Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Har du något som helst civilkurage, Wikland?

Anna Wikland verkar sakna förmåga att rakryggat ta ställning för de mest grundläggande mänskliga principerna, skriver Jan Scherman, tidigare vd för TV4.
Foto: ROBBAN ANDERSSON
Googles Sverigechef Anna Wikland får hård kritik av Jan Scherman.
Foto: ANETTE LINDFORS PERSSON/IBL

Jan Scherman skriver öppet brev till Googles Sverigechef Anna Wikland: 

Vad är din drivkraft? Är det rädsla för dina högsta chefer i Google och oro för att förlora pengar som påverkar dina ord och handlingar? Eller är det okunskap om de frågor som den aktuella judelistan är ett uttryck för?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Hej Anna Wikland!


Du har faktiskt gjort mig mer besviken än jag trodde var möjligt.

Du har faktiskt fått mig att tappa tron på att du, som Google-chef för vårt land, överhuvudtaget besitter något som helst civilkurage.

Du verkar sakna förmåga att rakryggat ta ställning för de mest grundläggande mänskliga principerna som handlar att motverka alla former av diskriminering, rasism och förföljelse av enskilda människor.

Den bild av fart, fläkt och framåtanda jag fick av dig när du tillträdde har totalt devalverats och bytts ut mot bilden av en person med en sällan skådad undflyende, räddhågsen och nonchalant attityd. Jag förstår faktiskt inte vad som är din drivkraft – är det rädsla för dina högsta chefer i Google och oro för att förlora pengar som påverkar dina ord och handlingar? Eller är det okunskap om de frågor som den aktuella listan är ett uttryck för?


LÄS MER: Willy Silberstein: Tror Google att det är mitt jobb att vara jude? 


Försök sätta dig in i vår situation, Anna Wikland

Jag ber dig att försöka sätta in dig själv och några av dina närmaste i en motsvarande situation.

Alltså – en bild på dig och någon anhörig hängs ut på Google. Tillgänglig i hela världen. Du beskrivs inte bara med namn och yrke, utan du blir påklistrad en lång rad falska och nedsättande omdömen. Uppblandat med lite hot.

Ok. När du tillsammans med andra försöker göra något åt saken så ser du först hur ansvarig chef på Google i ett par dagar vägrar svara på frågor. Sedan får du besked att listan i högsta grad är relevant eftersom den innehåller yrkesinformation gällande de listade personerna. Därefter får du höra att det hela är en mycket komplicerad fråga, och att många personer på Google jobbar med ärendet. Nu svarar också den undflyende Google-chefen, men säger hela tiden att det jobbas med frågan. Hänvisar till bolagets informationschef. Nu får du veta att Google har en policy mot rasism, och listan därför inte borde ligga kvar.

Så bra.

Dina görande och låtanden är, på så kallad vanlig svenska, skämmiga. Tyvärr så får jag intrycket att det är representativt för Google.

Men listan ligger kvar. Du tar hjälp av jurister för att få just dig avregistrerad, vilket godkänns. Men hela listan ligger kvar. Ditt namn och dina anhöriga är fortfarande uthängda.

Kafkaprocessen fortsätter. Nu säger informationschefen att eftersom listan förmodligen inte strider mot svensk lag så får den ligga kvar. Och Google vänder sig till svenska politiker och uppmanar dessa att stifta nya lagar, vilket lär ta ett par år.

Dagarna går och listan består.

Google tar små steg baklänges, och ändrar sig lite här och där. Upptäcker att listan strider mot upphovsrättslagen då bilderna som publicerats är skyddade av just denna lag. Och då lyfts den bort. Det är inte det kränkande och rasistiska innehållet som får Google att agera.

Folk i Stockholm spottade på min judiska pappa

Jag inser att du kanske inte kan leva dig in i denna situation. Själv växte jag upp i ett hem med min judiska pappa, som då och då berättade om sin uppväxt i Stockholm. Det hände att folk kom fram och spottade på honom. En nazist i lärarkåren på Södra Latin kuggade honom i studentexamen. Huset på Södermannagatan, där familjen bodde, ägdes av en nazist så hela familjen blev vräkt. Detta var före kriget. De flesta av pappas släktingar i Estland försvann under kriget. Det upprättades listor på den tiden. Pappa och hans släktingar här i Sverige registrerades.

Jag brukar kalla detta för den svartvita tiden. Filmer och bilder speglade nazismens folkmord på judar, romer och många andra. Vardagsterrorns övergrepp, som min pappa fick uppleva, noterades dock sällan. För mig kändes allt som pappa berättade långt borta. Lika avlägset som just svartvita bilder. Men det är allt detta som nu rör sig i mina tankar. Jag kunde aldrig tro att det svartvita skulle komma tillbaka i vår tid.

Jag inbillade mig att alla kunde inse hur det känns när företeelser från förr uppenbarar sig igen.

Om det börjar svida i balansräkningen så blir det kanske lite fart även på dig som verkar ha hamnat i den trångsynta tunneln där det enbart handlar om ansvaret för intäkter och kostnader.

Jag är så trött på kurragömmaleken

Det är därför jag är så bottenlöst besviken på dig och dina reaktioner. Jag är så outsägligt trött på kurragömmaleken bakom påhittade hinder att göra något. Allt detta prat om teknik och algoritmer framstår som klassisk makthavar-mambojambo för att försöka få oss som nu är uthängda att abdikera för att du och Google vill utmåla problemet som olösligt.

Dina görande och låtanden är, på så kallad vanlig svenska, skämmiga. Tyvärr så får jag intrycket att det är representativt för Google. Detta världsomspännande företag har valt att köra maktens arrogans upphöjt till flera tusen. Google är oåtkomligt, stängt, nonchalant och uppenbarligen bara intresserat av att tjäna pengar på allt man kan lägga ut på sina plattformar.


LÄS MER: Hatlistan över judar nu borttagen från Google


Alla annonsörer borde bojkotta Google

När jag ändå skriver detta öppna brev till dig, så passar jag på att uppmana alla annonsörer att bojkotta Google till dess att ni kan garantera att om något liknande dyker upp igen så reagerar ni blixtsnabbt. Oavsett vem eller vilka en ny lista slår emot. Vilken annonsör vill ta risken att hamna mitt bland rasistiska texter?! Och det kanske är så att om det börjar svida i balansräkningen så blir det lite fart även på dig som verkar ha hamnat i den trångsynta tunneln där det enbart handlar om ansvaret för intäkter och kostnader.

De skarpa protester som kommer från flera publicistiska organisationer, olika medieföretag och även enskilda människor inger hopp. Det vittnar om att det finns ett okuvligt demokratiskt patos som står stadigt oavsett vem eller vilka som förnedring, lögner och rasism vill slå till mot. Måhända är inte undrens tid förbi och du själv kanske kliver fram och tar på dig den ryggrad du tycks ha tappat någonstans i jobbet som chef för Google Sverige.


Av Jan Scherman

Diversearbetare

Tidigare vd för TV4