Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här i Sverige skakar vi hand – punkt slut

För alla dem som kräver att slippa skaka hand med hänvisning till islam kan jag upplysa om att det inte finns något religiöst förbud i Koranen, skriver Nalin Pekgul. Kvinnorna på bilden har ingen koppling till texten.
Foto: SHUTTERSTOCK
Nalin Pekgul är sjuksköterska och tidigare riksdagsledamot för S.
Foto: ALEXANDER DONKA

Arbetsdomstolen prövar ett fall av religiös diskriminering. Nalin Pekgul är trött på beslutsfattarnas missriktade välvilja:

"Toleransen för islamister som driver orimliga krav med hänvisning till sin religion har gått för långt".

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | ISLAM. I dag är det huvudförhandling i Arbetsdomstolen (AD) i det ärende som fackförbundet Unionen har drivit om religiös diskriminering. Bakgrunden är att en muslimsk kvinna inte fick fortsätta som vikarie på en skola när hon vägrade skaka hand med en kollega. Unionen anser att kvinnan har blivit diskriminerad på grund av sin religiösa tro och framhåller att det ledde till att hon inte kunde fullfölja sin vikarietjänst. I sin inlaga till AD skriver Unionen: "Hon har blivit kränkt av Kunskapsskolans agerande, samt känner en stor oro inför sitt framtida yrkesliv"

Jag tycker att hon i stället borde oroa sig för om hon ställer orimliga krav som syftar till skapa, och upprätthålla, åtskillnad mellan muslimer och icke muslimer.

Läkare vägrade skaka hand under anställningsintervju

En vän berättar om en läkare som har sökt en tjänst på hennes jobb och blev kallad till en anställningsintervju. Läkaren kom i sin hijab och när chefen skulle hälsa på henne vägrade hon ta i hand. Under anställningsintervjun frågade chefen hur hon skulle göra om patienterna ville skaka hand med henne. Hon undvek att svara på den frågan.  

Min vän säger till sin chef: "Du tänker väl inte låta henne jobba här?". Jag skulle inte bli förvånad om kvinnan skulle anmäla vårdenheten för diskriminering om hon inte får jobbet. 

Toleransen för islamister som driver orimliga krav med hänvisning till sin religion har gått för långt. Sverige är ett sekulariserat land och samhället bör inte acceptera särbehandling mellan olika religiösa grupper. Ett exempel där det sekulära samhället har tagit tydlig ställning och avfärdat krav på särbehandling i religionens namn är fallet med sjuksköterskan som söker arbete som barnmorska men vägrar utföra aborter. 

Som sjuksköterska har jag en skyldighet att hälsa på en patient på ett sätt som kan uppfattas som respektfullt.

Jag arbetar som sjuksköterska för Stockholms läns landsting. Vår klinik har ett värdedokument som vi arbetar efter. Där står: "Vårt arbete utgår från en grundläggande syn där alla människor har lika värde och samma rätt. Vi möter patienter, deras anhöriga och varandra på ett professionellt och värdigt sätt”

Det borde vara självklart eftersom patienter som söker vård oavsett anledning befinner sig i en utsatt situation.

Respektlöst att inte hälsa ordentligt

Självklart har jag ingen synpunkt på om en patient inte tar mig i hand när vi hälsar men som sjuksköterska har jag en skyldighet att hälsa på en patient på ett sätt som kan uppfattas som respektfullt. Att inte ta emot en utsträckt hand kan uppfattas som nonchalant eller respektlöst. 

För mig som muslim har det aldrig varit ett problem att skaka hand med vare sig manliga eller kvinnliga patienter. För alla dem som kräver att slippa skaka hand med hänvisning till islam kan jag upplysa om att det inte finns något religiöst förbud i Koranen. Den enda restriktionen rör situationer då man berör en person av motsatt kön som inte är nära släkting. Då ska båda personerna tvätta sig inför bönen. 

Min mamma skulle aldrig förolämpa någon hon inte kände genom att inte skaka hand.

Jag minns alla gånger min mamma sade till mina vänner Kent, Mats och Mustafa när de ville hälsa på henne:  "Å, jag är så lat. Jag orkar inte tvätta mig inför nästa bön, kan vi hälsa efteråt?". Efter bönen gav mamma dem en rejäl kram. Det kunde hon säga eftersom hon kände dem så väl och visste att de inte skulle ta illa upp. Men min mamma skulle aldrig förolämpa någon hon inte kände genom att inte skaka hand.  

Religionsfriheten måste ta hänsyn till andras värderingar

Religionsfrihet är en självklar rättighet i Sverige. Samtidigt måste vi komma ihåg att religion är en privat angelägenhet. När min tro kolliderar med andra människors värderingar om ett öppet och tolerant samhälle är det inte självklart att hänvisa till religionsfrihet. En kvinna kan inte kräva att få ha heltäckande slöja på arbetsplatsen, ingen anställd kan vägra att hälsa på ett sätt som uppfattas som respektfullt. Ingen skattefinansierad barnmorska kan vägra att utföra aborter. 

Att en myndighet som DO och fackförbundet Unionen okritiskt accepterar islamisternas tolkning av islam visar på stor okunskap. Det är dessutom stötande när konsekvensen blir att religiösa gruppers krav på särbehandling går före patienters rätt att bli behandlade med respekt av samtliga läkare. Kontrasten är slående mot samhällets tydliga ställningstagande för rätten till abort.

Det ställer till problem för alla oss andra muslimer som blir betraktade som potentiella krångelmakare på den svenska arbetsmarknaden.

Jag är trött på att ständigt tvingas se hur svenska beslutsfattare av missriktad välvilja, eller av rädsla att stämplas som islamofober, rättfärdigar islamisternas reaktionära och konservativa tolkning av min religion och får den att framstå som sanktionerad av även det svenska samhället. Vad värre är att det ställer till problem för alla oss andra muslimer som blir betraktade som potentiella krångelmakare på den svenska arbetsmarknaden.


Av Nalin Pekgul

Sjuksköterska, skribent

Fd riksdagsledamot (S)