Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Har SVT blivit hovets egna tv-kanal?

Yasmine Larsson, ordförande Republikanska föreningen, anser att SVT är alldeles för okritiska i sin rapportering om kungahuset.
Foto: SVT och Michael Steinberg
Yasmine Larsson
Foto: Michael Steinberg
På lördag gifter sig Sofia Hellqvist och prins Carl Philip.
Foto: David Sica

SVT rapporterar om kungahuset helt i avsaknad av journalistisk kritik.

Ingen annan maktfaktor behandlas på samma sätt.

Detta trots att en betydande andel av oss som betalar tv-licensen inte ens stöttar det system som SVT så okritiskt hyllar, skriver Yasmine Larsson, ordförande Republikanska föreningen.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Sveriges Television gör en stor satsning av Carl Philip Bernadottes och Sofia Hellqvists bröllop på lördag. SVT ska vara på plats och direktsända inte bara från vigseln, utan också från kortegen och kvällens festligheter. Sändningarna kommer att pågå i hela nio timmar, från klockan 15:00 till midnatt. Kvällen innan bröllopet sänder SVT dessutom en intervju med brudparet.

SVT har en tradition av att ensidigt hylla monarkin och helgens sändningar kommer garanterat att sakna all form av kritisk skildring eller opartiskhet. Det är tyvärr ett faktum att vår så kallade "oberoende television" ställer upp på hovets krav utan invändningar. Licenspengarna borde inte gå till rojalistiska pr-inslag för en av Sveriges allra mäktigaste familjer.

Utan SVT:s och övrig medias propaganda skulle inte kungahuset överleva som idé. Om inte allmänheten får leva med den mediala bilden av kungahuset så urholkas monarkins legitimitet. Hovet vet om detta och det är därför det krävs ständig exponering av familjen Bernadotte. SVT har abdikerat från sin roll som oberoende nyhetsbevakare och bidrar till att göra det till en naturlig del av mediebevakningen att kungligheterna medverkar i olika sändningar av underhållningskaraktär.


Frågan om vilket statsskick vi ska ha i Sverige är politiskt laddad och omdebatterad. Därför är det märkligt att SVT inte behandlar monarkin som den maktfaktor och det ämne för diskussion som den är. Monarkin är inget oförargligt statsskick, utan får sägas vara som en ideologi med innebörden att människor är olika värda. Vårt lands allra högsta offentliga ämbete går i arv inom en och samma familj. Kungahusets upphöjda position leder till fjäsk och lär människor att beundra individer som egentligen inte har uträttat något. Jag anser att offentliga ämbeten ska vara öppna för alla och att tillsättandet ska ske genom val och inte släkttillhörighet.

Trots att en betydande andel av oss som betalar tv-licensen inte ens stöttar det system som SVT så okritiskt hyllar tas statsskicksfrågan sällan upp för diskussion. Istället sänds samma typ av enkelspåriga hyllningsfilmer av kungahuset om och om igen. Ingen annan makthavare i Sverige behandlas på det här viset. Kungahuset måste plockas ner från piedestalen och familjen Bernadotte granskas och behandlas på samma sätt som andra offentliga personer.


SVT må ha som uppdrag att vara oberoende, men lever inte upp till när det gäller bevakningen av kungafamiljen. Monarkins representanter lyfts fram helt kritiklöst. Det handlar både om hur SVT väljer att skildra bröllop och andra egentligen privata händelser inom familjen Bernadotte och om i vilka proportioner detta görs. Det är anmärkningsvärt att SVT inte visar mer opartiskhet vad gäller monarkin i Sverige utan lånar sig till en okritisk kult av familjen Bernadotte. I slutändan framstår sändningarna enbart som någon form av hyllnings-tv.

Att SVT rapporterar om vad kungahuset gör kan vara fullt naturligt, men detta ska inte göras helt i avsaknad av journalistisk kritik. Av SVT skulle jag önska en mer oberoende inställning till hovets pr-arbete. Jag hoppas på en förändring inom en snar framtid så att tv-tittarna kan se statsskicket som det faktiskt ser ut och inte bara genom de rojalistiska glasögonen. I dag får tittarna vänta förgäves på fördjupning, analys och granskning.

Förhoppningsvis kommer vi framöver att få se program och inslag i SVT:s utbud som ger prov på deviserna om frihet och demokrati genom att granska monarkin och hovets pr-arbete på ett seriöst sätt.


Yasmine Larsson, ordförande Republikanska föreningen