Här i Sverige talar vi faktiskt svenska

Olle Käll är gymnasielärare i svenska och medlem i organisationen Språkförsvaret.
Utbildningsminister Anna Ekström (S).
Foto: SVEN LINDWALL

Det är inte bara de religiösa friskolorna som har blivit en giftcocktail för samhället.

De engelska friskolorna försvagar det gemensamma språket i Sverige, svenskan. Skattefinansierade IES etablerar sig nu i kommun efter kommun, skriver gymnasieläraren Olle Käll.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. I en debattartikel framför vår utbildningsminister och inrikesminister helt riktigt att friskolereformen på 90-talet fått många oönskade effekter. Religiösa friskolor är en giftcocktail. Detsamma gäller friskolor som gör vinster av skattemedel åt börsnoterade riskkapitalbolag.

En tredje giftig cocktail är de friskolor som försvagar det gemensamma språket i Sverige, svenskan. Dessa, bland annat skolkoncernen IES (International English School) gör detta mycket systematiskt genom att erbjuda sin etablering i kommun efter kommun, när dessa vill ha konkurrens i skolan. Tidigare skedde det i stora kommuner, nu i allt mindre.

Språket utvecklas hela skoltiden

Problemet med detta är att dessa skolor genom sin idé undergräver svenska språket för de elever som går där. Språkbehärskning tar tid, det vet alla, och språkutveckling sker under hela skoltiden. I dessa skolor är minst 50 procent av ämnena på engelska, på gymnasiet 90 procent (!) och svenskan får i praktiken en andrarangsplats. Allt skattefinansierat. Inget annat land har denna fråga så oreglerad som Sverige. 

Självklart måste landets gemensamma språk svenskan tränas systematiskt, före andra språk i den svenska skolan. Det är ju med det språket vi skall utöva demokrati i samhället, debattera och fatta beslut och lösa gemensamma problem. Om många ungdomar inte tränas att uttrycka sig på svenska, som gjorts tidigare, kommer både de och samhällsbygget att lida.

En gåta att det får fortgå

Anna Ekström och Mikael Damberg agerar tydligt för att sätta stopp för religiösa friskolor och det är inget fel i det. Men hur samma politiker kan missa att de engelskspråkiga språkbytesskolorna utgör en minst lika stor ”giftcocktail” för det svenska samhället, det är en gåta. Agera, riksdagsledamöter!


Av Olle Käll

Gymnasielärare i svenska och medlem i Språkförsvaret