Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Har du också missat den gömda välfärden?

Det finns stora skiljelinjer mellan de som värnar den svenska välfärdsmodellen och de som vill klyva den i två delar. Ska vi ha vård efter behov eller vård efter plånbok? skriver John Lapidus.
Foto: COLOURBOX
John Lapidus är doktor i ekonomisk historia och författare till boken "Vårdstölden – hur den privata välfärden tar från det gemensamma".

650 000 personer behöver inte längre bry sig om vårdkrisen. Utvecklingen går under radarn – och de som främjar den vill inte att vi ska se, skriver John Lapidus.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | SJUKVÅRD. På senare år har ett parallellt sjukvårdssystem vuxit fram i Sverige. 650 000 personer som tecknat privat sjukvårdsförsäkring med förtur till vården. 650 000 personer som inte längre behöver bry sig om att politikerna försummar den offentliga vården. 650 000 personer som varken har lust eller intresse av att via skattsedeln bidra till den offentliga vården, då man redan har betalt på annat håll.

Den svenska modellen raseras

Det är en utveckling som är raka motsatsen till den svenska välfärdsmodellen. Det är en utveckling som går under radarn och som, just därför, har kallats "Den gömda välfärden". De aktörer som främjar en sådan utveckling vill inte att vi ska få syn på den. De aktörer som främjar en sådan utveckling är medvetna om att de flesta är fästa vid den svenska välfärdsmodell som den gömda välfärden gradvis raserar.

Här är det viktigt att kräva en ärlig och rakryggad debatt, där den som vill ha vård efter plånbok står upp för sin åsikt. På så vis är det befriande att läsa författaren Lena Anderssons vurm för helprivat finansiering av sjukvård (DN 1/9). Själv misstänker jag att hon är allt för politiskt naiv för att förstå hur ett sådant ”samhälle” skulle se ut i verkligheten (typ Hunger Games), men oavsett vilket så hedrar det henne att hon inte hymlar med sina libertarianska ideal.

Sponsras i det fördolda – av staten

Men privata sjukvårdsförsäkringar är faktiskt inte så privata som namnet antyder. Den gömda välfärden har också fått sitt namn då den, i det fördolda, sponsras av staten på en rad olika sätt. Bland annat genom att försäkringstagarna kommer till dukat bord där det offentliga redan har betalt notan. När jag granskade avtalet mellan Capio Lundby sjukhus och Västra Götaland fann jag att Västra Götaland står för hela hyran, och att försäkringsbolagen och deras kunder inte betalar ett öre av densamma. På så sätt kan priserna hållas ner och på så sätt kan försäkringsbolagen sälja ännu fler försäkringar.

En annan form av statlig sponsring är frihet från förmånsbeskattning. Som arbetsgivare har du kunnat erbjuda dina arbetstagare ett förmånligt bruttolöneavdrag när de tecknar sina privata sjukvårdsförsäkringar. Som arbetstagare tjänar du pengar på en sådan manöver, och den enda som förlorar är staten via uteblivna skatteinkomster. För arbetsgivaren är detta system fina fisken, då arbetsgivaren får goodwill på statens bekostnad. Samtidigt markerar det början på en ny och mer amerikaniserad välfärdsrelation mellan arbetsgivare och arbetstagare, snarare än mellan stat och medborgare. Ett litet framsteg som Alliansen vill riva upp

För att bromsa den gömda välfärdens framfart togs ett litet men principiellt viktigt steg den 1 juli i år, då regeringen drev igenom att privata sjukvårdsförsäkringar ska vara förmånsbeskattade precis som nästan alla andra förmåner.

Detta beslut vill Allianspartierna nu riva upp. Andra aktörer, till exempel Svenskt Näringsliv och branschorganisationen Svensk Försäkring, vill gå ännu längre och göra försäkringen både fri från förmånsbeskattning och avdragsgill för företagen.

Vi måste kasta ljus på den gömda välfärden. Vi måste diskutera hur vi ska ha det med sjukvården nu och i framtiden. Här finns stora skiljelinjer mellan de som värnar den svenska välfärdsmodellen och de som vill klyva den i två delar.

Ska vi ha vård efter behov eller vård efter plånbok?


Av John Lapidus

Doktor i ekonomisk historia och författare till boken ”Vårdstölden – hur den privata välfärden tar från det gemensamma”