Förstod de ens att de våldtog henne?
Tre unga män våldtar en kvinna, filmar det och sänder det live på Facebook. En fruktansvärd handling på så många sätt, och som reaktion fylls internet än en gång av ilska. Vad får män att begå övergrepp mot kvinnor, frågar vi oss. Som så många gånger tidigare blossar debatten om hårdare straff upp. Vissa menar att vi borde införa dödsstraff i Sverige. Alla tar förstås starkt avstånd från handlingen. Och i det här fallet är det ju självklart för de flesta att det här var ett pågående sexuellt övergrepp, men hur kan de då vara så dumma att de själva filmade övergreppet?
En man skrev under gårdagen på Twitter om det aktuella fallet. Han menade att det är bra att övergreppet livesändes och att förövarna nu hängs ut med bild och namn lite överallt på internet. Att det avskräcker andra från att begå liknande handlingar. "I byn jag kommer ifrån blev killar som var sviniga mot tjejer nedslagna" menade han, som positivt exempel. Men stämmer verkligen det här? Nej, det är verkligen inte min uppfattning. Jag vet att väldigt många som berättar om övergrepp de varit med om blir misstrodda. Jag vet att killar som begått övergrepp blir skyddade av sin omgivning. Och framförallt – jag vet att många av de som begår övergrepp inte ens själva vet om att de gör det.
LÄS MER: Tjejer blir tafsade på hela tiden
Linda Johansson, som såg övergreppet live på Facebook, berättade i Ekots direktsändning om hur killarna uppvisat ett beteende som tyder på att de själva inte förstod vad de gjorde. Under inspelningen försökte de få den utsatta kvinnan att säga att hon inte blivit våldtagen och när polisen sedan var på väg visade de inga större tecken på oro, det agerade som att både den utsatte och de som kollade på livesändningen överreagerade. Det här stämmer bra överens med en majoritet av de övergrepp som sker i Sverige idag. Ett uppsåt att skada finns sällan från förövarens sida, utan problemet ligger i att vi inte förstår hur ofta vi faktiskt går över varandras gränser.
Att ta avstånd från tre främmande män på internet är så mycket enklare än att inse att ens egen son, bror eller kompis begått ett övergrepp. Eller att för den delen granska sig själv. Att ta avstånd, demonisera och uppmana till hårdare straff förstärker bara bilden av att det finns onda och goda män – när verkligheten är klart mer nyanserad. Hårdare straff är ingen lösning, utan vi behöver gå den svårare vägen och arbeta med normer och attityder kring sex och gränsdragningar kopplat till andras integritet.
LÄS MER: Vårt rättssystem borde skämmas
Detta fall har väckt stor debatt: vad är Facebooks ansvar? Hur fungerar lagstiftningen för brott som sker online? Det är bra, men vi får inte glömma att det sker 100 våldtäkter om dagen enligt BRÅ. Debatten måste pågå varje dag och även inkludera de övergrepp som inte livesänds eller får medial uppmärksamhet. Därför måste vi även denna gång prata om grundproblemet – att många killar och män inte har fått lära sig var andras gränser går och därför inte förstår när de begår övergrepp.
Förra veckan gick regeringen ut med att de och SKL satsar 8 miljoner kronor på att jobba med destruktiva maskulinitetsnormer. Intentionen är god, men i praktiken är det som ett slag i luften. Att jobba med maskulinitetsnormer kan inte vara en symbolisk satsning mellan regeringen och SKL. Det behövs en genomgripande, långsiktig plan där civilsamhället involveras. Vårt syfte måste hela tiden vara att förebygga framtida övergrepp, inte att dela upp mänskligheten i onda och goda och därmed friskriva oss själva från ansvar.
Kristina Wicksell
Make Equal