Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Har du inte förstått ditt eget jobb, Sara Skyttedal?

Abir Al-Sahlani, Europaparlamentariker för Centerpartiet.
Foto: Fredrik Wennerlund
Sara Skyttedal, Europaparlamentariker för Kristdemokraterna.
Foto: OLLE SPORRONG

Sara Skyttedal har nu suttit flera år i Europaparlamentet, men verkar ändå inte ha förstått hur det dagliga arbetet där fungerar.

Vi beklagar detta – men hjälper henne gärna att hitta rätt, skriver Abir Al-Sahlani, Europaparlamentariker för Centerpartiet.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Det är oinsatt och alarmerande – för att inte säga skrattretande – att Sara Skyttdal ägnar en hel debattartikel i Expressen åt att blanda ihop arbetet i Europaparlamentet med riksdagen. Det beklagar vi, Skyttedal har snart suttit hälften av sin mandatperiod i Europaparlamentet men verkar inte ha förstått hur politiken fungerar där. För att förenkla för henne att hitta rätt så förklarar vi i Centerpartiet gärna hur det dagliga arbetet går till:

Centerpartiet har aldrig förhandlat med Sverigedemokraterna. Inte i riksdagen. Inte i Europaparlamentet. Ordningen i Europaparlamentet är däremot sådan att alla partigrupper bjuds in till förhandlingsmöten, precis som att alla partier i riksdagen sitter med i utskotten. Sådana är reglerna. 

Vore som att lämna utskotten

Hade vi uteslutit möten där ECR-gruppen (den gruppen där Sverigedemokraterna sitter) finns representerade så hade vi inte kunnat bedriva ett politiskt arbete i EU. Det vore som att lämna utskotten i riksdagen för att SD har rätt att sitta med vid bordet. Det är så det funkar. I sann demokratisk anda lyssnar vi på alla runt bordet. Vi säger till och med hej till alla när vi går förbi dem i korridorerna. Men lika självklart så kommer Centerpartiet aldrig att ändra våra åsikter för att göra populisterna till lags. Vi är och förblir en motpol till extremisternas världsbild och politik.

Till skillnad från Sara Skyttedal och KD så vill vi inte samarbeta med högerpopulister. Det är en politik som går på tvärs på allt vi tror på. Högerpopulisterna inskränker kvinnor och hbtqi-personers rättigheter, monterar ned rättsstaten och jämställdheten. Begränsar pressfriheten. Det är de här krafterna och den här politiken man öppnar dörren till om man förhandlar politik med Sverigedemokraterna. Det är de här krafterna Centerpartiet outtröttligt kommer kämpa mot.


Av Abir Al-Sahlani (C)

Europaparlamentariker