Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Har Löfven verkligen fortsatt förtroende för Morgan Johansson?

Har Stefan Löfven verkligen fortsatt förtroende för justitieminister Morgan Johansson? undrar Johan Forssell (M).
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Johan Forssell är rättspolitisk talesperson för Moderaterna.

2012 lovade Morgan Johansson (S) att poliser och politiker skulle söka sig till Sverige för att kunna studera en framgångsrik brottsbekämpning. Nio år senare har Sverige i stället blivit ett avskräckande exempel i omvärldens ögon. 

Har Stefan Löfven verkligen fortsatt förtroende för sin justitieminister? skriver Johan Forssell (M).


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Ingen har undgått att 2020 blev ännu ett mörkt rekordår för den våldsamma gängkriminaliteten. I snitt inträffade en skjutning varje dag under årets tolv månader. Vi ser en oroväckande utveckling där allt fler oskyldiga drabbas av gängvåldet och där gängen befäster sina positioner genom vad polisen kallar systemhotande brottslighet. Gängkriminella rör sig fritt på våra gator och allt yngre personer begår brott. Bakom den främsta linjen finns dessutom flera tusen barn och ungdomar i riskzonen för de kriminella gängen.

Regeringen är inte främmande för att prata tufft om gängkriminaliteten. Hur många gånger har vi inte hört att utvecklingen är ”oacceptabel”? Inrikesminister Mikael Damberg har i det närmaste gjort det till en sport att hålla presskonferenser, ofta flera gånger om samma förslag. Inte heller är justitieministern främmande för att göra stora och spektakulära utfästelser.

Hur går det med löftet från 2012?

2012, två år innan Socialdemokraterna hamnade i regeringsställning, lovade Morgan Johansson att Sverige med en socialdemokratisk justitieminister år 2020 skulle ligga i Europatoppen när det gällde att klara upp brott. Dessutom skulle ”andra länders politiker och poliser komma på studiebesök om de vill lära sig hur man effektivast förebygger och bekämpar brott”

Det är ingen naturlag att det ska skjutas och sprängas så gott som varje dag.

Man kan milt uttryckt säga att dessa studiebesök har uteblivit. I den mån Sverige tilldrar sig omvärldens intresse för rättspolitiken, är det snarast av det rakt motsatta skälet. Sverige beskrivs som ett varnade exempel på där otryggheten vuxit sig stor och kriminella gäng tagit kontrollen över hela stadsdelar. Det är på alla sätt en oerhört sorglig utveckling och en Sverigebild som står i bjärt kontrast till hur det borde vara.

Ta kontroll över situationen

Samtidigt är det ingen naturlag att det ska skjutas och sprängas så gott som varje dag. Jag möter många människor som beskriver en allt större resignation över den dystra utvecklingen. Går den ens att vända? Kan det bli bra igen? Jag är fullt och fast övertygad om att svaret på frågorna är ja. Det vore konstigt om det i ett modernt och på många sätt framgångsrikt land som vårt, skulle vara en naturlag att det skjuts och sprängs varje dag. Visst går det att ta kontroll över situationen. Men det kräver en politisk handlingskraft som vi ännu inte har sett. 

Dansk modell och utökad avlyssning

Vårt grannland Danmark har visat att det är fullt möjligt att sätta hårt mot hårt mot de kriminella. Genom ett flertal gängpaket har mycket omfattande satsningar på hela rättsväsendet genomförts. Visitationszoner har införts för att leta efter vapen och sprängmedel, det har blivit straffbart att vara med i ett kriminellt gäng och straffen för gängrelaterad brottslighet har fördubblats. Allt detta bör införas också i Sverige.

Därtill behöver insatserna mot unga kriminella intensifieras och ansvaret för den slutna ungdomsvården överföras till Kriminalvården. Möjligheterna behöver också utökas för polis och åklagare att kunna avlyssna de kriminellas telefoner. Exemplet med Encrochat visar hur oerhört viktigt det är att kunna ta del av krypterad kommunikation. Här är det uppenbart att Sverige ligger efter och vi ska vara tacksamma att fransk och holländsk polis lyckades knäcka Encrochat.

Vi vet att de här reformerna skulle göra det betydligt svårare att vara kriminell. Alla dessa förslag ligger redan på riksdagens bord. Nu handlar det om att genomföra dem också.

Folket har tröttnat på Morgan

Nyligen kom resultatet av en mätning av svenska folkets förtroende för statsråden. Justitieminister Morgan Johansson placerar sig nära botten av ligan: endast 14 procent av allmänheten har stort förtroende för honom. Den fråga jag ställer mig är; har statsminister Stefan Löfven fortsatt förtroende för Morgan Johansson?


Av Johan Forssell

Rättspolitisk talesperson (M)

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.