätta namn. Vad terroristen utförde var en terrorattack och kan endast beskrivas som terrorattack. Han satte ett helt land och miljoner muslimer världen över i skräck. Orden spelar stor roll. 

Fler kan gå från ord till handling

Sverige måste stå enat och markera mot hatet oavsett vem eller vilka det riktar sig mot. Risken finns att individer går från ord till handling när de ser att samhället inte protesterar.

Enligt BRÅ:s rapport (2015:6) läggs hela 96 procent av alla anmälningar om brott på nätet ner. Regeringen, åklagarmyndigheten och polisen måste göra något åt detta. En enkel sökning räcker för att hitta de skyldiga till hatbrotten.

Rensa bort hatet från sociala medier

Hatet och hoten ska rensas från sociala medier och brottslingarna lagföras precis som om orden uttalats i det offentliga rummet. Glädjeropen när fruktansvärda terrordåd äger rum måste bort – men även vardagshatet som pågår all annan tid. 

Yttrandefriheten är viktig att värna, men den får inte missbrukas till att sprida skräck hos befolkningen. Vidare måste brott som kan sorteras under hets mot folkgrupp tas på större allvar. 

Låt oss som samhälle visa att det är oacceptabelt med hat och hot på sociala medier. Vidta åtgärder innan beteendet normaliseras och sprids ännu mer.

Vi som ett samhälle måste göra vår yttersta för att det aldrig ska ske ett terrordåd mot ett trossamfund i Sverige. Kampen måste fortsätta för att ingen ska drabbas, oavsett tro eller etnicitet.  

Tillsammans kan vi övervinna ondskan. 

 

Av Mohamed Nuur 

Ordförande för Socialdemokraterna i Tensta 

Politiker i socialnämden, Stockholms stad