Den som arbetar hårt ska inte utvisas

Annie Lööf (C).
Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Johanna Jönsson (C).
Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Robin Aron / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Alltför många emänniskor utvisats från Sverige trots att de haft jobb, försörjning eller nyckelkompetens, skriver Annie Lööf och Johanna Jönsson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Sverige behöver fler som jobbar. Fler måste få jobb samtidigt som vi måste kunna behålla dem som kommit hit från andra länder för att jobba. 2008 reformerade Alliansregeringen den svenska arbetskraftsinvandringen. Det var ett viktigt steg framåt som öppnade fler vägar för människor från andra länder att komma till Sverige och bidra till vårt välstånd. Både Sverige, företagen och de som arbetskraftsinvandrar tjänar på att vi låter människor komma hit för att arbeta.

Men även framgångs­rika reformer behöver vårdas och utvecklas. Den senaste tiden har vi sett alltför många exempel på människor som utvisats från Sverige trots att de haft jobb, försörjning eller nyckelkompetens. Att arbetande och hederliga människor utvisas på detta sätt är orimligt. Den brist på flexibilitet som finns i systemet kommer stå oss dyrt.


Många människor utvisas på grund av små problem. Det kan handla om en miss i tjänstepension av en tidigare arbetsgivare eller att man enligt LO haft några hundralappar för lite i lön. I vissa fall har det rört sig om att man under en månad haft för låg inkomst på grund av sjukdom, hemresa för att delta på en begravning eller för att man studerat och velat fortbilda sig.

Exemplen är många och visar på orimligheten i det nuvarande regelverket:

■ Syed från Bangladesh har studerat på universitet i fyra år i Sverige och lärt sig svenska. Han är också engagerad i civilsamhället och har startat ett språkkafé i Malmö. Han fick efter studierna jobb på ett valutaväxlingskontor. Men eftersom tjänsten utlystes via Linkedin och inte Arbetsförmedlingen blir han utvisad.

■ Sirajul Islam har jobbat och bott i Sverige i nästan fem år efter att ha blivit handplockad av sin arbetsgivare för sin kompetens. Nu ska han utvisas. Anledningen är att han tog tjänstledigt för att åka till Bangladesh i samband med dödsfall i familjen. Nu tvingas hans arbetsgivare lägga ner sin verksamhet eftersom den inte går runt utan Sirajul.

■ Justin Phelps från USA är systemarkitekt med en inkomst på 50 000 kronor i månaden. Under tre månader var han i USA för att studera mer programmering. I stället för att ta tjänstledigt fick han halva lönen, vilket enligt Migrationsverket inte var marknadsmässigt. Nu får han stanna som anhörig då han har en svensk sambo, men han får inte arbeta under tiden hans uppehållstillstånd prövas, vilket kan ta upp till ett par år.


Det är uppenbart att reglerna behöver förändras. Det behövs reformer som bättre kan ta vara på den kompetens som vill komma till Sverige. Öppenheten för arbetskraft är en tillgång för Sverige. Men de här bristerna gör att vi inte fullt ut kan ta vara på de möjligheterna. Regeringen har tillsatt en utredning om att minska missbruket. Det är bra. Men att minska missbruket räcker inte. Vi måste också öka öppen­heten.

Därför har Centerpartiet och Alliansen lagt ett initiativ i riksdagen som alla andra partier anslutit sig till. Vi kräver gemensamt att regeringen ger utredningen om arbetskraftsinvandring i uppdrag att titta på hur man kan göra arbetskraftsinvandringen bättre, så att människor som bidrar till samhället ses som en tillgång för vårt land - och inte utvisas.

Nu måste regeringen ta till sig de förändringar hela riksdagen vill se, så att hårt arbetande människor inte fortsätter att utvisas på orimliga grunder.


Annie Lööf, partiledare (C)

Johanna Jönsson, migrationspolitisk talesperson (C)