Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Har regeringen en plan för IS-återvändarna?

IS-kvinnor i al-Hol-lägret i Syrien.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna.
Hans Wallmark (M), utrikespolitisk talesperson.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / MODERATERNA

I höst kan flera svenskar som anslutit sig till terrorsekten IS återvända till Sverige. Det bästa vore om de aldrig kom tillbaka, men om de kommer måste regeringen ha en plan för hur de ska hanteras. 

Här handlar det om att agera, och inte bara reagera, skriver Johan Forssell och Hans Wallmark (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Över 300 svenska medborgare reste ner till Irak och Syrien för att delta i terrorsekten IS krig. Sverige hör till de länder i Europa med flest terrorresenärer per capita.

Nu är IS dröm om ett ”kalifat” slagen i spillror, mycket tack vare kurdernas tappra kamp. Ett hundratal IS-resenärer har på olika vägar återvänt till Sverige. När återvändarna började komma tillbaka, åren 2017, 2018 och 2019, var Sverige helt oförberett på utmaningen. I bästa fall fick dessa människor ett samtal på socialkontoret, när de i själva verket borde ha lagförts och straffats. Ansvaret för detta faller ytterst på den rödgröna regeringen, liksom ansvaret för att lagen med förbud mot terrorresor inte kom på plats förrän 300 svenskar redan hade hunnit resa.

Ungefär lika många IS-svenskar som redan har återvänt finns kvar. Många av dem i läger på kurdiskt område.

Redan i december aviserades deportationen

Moderaternas linje i den här frågan har alltid varit att Sverige inte ska bidra aktivt till att ta hem IS-svenskarna. Dessa människor har rest dit i förkastliga syften, dessutom i strid med Utrikesdepartementets reseavrådan. Den som beter sig på det sätter får ansvara för sig själv, och för sina barn. Vår utgångspunkt är att de ska lagföras på plats, där förutsättningarna för att utreda brotten och säkra bevisning är bättre och där lagstiftningen är vassare.

Redan i slutet på förra året meddelade kurdernas styre i norra och östra Syrien på Expressen Debatt att de övervägde att deportera IS-svenskarna till Sverige. Vad har regeringen gjort sedan dess? Nu har det kommit ytterligare uppgifter om att det kurdiska självstyret tänker utvisa IS-svenskarna i höst. Det bästa för Sverige hade varit om dessa människor aldrig kom tillbaka, men Sverige kan inte neka svenska medborgare inresa om de kommer hit.

Har regeringen medverkat till kurdernas beslut?

Den uppkomna situationen väcker flera frågor.

För det första måste regeringen skyndsamt lägga korten på bordet offentligt. Vi vill veta om svenska myndigheter på något sätt medverkat till kurdernas beslut att utvisa svenskarna. För det andra måste det finnas en tydlig plan för att hantera de som kommer hit. Svenska myndigheterna måste bland annat göra allt för att utreda och lagföra brott som de kan antas ha begått på plats i Syrien. Debaclet med den förra vågen av återvändare får inte upprepas.

De har ingen som helst rätt att fortsätta vara en del av vårt samhälle.

För att få svar på detta har vi i dag kallat representanter för utrikesdepartementet till utrikesutskottet och inrikesminister Mikael Damberg till justitieutskottet. Då vill vi höra att det finns en strategi – men vi skulle tyvärr inte bli förvånade om det inte finns det.

Inrikesminister Mikael Damberg (S)
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT

Dessutom är det viktigt att Sverige inte återigen hamnar på efterkälken när det gäller att skydda vårt lands säkerhet. Vi måste skyndsamt få på plats en lagstiftning som gör allt deltagande i terroristorganisationer och andra våldsbejakande organisationer olagligt. Även den som till exempel bara varit kock eller chaufför hos IS har bidragit till denna organisations brott mot mänskligheten.

Grundlagsändring behövs

Dessutom måste vi ändra grundlagen så att det blir möjligt att återkalla medborgarskapet för de svenska IS-terrorister som har dubbla medborgarskap. Det rör sig om människor som aktivt har kämpat mot den internationella rättsordning som Sverige ingår i, och den svenska statens intressen. De har ingen som helst rätt att fortsätta vara en del av vårt samhälle. Detta är regeringen emot.

Denna regering visar gång på gång att den, som bäst, kan reagera på hot och problem, men inte agera.

Det behövs en ny regering med en ny kursriktning och ny handlingskraft.


Av Johan Forssell (M)

Rättspolitisk talesperson

Hans Wallmark (M)

Utrikespolitisk talesperson